Ανακοίνωση της «Επτανησιακής Αναγέννησης»

Ανακοίνωση της ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ για την άρνηση της Πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων να συζητηθεί η παρέμβαση μας για την αποτροπή της έγκρισης ιχθυοτροφείων στα Νησιά μας. 22-10-2011

Την ερχόμενη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί, συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας για να γνωμοδοτήσει σχετικά με το Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών. Η γνωμοδότηση αυτή αποτελεί το τελικό στάδιο πριν την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τους συναρμόδιους Υπουργούς.

Η πρόταση του ΥΠΕΚΑ που συζητείται την Δευτέρα προβλέπει εκτός από τη συνέχιση της λειτουργίας των σημερινών ιχθυοτροφείων νέες μονάδες στα Διαπόντια και τη Λευκίμη στην Κέρκυρα, Μεγανήσι και Καστό στη Λευκάδα, περιοχή μεταξύ Πόρου και Σάμης, Αγ. Ευφημία στην Κεφαλονιά, Νότια Ιθάκη και Βόρεια Ιθάκη για το νησί της Ιθάκης.

Με άλλα λόγια αν περάσει την Δευτέρα στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας η πρόταση του ΥΠΕΚΑ τα Ιόνια Νησιά (εκτός Ζακύνθου) γεμίζουν ιχθυοτροφεία με ό,τι σημαίνει αυτό για τον τουρισμό και την ανάπτυξη.

Μπροστά σε αυτή την καταστροφική για τα νησιά μας κατάσταση προτείναμε πριν από μέρες στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου να ενταχθεί ως θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που συνεδριάζει αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κέρκυρα. Ο κ. Άνθης παραβιάζοντας ωμά το νόμο αρνήθηκε με διάφορες αστείες δικαιολογίες!

Στη σημερινή συνεδρίαση ζητήσαμε να συζητηθεί το θέμα των ιχθυοτροφείων εκτός ημερήσιας διάταξης με σκοπό αφενός να επαναδιατυπωθεί η ασαφής απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πριν από ένα μήνα με ευθύνη της περιφερειακής αρχής πάρθηκε στη συνεδρίαση της Κεφαλονιά και αφετέρου να αποφασίσουμε να παραστεί αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, μαζί με άλλους θιγόμενους φορείς από την υπόλοιπη Ελλάδα, στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα με σκοπό να αποτραπεί η καταστροφική για τα νησιά μας απόφαση.

Θέση μας, από τη συνεδρίαση της Κεφαλλονιάς, είναι  καμμία νέα ιχθυοκαλλιέργεια στα Ιόνια Νησιά.

Από μηδενική βάση να συνταχθεί νέα μελέτη για το Ειδικό Πλαίσιο Υδατοκαλλιεργειών και όχι αυτή που σήμερα στηρίζεται το ΥΠΕΚΑ

και η οποία εκπονήθηκε με χρηματοδότηση του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών, λόγω έλλειψης πόρων εκ μέρους του Υπουργείου! Την ίδια ώρα που απαγόρεψαν το ψάρεμα με βιντσότρατες που ψάρευαν τη μαρίδα, το ψάρι του φτωχού, προωθούν τα ιχθυοτροφεία που μολύνουν το περιβάλλον και διώχνουν τον τουρισμό.

Δυστυχώς με πρόταση του Περιφερειάρχη κ. Σπύρου η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου αρνήθηκε τη συζήτηση του θέματος και τη προστασία του τουρισμού των νησιών μας.

Ο κ. Σπύρου και οι σύμβουλοί του είναι από εδώ και πέρα υπεύθυνοι για την καταστροφή των νησιών μας.

(Η μελέτη του Ειδικού Πλαισίου Υδατοκαλλιεργειών εκπονήθηκε με χρηματοδότηση του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ),  λόγω έλλειψης πόρων εκ μέρους του Υπουργείου. Ο κάτοικοι και οι φορείς, θεσμικοί και μη, που μετέχουν στην Επιτροπή ζητούν από την Κυβέρνηση την άμεση απόσυρση του παράνομου και αντισυνταγματικού «Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες»)

(Σημ: Την ανακοίνωση μας απέστειλε ο κος Γιώργος Κούρτης)