Εντοπίστηκε το «ασημένιο» ναυάγιο

Εντοπίστηκε στο βυθό της θάλασσας το βρετανικό φορτηγό πλοίο «Gairsoppa» που μετέφερε φορτίο 220 τόννων ράβδων αργύρου και είχε βυθιστεί το 1941 από γερμανικό υποβρύχιο.

Το πλοίο ανακαλύφθηκε και ταυτοποιήθηκε από την αμερικανική εταιρεία Odyssey Marine Exploration, η οποία εξέδωσε σχετική ανακοίνωση τη Δευτέρα (26/09).

Η εταιρεία προγραμματίζει να ανελκύσει τον αμύθητο θησαυρό την άνοιξη, ενώ η σημερινή αξία του θησαυρού αυτή εκτιμάται στα 150 εκατομμύρια ευρώ και αποτελεί τον πολυτιμότερο θησαυρό που βρέθηκε ποτέ στον βυθό της θάλασσας.

Οι ερευνητές κατόρθωσαν να εντοπίσουν το ναυάγιο χάρη σε τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα σε βάθος 4.700 μέτρων στον βυθό του Ατλαντικού Ωκεανού, ανοικτά της Ιρλανδίας.

 [yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=cCsl8hHa8WE’]

Η ιστορία της βύθισης

Τον Φεβρουάριο του 1941, το πλοίο μήκους 125 μέτρων, που προερχόταν από την Ινδία, κατευθυνόταν προς τη Βρετανία μεταφέροντας φορτίο τσαγιού και μετάλλων.

Όταν έπεσε σε καταιγίδα και τελείωσε το κάρβουνο που τροφοδοτούσε τις μηχανές του, το πλοίο αποσπάστηκε από τη στρατιωτική νηοπομπή που το προστάτευε στην πορεία του προς τολιμάνι Γκάλγουέι της Ιρλανδίας.

Όμως δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του.

Το πλοίο βυθίστηκε στις 17 Φεβρουαρίου από τα πυρά γερμανικού υποβρυχίου.

Από τους 85 επιβαίνοντες, μόνο ένας διασώθηκε σε σωστική λέμβο και επέζησε επί 13 ημέρες στη θάλασσα.

Είχε προηγηθεί μια πρώτη απόπειρα για τον εντοπισμό του, η οποία όμως απέτυχε.

Η Odyssey Marine Exploration, που τελικά το ανακάλυψε ειδικεύεται στην αναζήτηση ναυαγίων ανά τον κόσμο.

«Ολοκληρώσαμε την πρώτη φάση του σχεδίου, τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση του ναυαγίου, και τώρα εργαζόμαστε για την ανέλκυση» (του φορτίου), εξήγησε ο Αντριου Κρεγκ, υπεύθυνος του προγράμματος.

Ένα τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο ερευνητικό όχημα κινηματογράφησε και φωτογράφισε το ναυάγιο.

Έπειτα από οξεία διαμάχη, η εταιρεία Odyssey Marine Exploration απέσπασε το 2010 από την βρετανική κυβέρνηση την αποκλειστικότητα της ανέλκυσης του φορτίου.

Βάσει της συμφωνίας, η εταιρεία θα διατηρήσει το 80% του φορτίου και το 20% θα ανήκει στην βρετανική κυβέρνηση.

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=Ehoaap6aRVY’]

Πηγή: Cosmo.gr