Οι χάρτες των πρώτων ερευνών για πετρέλαιο στην Ελλάδα

Έτοιμη είχε η ελληνική κυβέρνηση την “απάντησή” της στις εκκλήσεις του Γερμανού αντικαγκελάριου Ρέσλερ για την πραγματοποίηση επενδύσεων και από τους ίδιους τους Έλληνες στην χώρα μας, καθώς η κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε, έπειτα από εισήγηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη, το σχέδιο για την πρόσκληση ενδιαφέροντος για τρία θαλάσσια οικόπεδα στον Πατραϊκό, στο Κατάκολο και στην Ήπειρο.

Το protothema.gr παρουσιάζει τους χάρτες των τριών περιοχών, από τα οποία η κυβέρνηση εκτιμά ότι  είναι δυνατό να εξορυχθούν 200 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, 3 εκατ. καθώς και 50 με 80 εκατ. βαρέλια πετρελαίου αντιστοίχως. Η απόφαση της κυβέρνησης προσδιορίζει την έναρξη μιας διαδικασίας open door από την 1η Ιανουαρίου 2012 για τις συντεταγμένες περιοχές, διαδικασία που θα διαρκέσει 6 μήνες.

Το ΥΠΕΚΑ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “στο επόμενο χρονικό διάστημα στοχεύουμε στην συγκέντρωση όλου του διαθέσιμου πληροφοριακού υλικού σε γεωλογικές, γεωφυσικές και άλλες έρευνες που έχει συγκεντρωθεί σε ελληνικά ή διεθνή ακαδημαϊκά ινστιτούτα, ερευνητικά κέντρα και φορείς ώστε οι σχετικοί φάκελοι να είναι πλήρεις.

Στην κατεύθυνση αυτή είναι απολύτως ευπρόσδεκτη η συμμετοχή όλων των Ελλήνων (και όχι μόνο) επιστημόνων που έχουν κατά το παρελθόν διεξαγάγει σχετικές έρευνες στις προαναφερόμενες περιοχές, καθώς επίσης και παρατηρήσεις / βελτιώσεις στο κείμενο που δίνεται στη δημοσιότητα”.

Τι περιμένουν στις τρεις περιοχές

Ειδικότερα, σε σχέση με τον Πατραϊκό Κόλπο επισημαίνεται ότι οι σχετικά πρόσφατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή έχουν εντοπίσεις ενδιαφέρουσες πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι το 2001 η Triton δεν έκανε γεώτρηση στην πλέον υποσχόμενη δομή, λόγω διαφορετικής επιχειρηματικής επιλογής, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Η διάτρηση της περιοχής θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη.

 

Σχετικά με την Ήπειρο, επισημαίνεται ότι θα απαιτηθεί υψηλού κόστους έρευνα σε βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών γεωλογικών στόχων. Η συγκεκριμένη υποδομή δεν είχε, επίσης, γεωτρηθεί το 2002 από την Enterprise Oil για τεχνικούς λόγους, όπως αναφέρει η εισήγηση του ΥΠΕΚΑ.

 

Ως προς δε το Κατάκολο εκτιμάται ότι είναι πλέον οικονομικά και τεχνικά συμφέρουσα η εκμετάλλευση του διαπιστωμένου από το 1982 κοιτάσματος.

 

Κάλεσμα στη διεθνή πετρελαϊκή βιομηχανία

Σχετικά με το ζήτημα, ο κ. Μανιάτης δήλωσε χαρακτηριστικά πως “ σήμερα, ενημερώνουμε τη διεθνή πετρελαϊκή βιομηχανία και όλους τους ενδιαφερόμενους επιστήμονες ότι προτιθέμεθα να προχωρήσουμε σε αυτή τη διαδικασία και στο μεσοδιάστημα προετοιμάζουμε και το σχετικό φάκελο, αλλά προετοιμαζόμαστε και για το σχετικό ενδιαφέρον από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Στις αρχές του 2012 θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, ήδη όμως, από σήμερα, ξεκινούμε την ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων, προκειμένου να εντοπίσουμε τους επενδυτές που θα έρθουν να επενδύσουν”.

Ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι οι έρευνες αυτές αφορούν σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων, δηλαδή και φυσικού αερίου και πετρελαίου. “Πολλές φορές στο ανώτερο στρώμα του κοιτάσματος υπάρχει φυσικό αέριο και στο κατώτερο, στο πιο βαθύ στρώμα, υπάρχει πετρέλαιο.”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
2011-10-06

(Πηγή: www.lefkadanews.com)