Τροπικές καταιγίδες χτυπούν τη δυτική Ελλάδα

Σε τροπική καταιγίδα παραπέμπουν τα μετεωρολογικά δεδομένα της κακοκαιρίας, η οποία έπληξε τη δυτική Ελλάδα πριν από έντεκα μέρες, καθώς η ταχύτητα του ανέμου μετρήθηκε κοντά στα όρια του τυφώνα, ενώ η βροχή που έπεσε μέσα σε λίγες μόνο ώρες αντιστοιχούσε σχεδόν στα συνολικά επίπεδα βροχοπτώσεων ενός ολόκληρου φθινοπωρινού μήνα! Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εμφανίστηκαν σε Αγρίνιο και Λευκάδα στις 20 Σεπτεμβρίου, πρόκειται να καταγράφονται πολύ συχνότερα κατά τις επόμενες καταιγίδες, όταν το κλίμα της ευρύτερης περιοχής ενδέχεται να θυμίζει… Καραϊβική!

«Τα δεδομένα που μετρήθηκαν ήταν όντως εξαιρετικά ασυνήθιστα για την περιοχή», αναφέρει ο μετεωρολόγος και ερευνητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Βασίλης Παππάς, ο οποίος κατέγραψε τη σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων με τη βοήθεια του μετεωρολογικού σταθμού που βρίσκεται στην ταράτσα του Πανεπιστημίου του Αγρινίου.

«Οι άνεμοι βρέθηκαν να έχουν ταχύτητα μέχρι και 93 χλμ. την ώρα, όταν τα όρια του τυφώνα είναι στα 110 χλμ. την ώρα. Την ίδια στιγμή, η μέση ταχύτητα του ανέμου μετρήθηκε στα 46,7 χλμ. την ώρα, μια μέτρηση που παραπέμπει σε τροπική καταιγίδα σε ύφεση. Εντύπωση, όμως, προκαλεί και η ποσότητα της βροχής, καθώς τα ξημερώματα εκείνης της ημέρας, το νερό που έπεσε ισούται σχεδόν με το 70% των συνολικών βροχοπτώσεων του Σεπτεμβρίου του 2010», δηλώνει ο ακαδημαϊκός ερευνητής.

Η «τροπική καταιγίδα», η οποία προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο Αγρίνιο καθώς επίσης και τον θάνατο ενός Γάλλου τουρίστα στη Λευκάδα, αποδίδεται στη γενικότερη τάση μεταστροφής του κλίματος της δυτικής Ελλάδας. Διότι αν στην υπόλοιπη ελληνική επικράτεια η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας πρόκειται να εντείνει τα φαινόμενα λειψυδρίας και ξηρασίας, στις δυτικές ακτές της χώρας οι επιστήμονες περιμένουν να δουν πιο ισχυρούς ανέμους και λιγότερες αλλά πιο σφοδρές βροχοπτώσεις. «Είναι γνωστό ότι το κλίμα της δυτικής Ελλάδας είναι πιο υγρό σε σχέση με αυτό της υπόλοιπης χώρας, καθώς η οροσειρά της Πίνδου συγκρατεί τους υδρατμούς της θάλασσας. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας σε ένα τέτοιο υγρό κλίμα τα επόμενα χρόνια, ενδέχεται να συνοδεύεται και από πιο συχνές θυελλώδεις καταιγίδες, ενδεχομένως και ανεμοστρόβιλους, όπως συμβαίνει σε ορισμένες τροπικές περιοχές του πλανήτη», δηλώνει ο Παύλος Κασσωμένος, καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Διαφορές στη θερμοκρασία

Οι δυτικές ακτές της χώρας καταγράφουν ήδη περιστατικά ανεμοστρόβιλων, τα οποία προκύπτουν κυρίως από τις θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ του νερού της θάλασσας και της ατμόσφαιρας. Κατά συνέπεια, δεν χρειάζεται να έχει κανείς επιστημονική κατάρτιση για να εικάσει ότι η υλοποίηση των προβλέψεων για αύξηση της θερμοκρασίας στην Ελλάδα ενδέχεται να μετατρέψουν τα δυτικά παράλια της χώρας σε κλιματική μικρογραφία της Καραϊβικής. Παρ’ όλα αυτά, οι πρώτες επιστημονικές μετρήσεις έρχονται για να επιβεβαιώσουν αυτές τις αυξητικές θερμοκρασιακές τάσεις. «Η ανάλυση των μετεωρολογικών αρχείων μας δείχνει ότι από το 1955 μέχρι το 2003, στη δυτική Ελλάδα υπάρχει μια ανεπαίσθητη αύξηση θερμοκρασίας, της τάξεως του 0,1 βαθμού Κελσίου. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η τάση αυτή μεγαλώνει. Από το 1995 μέχρι το 2003, η αύξηση είναι κοντά στους 0,5 βαθμούς Κελσίου», τονίζει ο Θανάσης Αργυρίου, καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Πιο συχνά

Στην πρόσφατη κακοκαιρία σε Αγρίνιο και Λευκάδα, ο Θ. Αργυρίου διστάζει να προσδώσει τον χαρακτηρισμό της τροπικής καταιγίδας. «Ενα και μόνο περιστατικό δεν μπορεί να θεωρηθεί από μόνο του ότι αποτελεί ένδειξη κλιματικής αλλαγής. Δυστυχώς, όμως, για τους επιστήμονες είναι πολύ δύσκολο να διαπιστώσουμε αν τέτοια καιρικά φαινόμενα, με ισχυρούς ανέμους και σφοδρές βροχοπτώσεις, εμφανίζονται πλέον πιο συχνά στη δυτική Ελλάδα.

Ο λόγος είναι ότι τέτοιες θεομηνίες παρουσιάζονται κυρίως σε θαλάσσιους χώρους, όπου δεν υπάρχουν σταθμοί παρακολούθησης. Ισως τα επόμενα χρόνια να καταφέρουμε να δώσουμε μια στέρεη επιστημονική πρόβλεψη για τη συσχέτιση των ακραίων φαινομένων στη χώρα μας με τις κλιματικές αλλαγές», καταλήγει ο καθηγητής.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΗ

(Πηγή: www.lefkadanews.com)