Χάθηκαν και το βαρέλι και ο πάτος

Άρθρο του Γιάννη Πολίτη στη εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Κάποιος επιτέλους να μας δείξει τον αληθινό πάτο του βαρελιού. Και εάν ή κυβέρνηση δεν ξέρει πού βρίσκεται ας το κάνουν οι Γερμανοί, οι μόνοι ίσως που γνωρίζουν τι πραγματικά θα συμβεί στη χώρα μας όταν τελειώσει ο εφιάλτης.

Φοβάμαι, πλέον, ότι πίσω από το αυστηρό ύφος των στελεχών της τρόικας κρύβεται η ανασφάλεια των μαθητευόμενων μάγων, που πειραματίζονται για τη συνταγή που θα εφαρμόσουν σύντομα στις άλλες υποψήφιες για χρεοκοπία χώρες. Γιατί από τον Μάιο του 2009 μέχρι σήμερα έχουμε σωθεί «οριστικά» και «τελεσίδικα» πέντε φορές. Η σωτηρία μάλιστα έρχεται λίγες μέρες πριν από την εκταμίευση της κάθε δόσης μετά την επιβολή ανελέητων μέτρων. Υστερα πάλι αρχίζει το γαϊτανάκι της χρεοκοπίας και της εξόδου από την ευρωζώνη.
Το περίφημο Μεσοπρόθεσμο, που ξαναγράφτηκε σε χειρότερη εκδοχή μέσα σε τρεις μήνες, υποτίθεται ότι ήταν το οριστικό ανάχωμα στα σχέδια των κερδοσκόπων. Πώς φτάσαμε τόσο σύντομα στην κατάρρευση και παλεύουμε να μη γίνουμε Αργεντινή; Πρέπει να είναι κανείς αφελής να πιστέψει ότι τα νέα μέτρα επιβάλλονται μόνο γιατί χαλάρωσε η κυβέρνηση Ιούλιο και Αύγουστο και δεν προχώρησε στις αποκρατικοποιήσεις. Ποιος πίστεψε σοβαρά ότι αυτά στην Ελλάδα γίνονται στο άψε-σβήσε; Το ίδιο αφελής θα είναι όποιος συμμεριστεί τη θεωρία ότι η ύφεση ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Δηλαδή, μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον θα μπορούσε να υπάρξει ανάπτυξη; Αστεία πράγματα. Προφανώς η τρόικα βαδίζει σε αχαρτογράφητο περιβάλλον και δείχνει πως αγνοεί ότι η ελληνική κοινωνία επέδειξε πρωτοφανή αντοχή και ωριμότητα στη συνεχή «κακοποίηση» με χλευασμό και λοιδορίες που δέχεται από τα διεθνή ΜΜΕ και πολιτικά στελέχη της Ευρώπης. Και αυτό γιατί τον Μάιο του 2009 οι πολίτες βρέθηκαν σε κατάσταση σοκ και δεν ήξεραν πώς και εναντίον ποιου να αντιδράσουν. Και το σημαντικότερο: είχαν την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα βγουν από τον βάλτο. Πλέον όμως καταλαβαίνουν ότι ακόμη δεν έχουν δει τα χειρότερα και απαιτούν να μάθουν πού τελειώνει ο κατήφορος και να δουν και το βαρέλι και τον πάτο. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα, πριν χαθεί πλήρως ο έλεγχος και στη Βουλή και στους δρόμους.
Πηγή: Τα Νέα