Επιστολή-Πρόσκληση Δημάρχου Μεγανησίου για εγκατάσταση του ΤΕΙ στο νησί

Είναι γνωστό εδώ και καιρό το πρόβλημα που ταλανίζει το ΤΕΙ Λευκάδας και που άπτεται της χρηματοδότησής του. Το κύριο μέρος του προβλήματος εστιάζεται στην έλλειψη κατάλληλου και προσιτού χώρου στέγασης των ΤΕΙ, αφού η μέχρι τώρα στέγασή τους στο κτήριο του ΚΤΕΛ είναι προβληματική ενώ και το ενοίκιο δυσβάσταχτο (κάπου 10.000 ευρώ/ μήνα!). Το Υπουργείο φαίνεται να μην τα διαθέτει αφού τα μετρήσιμα αποτελέσματα (εισακτέοι/πτυχιούχοι) δεν είναι τα αναμενόμενα.

 

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής κος Μαραβέγιας, το καλοκαίρι είχε καλέσει τοπικούς φορείς, Βουλευτή, Δημάρχους, και άλλους παράγοντες της εκπαίδευσης και συζήτησαν το πρόβλημα αλλά και την ανάγκη υποστήριξης της προσπάθειας να μην κλείσουν τα ΤΕΙ.

Στα αυτό το πλαίσιο, μετά και την δυσκολία που φαίνεται να υπάρχει στην εξεύρεση χώρων στέγασης των ΤΕΙ, ο Δήμαρχος Μεγανησίου κος Στάθης Ζαβιτσάνος, προέβει σε μια σημαντική πρωτοβουλία και με επιστολή του στη Διοικούσα Επιτροπή ζητάει τα ΤΕΙ να έρθουν στο Μεγανήσι!

Το περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:

 

ΠΡΟΣ: ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΕΙ  ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Κύριε Πρόεδρε,

Κύριοι Σύμβουλοι,

 

Συμμετέχοντας στην προσπάθειά σας, για την ανεύρεση κτηρίου στέγασης των ΤΕΙ και κατ’ επέκταση τη βιωσιμότητα των ΤΕΙ  στη Λευκάδα έχουμε την παρακάτω πρόταση την οποία σας θέτουμε:

Ο Δήμος Μεγανησίου διαθέτει ημιτελές κτήριο, το οποίο και προορίζει για στέγαση του Δήμου, περίπου 900 τετ. μέτρων, συν το υπόγειο.

Η προοπτική κατασκευής νέου πολυδύναμου περιφερειακού ιατρείου (είναι στην τελική φάση ένταξης στο ΠΕΠ), απελευθερώνει τους υπάρχοντες κτηριακούς χώρους του σημερινού  περιφερειακού ιατρείου, με τους οποίους ικανοποιούνται οι ανάγκες του Δήμου.

Σε μια τέτοια προοπτική ο Δήμος μπορεί να δανειοδοτηθεί και σε μικρό χρονικό διάστημα να έχει ολοκληρώσει την κατασκευή. Το τίμημα θα είναι αρκετά μικρό, αντιλαμβανόμενοι όλοι τα οφέλη που θα έχει η τοπική κοινωνία από μια τέτοια δράση.

Κατανοούμε την πρώτη σας αντίδραση λόγω του απομονωτισμού του Νησιού μας. Όμως σκεφτείτε ότι:

–     Το Μεγανήσι διαθέτει τις αναγκαίες κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές, όπως και υποδομές  για τη διαμονή, την εστίαση και την ψυχαγωγία μεγάλου αριθμού φοιτητών. Σε μια τέτοια κατεύθυνση και τα ξενοδοχεία του Νησιού μας είναι πρόθυμα να το συζητήσουν. Υπάρχει εσωτερική τοπική συγκοινωνία και σε μια τέτοια προοπτική μπορεί να πυκνώσουν τα δρομολόγια του ferry-boat αλλά και απ’ ευθείας με τη Λευκάδα του  Ε/Γ «Αγχίαλος» τις βραδινές ώρες.

–    Τα προβλήματα που προκύπτουν από την νησιωτικότητα μας, σήμερα μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις σύγχρονες τεχνολογίες των δικτύων και της ευρυζωνικότητας.

–     Στο Μεγανήσι η εκπαιδευτική κοινότητα θα ενδυναμώσει την εσωτερική της δομή και θα βρει την αποδοχή και αλληλεγγύη της τοπικής κοινωνίας.

–      Ο φοιτητής που θα έρχεται στο Μεγανήσι θα είναι πολύ περισσότερο συγκεντρωμένος στο σκοπό για τον οποίο επέλεξε να φοιτήσει. Το δε κτιριακό συγκρότημα, θα προσαρμοστεί στις ανάγκες της σχολής.

–     Τέλος μπορούμε να ανοίξουμε την συζήτηση για προσαρμογή μιας από τις σχολές στην κατεύθυνση του τουρισμού και ειδικότερα του θαλάσσιου.

Σας επισημαίνω ότι προσωπικά είμαι αντίθετος στη λογική «κάθε πόλη και σχολή». Όμως αν κρίνεται αναγκαίος ο κατακερματισμός του ιδρύματος, τότε θεωρώ ότι μπορείτε να συζητήσετε την επιλογή ανάμεσα στο Μεγανήσι και τη πόλη της  Λευκάδας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για περισσότερες διευκρινίσεις.

Με τιμή

Ευστάθιος Ζαβιτσάνος

Δήμαρχος Μεγανησίου