Συνεργασία Περιφερειάρχη με το Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Συνεργασία Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου, με το Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου, Τάσο Αποστολόπουλο

    Με το Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου, Τάσο Αποστολόπουλο, είχε προγραμματισμένη συνάντηση σήμερα, στην Κέρκυρα, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που εκκρεμούν και να επιλύσουν, μέσω συνεργασίας, προβλήματα.

Όπως δήλωσε, αμέσως μετά τη συνεργασία ο Περιφερειάρχης, «στόχος της συνεργασίας ήταν να προχωρήσουν εκκρεμή ζητήματα, που προκύπτουν, αφενός από τη δυσλειτουργία σε σχέση με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και αφετέρου από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, που καθιστούν χρονοβόρο το αποτέλεσμα κάθε πράξης που αποφασίζεται είτε από τον Περιφερειάρχη είτε από το Περιφερειακό Συμβούλιο».

 

Το στεγαστικό – κτηριολογικό της έδρας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

 

Μείζονος σημασίας ζήτημα, που τέθηκε προς συζήτηση, ήταν η συστέγαση υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με το Γραφείο του Περιφερειάρχη και ορισμένων υπηρεσιών της Περιφέρειας Ι.Ν. (Υπηρεσία Ανάπτυξης και Περιφερειακό Ταμείο).

Σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο, το ενοίκιο για το κτήριο ανέρχεται στο ποσό των 325.000 ευρώ ετησίως, ποσό που διπλασιάζεται με την προσθήκη των λειτουργικών εξόδων.  Η δαπάνη αυτή, τόνισε ο κ. Αποστολόπουλος, είναι πολύ υψηλή με δεδομένο το γεγονός ότι αφορά στη στέγαση υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στις οποίες εργάζονται 75 άτομα και κρίνεται σπάταλη.

Οι πολίτες των Ιονίων Νήσων έχουν συνδυάσει το κτήριο με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αποτελεί γι’ αυτούς συμβολικό χώρο και δε σκέφτηκα καμία στιγμή ότι πρέπει ν’ απομακρυνθεί η έδρα της Περιφέρειας από το κτήριο αυτό, διευκρίνισε ο κ. Αποστολόπουλος, ο οποίος και δήλωσε αλληλέγγυος με την εγκατάσταση της έδρας της Περιφέρειας στο κτήριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Ωστόσο, κατέληξε, πρέπει να εξευρεθεί λύση για μείωση του ενοικίου που αφορά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και είναι αυτό που συζητεί με τον Περιφερειάρχη, ώστε να γίνει επιμερισμός του δαπάνης.

 

Από τη μεριά του ο κ. Σπύρου διευκρίνισε ότι, το κτήριο στο οποίο στεγάζεται η Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας δεν επαρκεί για να καλύψει και τις ανάγκες της «έδρας», καθώς εκεί στεγάζονται, εκτός από την Εφορεία, το Κ.Ε.Π., η Πολεοδομία του Δήμου και η Πρόνοια. Μάλιστα, σε ότι αφορά στις υπηρεσίες του Δήμου, για τις οποίες ο Δήμος δεν καταβάλει ενοίκιο και τη δαπάνη λειτουργικών εξόδων, θα έχει συνάντηση με το Δήμαρχο Κέρκυρας για να εξετάσουν από κοινού το θέμα.

Σε ότι αφορά, τέλος, σε δημόσια κτήρια τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση της «έδρας» της Περιφέρειας, είπε ο κ. Σπύρου, είτε βρίσκονται σε ερείπωση ή απαιτείται χρόνος και χρήμα για τη μετατροπή τους.

Ως τέτοιο παράδειγμα ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης το κτήριο του πρώην νοσοκομείου, για το οποίο, όπως ανέφερε, άφησε προτεραιότητα στη χρήση στο Δήμο, αφού βρίσκεται στην πόλη της Κέρκυρας και θ’ αποτελέσει και αυτό θέμα συζήτησης στη συνάντηση που θα έχει με το Δήμαρχο Κέρκυρας.

 

Επιτάχυνση διαδικασιών για την απάλειψη της γραφειοκρατίας

 

«Κάθε προσπάθειά μας, να ενεργήσουμε άμεσα και σύντομα, ακυρώνεται στην πράξη», είπε ο Περιφερειάρχης, αναφερόμενος στις γραφειοκρατικές διαδικασίες και στις πολλαπλές εγκρίσεις που απαιτούνται για την προώθηση ενεργειών και έργων, με αποτέλεσμα -αυτή τη στιγμή- να μην είναι κάτι ορατό από όσα καθημερινά πράττουμε».

Μέχρι και δυο μήνες, ανέφερε ο Περιφερειάρχης, καθυστερούν οι εγκρίσεις αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ ο κ. Αποστολόπουλος απέδωσε την καθυστέρηση αυτή στο μικρό αριθμό υπαλλήλων που, σταδιακά, συρρικνώνεται.

Επιπλέον, ο κ. Αποστολόπουλος, θεωρεί ότι, αν προχωρήσουν οι προτάσεις για τα προγράμματα ψηφιακής σύγκλισης, ανάμεσα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, μέρος των προβλημάτων αυτών θα επιλυθεί, αρκεί να υπάρξει συμβατότητα στις προτάσεις αυτές, κάτι το οποίο επιχειρείται μέσω της συνεργασίας.

 

Θέλουμε, τόνισαν, τόσο ο Περιφερειάρχης όσο και ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, να είμαστε αποτελεσματικοί στην εξυπηρέτηση των πολιτών και ιδίως των νησιωτών.

Για το λόγο αυτό γίνεται προσπάθεια να εγκατασταθεί Δ/ντής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Κέρκυρα.

 

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ιονίων Νήσων αντί Ιονίου

 

Κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Αποστολόπουλος, έκανε λόγο για το αίτημα του Περιφερειάρχη να αναφέρεται η Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ως Ιονίων Νήσων αντί του Ιονίου, είπε δε ότι το έχει διεκπεραιώσει αρμοδίως, προσθέτοντας: «Δεν είμαστε εμείς που ψηφίζουμε τους νόμους, εμείς τους εφαρμόζουμε», έκρινε, ωστόσο, αναγκαίο να γίνει αυτή η αλλαγή.