Στον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων οι αλιείς βιντζότρατας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ 

Στον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων οι αλιείς βιντζότρατας

    Συνάντηση – συζήτηση με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπυρίδωνα Σπύρου, είχαν σήμερα εκπρόσωποι των αλιευτικών συλλόγων Κέρκυρας και Παξών, με αντικείμενο το αίτημα των αλιέων βιντζότρατας για διατήρηση του παραδοσιακού τρόπου αλίευσης.

Όπως επεσήμαναν οι αλιείες, που έλαβαν μέρος στη συζήτηση – ενημερώνοντας τον Περιφερειάρχη – 19 αλιευτικά σκάφη στα οποία απασχολούνται 100 εργαζόμενοι, βρίσκονται στο στόχαστρο με τον περιορισμό της αλιείας με βιντζότρατα.

«Από την εποχή του Ομήρου», είπαν χαρακτηριστικά οι αλιείς, «ο τρόπος αυτός ψαρέματος υπήρχε και δεν είχαν παρατηρηθεί μειώσεις στα ιχθυοαποθέματα. Οι μειώσεις αυτές», πρόσθεσαν, «παρατηρήθηκαν από την περίοδο όπου τα μεγάλα δυναμικά συρόμενα εργαλεία έφτασαν κοντά στην ακτή».

«Υποστηρίζουμε το επάγγελμά μας, το εισόδημά μας αλλά και το ψάρι των φτωχών», τόνισαν οι αλιείς και έδωσαν λεπτομέρειες αφενός για την αδυναμία να βρουν διέξοδο και αφετέρου να αποκρούσουν την άγνοια όσων, μέσω οδηγιών, τους υποχρεώνουν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους.

Υπόμνημα των αλιέων θα μεταφέρει στις Βρυξέλλες ο Περιφερειάρχης

    Ο Περιφερειάρχης, αφού άκουσε προσεκτικά τις θέσεις των αλιέων, τόνισε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στην Κέρκυρα και τους Παξούς αλλά όλα τα νησιά του Ιονίου, όπου υπάρχουν αλιείες – μεροκαματιάρηδες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα και δεν έχουν καμία νομική κάλυψη και ούτε μπορούν (αφού δεν τους δίνεται άλλη άδεια) να βρουν εναλλακτικό τρόπο αλίευσης.

Ο κ. Σπύρου ζήτησε από τους αλιείες να του ετοιμάσουν ένα υπόμνημα με όλες τις λεπτομέρειες και την τεκμηρίωση του αιτήματός τους, προκειμένου να το επιδώσει στην αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο, κατά τη συνάντηση που θα έχει μαζί της στις 28 Νοεμβρίου, που θα μεταβεί στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται ότι παρών στη συνάντηση ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Χρήστος Σκούρτης, ο οποίος έδειξε να συμμερίζεται το πρόβλημα και πρόσθεσε ότι θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυσή του.