Ημερίδα για τον Εναλλακτικό Τουρισμό στη Λευκάδα

 

ΣΥΝΟΨΗ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΛΕΥΚΑΔΑ 15/10/11

Ολοκληρώθηκε με ξεχωριστή επιτυχία η 1η ημερίδα για τον Εναλλακτικό τουρισμό στη Λευκάδα. Παρά τη δυνατή βροχή το κάπως ακατάλληλο της ώρας η προσέλευση ήταν τόσο μεγάλη που χρειάστηκε η συνδρομή και μιας εξωτερικής οθόνης.

Παρέστησαν μεταξύ άλλων: Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Βερύκιος , ο Βουλευτής κ. Σπύρος Μαργέλης, ο Θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Μαλακάσης, ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Κώστας Αραβανής καθώς και ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Λευκάδος κ. Δημήτρης Σολδάτος οι οποίοι απεύθυναν και ένα σύντομο χαιρετισμό. Παρευρέθηκαν επίσης ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Καρτάνος , η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίκη Μακρυγώργου καθώς και ο πρώην δήμαρχος κ. Παναγιώτης Σκληρός ο οποίος ως πρόεδρος της τελικής συνεδρίασης έκανε της εξής σύνοψη:
«Η δίνη της κρίσης, της οικονομικής και όχι μόνο τρομοκρατίας, των πιέσεων και των απειλών δεν πτόησε- ευτυχώς- τον Ν. Θερμό και τις εκδόσεις fagotto books και lefkada slow guide να διοργανώσουν με ιδιαίτερη επιτυχία την ημερίδα για τον εναλλακτικό τουρισμό στη Λευκάδα.

Η προσέλευση ήταν πολύ μεγάλη, το ενδιαφέρον διαρκές) περίπου 6 ώρες) , η παραγωγική συμμετοχή (ερωτήσεις του κοινού-απαντήσεις των πολιτικών κυρίως φορέων πολύ εποικοδομητική) και ο προβληματισμός τεράστιος για το που πάει τελικά ο τουρισμός στην Λευκάδα και αν θα πρέπει να δώσουμε ( τοπικές αρχές και ιδιώτες) νέα ώθηση με διέξοδο στον εναλλακτικό τουρισμό.
Ο τουρισμός, η όλη εν γένει διαδικασία της αναψυχής είναι και θα είναι μέσο φυγής από το άγχος και το στρες της καθημερινότητας. Για άλλους πιο άνετα και πιο πολυέξοδα, για άλλους πιο προσιτά. Τουρισμός πάντως θα υπάρχει γιατί ουσιαστικά υπάρχει η ίδια η ανάγκη που τον δημιουργεί, δηλαδή η φυγή από την καθημερινότητα.
Ο ορισμός που δόθηκε από την εκπρόσωπο του Υπ.Πολιτισμού και τουρισμού, κ. Ελευθερία Γκρίμπα, για το τι δηλαδή εννοούμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, κατέληγε στο ότι θα πρέπει να αναζητηθεί μια νέα ταυτότητα για τον Ελληνικό τουρισμό , ώστε να του δώσει την ώθηση του μέλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης.
Είναι πολύ γνωστό ότι το μοντέλο των 3S(sea,sand,sex) έχει τελειώσει προ πολλού. Ο μαζικός τουρισμός μάλλον γεμίζει τις τσέπες των ξένων Τουρ Οπερέιτορς, το all inclusive επίσης , ενώ εξαθλιώνει τον τουρίστα με τα πολύχρωμα βραχιολάκια..
Στην Λευκάδα, ΄΄είδαμε΄΄ τα πολυπληθή και μίζερα δωμάτια του 1980, ζήσαμε τα επίσης μίζερα ξενοδοχεία των 2 & 3* και τώρα προχωράμε στο μοντέλο βίλλα-πισίνα, που δεν προέκυψε από καμιά μελέτη αλλά μάλλον έγινε της μόδας..Όμως η μόδα περνάει γρήγορα και επιπλέον η μεγάλη υπερπροσφορά(υπολογίζονται 1.200 βίλλες) συμπιέζει τις τιμές προς τα κάτω.
Οι εισηγητές(πολύ κατατοπιστικοί και σαφείς) έδωσαν τις κατευθύνσεις:
Ο π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης για τον προσκυνηματικό τουρισμό, ο κ. Άρης Κοκοτσής για τον περιπατητικό τουρισμό, η κ. Αναστασία Γεωργάκη για τον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό τουρισμό, ο κ. Νότης Κατωπόδης για την προσβασιμότητα στη Λευκάδα(έλλειψη αεροπορικής σύνδεσης με Αθήνα!! και low cost εταιριών) καθώς και την διασύνδεση της Λευκάδας με τις εκλεκτές γειτνιάσεις της απέναντι ακτής, ο κ. Simon Morgan για τον τουρισμό θαλάσσιων αθλημάτων, οκ. Σπύρος Δαλλός για τον θαλάσσιο τουρισμό και την μαρίνα, η κ. Ελευθερία. Γκρίμπα –εκ μέρους του υπ. Τουρισμού – για τον εναλλακτικό τουρισμό και τα προγράμματα ανάπτυξής του, η κ. Γ.Νταή για τον ρόλου του διαδικτύου στην προβολή των ειδικών μορφών τουρισμού και οκ. Ν. Κονδυλάτος για μια πολιτική βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στη Λευκάδα, έδωσαν το περίγραμμα των εναλλακτικών μορφών τουρισμού αλλά και το έναυσμα για τον διάλογο και τον προβληματισμό.
Ζούμε σε ένα τόπο που η φύση έχει δώσει απλόχερα όλο της το κάλλος. Αυτό ουσιαστικά δημιουργεί και τις προϋποθέσεις να είναι η Λευκάδα ένας εκλεκτός τουριστικός προορισμός που όμως χρειάζεται μια διαρκή επαγρύπνηση, επαγγελματισμό και ανανέωση. Είναι- πιθανόν ο καλύτερος τόπος για την εφαρμογή ενός μοντέλου εναλλακτικών μορφών τουρισμού που, θα φέρει στον τόπο αειφορία και ανάπτυξη.
Εξ άλλου την Λευκάδα την ανακάλυψαν οι πρώτοι περιηγητές και ταξιδιώτες, όχι για το μέγεθος των μνημείων και των ξενοδοχείων της αλλά για την εναλλακτική πρόταση που τους έδινε, να απολαύσουν δηλαδή ένα άλλο μπλε, ένα άλλο πράσινο , ένα διαφορετικό και ελεύθερο τοπίο.
Αυτό το ίδιο το τοπίο που σήμερα καλούμαστε να προστατεύσουμε για την βιώσιμη τουριστική μας ανάπτυξη.»