Habemus Papam III: Φίλιππος Πετσάλνικος;;;

Πρωθυπουργός ο πρόεδρος της Βουλής;

Μετά τις δραματικές διαπραγματεύσεις σχετικά με το όνομα του πρωθυπουργού, οι οι τελευταίες πληροφορίες να αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας, ο πρόεδρος της Βουλής.
Ύστερα από ζυμώσεις και παρεμβάσεις, με επίκεντρο τον Ευάγγελο Βενιζέλο, κλείστηκε τελικά η αναμενόμενη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να ενεργοποιηθούν οι συνταγματικές διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Στις ζυμώσεις εντός ΠΑ.ΣΟ.Κ. που έλαβαν χώρα την Τρίτη και το πρωί της Τετάρτης συμμετείχαν ενεργά ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Νίκος Αθανασάκης αλλά και άλλοι παράγοντες σε δευτερεύοντα ρόλο.

Νωρίτερα, με παρέμβαση του Κάρολου Παπούλια δόθηκε λύση στο δράμα που ταλαιπωρεί την χώρα εδώ και ημέρες και με την ατολμία των ηγετών της να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Ο κ. Παπούλιας τηλεφώνησε στους κυρίους Παπανδρέου και Σαμαρά και τους είπε χαρακτηριστικά: «Επισπεύσατε!»

Και η ΝΔ μέσω του εκπροσώπου της είπε ευθέως ότι εκείνος που καθυστερεί είναι ο κ. Παπανδρέου.
«Η λύση είναι στα χέρια του κ. Παπανδρέου. Δεν νοείται καμία άλλη καθυστέρηση, επιτέλους ας τελειώνουμε”, δήλωσε ο κ. Γιάννης Μιχελάκης.

Νωρίτερα, σαν βόμβα έπεσε η αποκάλυψη από τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη ο οποίος είπε ευθέως ότι του έγινε πρόταση να αναλάβει την πρωθυπουργία, αλλά Παπανδρέου-Σαμαράς διαφώνησαν στα στελέχη της νέας κυβέρνησης.
«Συναντήθηκα με τον Γιώργο Παπανδρέου και με τον Αντώνη Σαμαρά και συμφωνήσαμε. Από εκεί και πέρα, υπήρχαν ορισμένα θέματα και σε ό,τι αφορά στην ολοκλήρωση του έργου αυτής της κυβέρνησης και τη συμμετοχή πρόσωπων», είπε αρχικά ο πρώην πρόεδρος της Βουλής σε δηλώσεις του στο περιστύλιο.

Λίγο πριν την επίσκεψη Παπανδρέου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παραίτησή του και για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ξαφνικά εμφανίστηκε στην τηλεόραση σε νέο του διάγγελμα και το τελευταίο του ως πρωθυπουργός.

Στο τηλεοπτικό διάγγελμα προς τους Έλληνες πολίτες ξεκαθάρισε ότι η επιλογή του πρωθυπουργού είναι θεσμική

«Η λύση θα είναι θεσμική.»

Το απόγευμα στις 6, τελικά, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Αναχωρώντας το μεσημέρι από το Προεδρικό Μέγαρο ο Κάρολος Παπούλιας, ξεκαθάρισε στους δημοσιογράφους ότι «τελειώσαμε». Όνομα που ακούγεται τις τελευταίες ώρες είναι αυτό του Προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλινικού. Ωστόσο βουλευτές των δυο κομμάτων δεν το επιβεβαίωναν, ούτε και το διεψευδαν.

«Σήμερα κάνουμε πράξη το αυτονόητο με μιά κυβέρνσηση ενότητας. Αν τώρα δεν υπήρχε η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων στη μεγάλη κρίση πότε θα υπήρχε; Παρά τις διαφορές μας αφήνουμε στην άκρη της άγονες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Η κυβέρνηση αυτή υπερβαίνει κόμματα και προσωπικές προκαταλήψεις.»

«Η Ελλάδα δεν είναι μοίρα είναι επιλογή. Ειδικά για μένα, Έλληνα της διασποράς»

«Ήθελα να ευχαριστήσω εσάς, κάθε Έλληνα και Ελληνίδα. Καταφέραμε και βάλαμε την δημοκρατία πάνω από τις αγορές»

(Πηγή: www.madata.gr)