Κινηματογραφική Λέσχη- Έναρξη προβολών

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ- ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

 -Πώς ξεκίνησε η Κινηματογραφική Λέσχη (ΚΛ);

Η ιδέα ήταν παλιά και είχε γνωρίσει την πρώιμη υλοποίησή της από την δεκαετία του ’90. Στην παρούσα φάση έγινε πρόσκληση ενδιαφέροντος στην οποία συμμετείχαν μόνιμοι κάτοικοι του νησιού και προκρίθηκε μια επιτροπή που θα έχει την ευθύνη της λειτουργίας της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν και άλλοι που επιθυμούν να βοηθήσουν  ή να συμμετέχουν.

 

Ποιος ο σκοπός της ΚΛ;

Σκοπός της ΚΛ είναι ο εμπλουτισμός των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, κυρίως το χειμώνα, και η ενεργοποίηση της νεολαίας στο σκοπό αυτό. Επιδίωξή της είναι να αποκτήσει το Μεγανήσι μια πρόσθετη δραστηριότητα που θα προσφέρει ψυχαγωγία και διασκέδαση, κατ’ αρχήν με προβολές ταινιών, αργότερα ενδεχομένως και με άλλες εκδηλώσεις (αφιερώματα, διαλέξεις και ομιλίες, ντοκιμαντέρ, παρουσιάσεις, ειδικές εκδηλώσεις για ηλικιωμένους ή για παιδιά κτλ).

 

Πότε θα λειτουργεί ο κινηματογράφος;

Η αρχική και απόλυτα εφικτή φιλοδοξία της ΚΛ είναι να υπάρχει τουλάχιστον μια ταινία την εβδομάδα. Οι μέρες και ώρες προβολών θα ανακοινωθούν μετά την νέα συνεδρίαση της επιτροπής, μάλλον όμως θα είναι τα Σάββατα το απόγευμα, πιθανόν γύρω στις 7. Παράλληλα θα λειτουργήσει και παιδική σκηνή, όπου θα προβάλλονται ταινίες ανάλογου περιεχομένου, ή νωρίτερα το Σάββατο ή την Κυριακή το πρωί.

 

Πώς θα λειτουργεί ο κινηματογράφος;

Οι ταινίες του μήνα θα επιλέγονται από την επιτροπή και θα ανακοινώνονται νωρίτερα, ούτως ώστε να μπορεί κάποιος να προγραμματίσει ή να επιλέξει. Οι δοκιμαστικές προβολές και η προεργασία (χώρος κτλ) θα είναι φροντίδα της επιτροπής και γίνεται πάντα σε εθελοντική βάση. Την τεχνική επιμέλεια θα έχει ο Νίκος Ζαβιτσάνος. Η συμβολή του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου είναι καθοριστική και εκ των ων ουκ άνευ, αφού θα παραχωρεί στην ΚΛ την αίθουσα Πολιτισμού του Γυμνασίου-Λυκείου και τη μηχανή προβολής σε οθόνη 5 μέτρων. Η είσοδος θα είναι δωρεάν και ελεύθερη σε όλους.  

 

-Ποιος στηρίζει το κόστος;

Τα πιθανά έξοδα θα καλυφθούν με τη συμβολή του Πολιτιστικού Κέντρου που στηρίζει την όλη προσπάθεια καθώς και από χορηγίες.

 

Τι είδους ταινίες θα προβάλλονται;

Το πρόγραμμα της ΚΛ θα υπόκειται σε μια δυναμική διαδικασία, όπου οι θεατές θα έχουν λόγο στη διαμόρφωσή του, με σκέψεις, προτάσεις και πρωτοβουλίες. Ήδη έγινε μια επαφή με τους μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου για να σκεφτούν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους για ταινίες που θα ήθελαν να παρακολουθήσουν. Γενικά η ΚΛ θα προβάλει τόσο πρόσφατες όσο και παλιότερες παραγωγές της ξένης και ελληνικής σκηνής. Για ευνόητους λόγους δεν μπορεί να αποφευχθεί το blockbuster, όμως τα κριτήρια επιλογής θα είναι πάντα η ποιότητα και η αποδοχή των ταινιών από κοινό και κριτικούς (συνδυασμός καλλιτεχνικής αξίας και εμπορικής επιτυχίας). Σταδιακά θα προχωρήσουμε και σε θεματικά αφιερώματα σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες, είδη ταινιών, χώρες κτλ.

 

Θα λειτουργεί κυλικείο;

Σε πρώτη φάση όχι. Ο θεατής θα πρέπει να φέρει τα pop-corn και το αναψυκτικό από το σπίτι του! Ενδεχομένως στην πορεία, και αναλόγως με τις απαιτήσεις, να λειτουργήσει στον χώρο ένα μικρό κυλικείο ή και να ανοίγει το κυλικείο του Σχολείου.

 

Πότε ξεκινούν οι προβολές;

Η πρώτη προβολή θα γίνει το Σάββατο 26 Νοέμβρη, στις 19:00. Πρόκειται για την ταινία «Πειρατές της Καραϊβικής- Η κατάρα του Μαύρου Μαργαριταριού». Το πρόγραμμα του Δεκέμβρη θα δημοσιευτεί προς το τέλος του Νοέμβρη.

 

 

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΛ

Καββαδά Έλλη

Μάντζαρη Πανωραία

Ζαβιτσάνος Νίκος

Δάγλα Χριστίνα

Κονιδάρης Πάνος

Κονιδάρης Παναγιώτης