Εδώ Μεγανήσι…Στιγμές…

Το Μεγανήσι μπήκε στο Νοέμβρη.
Αλλαξε χρώματα, χαμήλωσε τόνους, έκλεισε σαιζόν και πέρασε στους Χειμωνιάτικους πια ρυθμούς του.
Ρυθμοί που εμείς εδώ βλέπουμε, νοιώθουμε, ακούμε, ζούμε.
Οι μυρωδιές τέτοια εποχή είναι διαφορετικές.Δεν μυρίζει σουβλάκι και μπριζόλα, αλλά μαρίδα ψητή γλυκοπατάτα στη θράκα και βραστό λαχανοζούμι.

καπι … η αποκάλυψη.

Το έδαφος μυρίζει χωματίλα από τις λίγες τελευταίες ψιχάλες κι όχι σκόνη.
Οι δουλειές είναι διαφορετικές , και οι άνθρωποι που δουλεύουν τώρα περισσότερο, είναι άλλοι. Κάτι σαν αλλαγή βάρδυας δηλαδή.
Οσοι το Καλοκαίρι έτρεχαν κατεβάζουν ρολά και ξεκουράζονται, κι αυτοί που το Καλοκαίρι ήταν οι πελάτες τους τώρα τρέχουν.
Ο ρόγγος, το κλάδεμα, το ψάρεμα, το σχολείο και τα φροντιστήρια, οι εξόρμήσειςτων γυναικών για λάχανα και ξύλα, είναι μερικές από τις ασχολίες που κρατάνε το νησί σε κίνηση τώρα.
Οι κήποι και οι αυλές άλλαξαν χρώματα.Τα φυτά δροσίστηκαν και φούντωασαν, κι η πατάτα πρασσίνισε τα φύλλα της.
Στις παιδικές χαρές τώρα υπάρχει άφθονος χώρος για τραμπάλα, κούνιες και γύρω γύρω σε αντίθεση με το Καλοκαίρι που τα παιδιά τσακώνονταν ποιό θα πρωτοκαθήσει…

Τα παιδιά εκμεταλεύονται τον «άβρεχο» Νοέμβρη στις παιδικές χαρές.

Το φωτογραφικό αφιέρωμα που ακολουθεί σας μεταφέρει στιγμές από το Μεγανήσι του Νοέμβρη…το Μεγανήσι του Χειμώνα.

Οι αυλές των σπιτιών αυτή την εποχή είναι σαν πίνακας ζωγραφικής, ειδικά στο Σπαρτοχώρι.

Οι πόστες με τα ξύλα έτοιμες και τα τζάκια πλυμμένα και ξεκαπνισμένα έτοιμα να πάρουνε φωτιά.

Οι ελιές, όσες καρπίσανε, κρατάνε με το ζόρι τις φούντες που γέρνουνε από το βάρος του καρπού. Σε λίγο θα αρχίσει και το μάζεμα , αν και η σοδειά είναι λιγη φέτος.

Οι κότες ήρεμες  από τα βουητά και τα μαρσαρίσματα των αυτοκινήτων και την καλοκαιρινή φασαρία μπορούν άνετα πια να αρχίσουν  το καρκαλογητό τους, και τα κοκόρια το πρωινό τους λάλημα χωρίς να κινδυνεύει το γουργούρι τους από τους ξενύχτηδες που έπεφταν για ύπνο  οχι με τις κότες αλλά με τα κοκκόρια!

Τώρα όλοι ξυπνάμε νωρίς…

 

Χιονισμένο τοπίο θύμιζε το νησί μετά από την έντονη χαλαζόπτωση.

Ο καιρός είναι ακόμα πολύ καλός. Από τότε που το χαλάζι έστρωσε σαν χιόνι το νησί δεν έχει ξαναβρέξει. Σαν να έριξε τότε όλο το νερό του Χειμώνα μαζεμένο.

Επιχείρηση Κατάσβεση κουφάλας.

Και όσο δεν έβρεχε κάποιοι ρογγίζανε, κι είπανε να κάψουνε το βάτο αλλά με το βάτο πήρε κι ελιά. Ξερή κι αφροκαμμένη από τη ζέστη η κουφάλα άρπαξε . Αμέσως «ειδικές» δυνάμεις συναδελφικές έσπευσαν στο τόπο της πυρκαγιάς. Αλλος με πριόνι , άλλος με σκοινιά μπορεί να μην έσωσαν την παθούσα αλλά γλύτωσαν τις υπόλοιπες από βέβαιο «κάψιμο».

Ο ηθικός αυτουργός έφτασε πολύ αργότερα επιπλήτωντας τους ερασιτέχνες πυροσβέστες συναδέλφους του μάλιστα, για την άμμεση επέμβασή τους που είχε σαν αποτέλεσμα μαζί με τα δέντρα να σώσουν και τον ένοχο βάτο που παρέμενε άκαος γύρω από την φλεγόμενη κουφάλα…

Την «φλεγόμενη» και τσουρουφλισμένη τον τελευταίο καιρό Αθήνα επισκέφτηκαν στην διήμερη εκδρομή τους τα παιδιά του Γυμνασίου.

Με την συνοδεία των καθηγητών τους  οι μαθητές  πηγαν στην Βουλή και στο Μέγαρο μουσικής.

Και επειδή ως γνωστόν το Μεγανήσι ποτέ δεν περνάει απαρατήρητο έκαναν κι ένα γκεστ στα δελτία ειδήσεων αφού εκείνες τις μέρες όλα τα φλας ήταν στραμμένα στην Βουλή.

Ετσι χάρη στο βασιλικό ποτίστηκε κι η γλάστρα, και νάσου πρώτη μούρη  και πάλι  στην τιβή.

Τα παιδιά μετέφεραν στην Αθήνα οι οδηγοί Σπύρος και Αντρέας με το λεωφορείο του Δήμου

Οι νέοι φτιάχνουν καρέ και παίζουν στα σπίτια, άλλοι αθλούνται κι άλλοι κοιμούνται. Οι μεγαλύτεροι φτιάχνουν ορχήστρες  και ζωντανεύουν τα βράδυα μας, άλλοι το ρίχνουν στο περπάτημα κι άλλοι κάνουν ταξίδια στην Αθήνα για ανεφοδιασμό δυνάμεων !!!

Τα παιδιά επέστρεψαν για τα καλά στα θρανία και το πρωινό ξύπνημα έγινε πια συνήθεια.

Υπάρχουν  αυτοί που εργάζονται και αυτοί που ξεκουράζονται, εκείνοι που ψάχνουν για δουλειά κι εκείνοι που ψάχνουν … συντροφιά, αυτοί που πάντα γκρινιάζουν κι αυτοί που ότι και να γίνει χαμογελάνε …Εκείνοι που γιορτάζουν και το διασκεδάζουν…

Ηρεμα κυλάει η ζωή και χωρίς πολύ βαβούρα άγχος και τρεχάκι πάντα βρίσκουμε αφορμές και τρόπους να περνάμε καλά στο νησί ακόμα και μες το Χειμώνα, αρκεί να υπάρχει καλή διάθεση, παρέα και θετική σκέψη…

Με μπάλα, μουσική και σινεμά τα βράδυα μας θα κυλήσουν όμορφα μέχρι τα Χριστούγεννα που θα γίνουμε λίγο περισσότεροι.

Κλείνοντας να ευχηθούμε σε όσους γιόρταζαν μες το Νοέμβρη  Χρόνια πολλά. Στον Μιχάλη και Σταμάτη, την Κατερίνα (μια από αυτές ξεσάλωσε στην γιορτή της- βλέπε φωτο) τον Στέλιο και τον Αντρέα και σε όσους είχαν γενέθλια.

Γιαννάκη να εκατοστήσεις τα χρόνια σου και να λιγοστέψεις τα κιλά σου. Κι εσύ φιλενάδα να βάλεις ένα κεράκι στην τούρτα σου (κρύβε χρόνια) και να προσέχεις το σκυλί…το Πάσχα να έχει μάθει τρόπους.

Να ευχηθούμε επίσης στην Χρύσα και στον Νίκο να τους ζήσουν τα μωράκια τους και στις υποψήφιες μανούλες -ξέρω δύο- με το καλό!!!

Δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω και τα Μεγανησιωτάκια που φόρεσαν χακί και υπηρετούν εδώ και λίγες μέρες την πατρίδα.

Ο Γιώργος , ο Πάνος, ο Δημητράγγελος, ο Χρίστος και ο Τάσος είναι πλέον φανταράκια.

 

Ο Πάνος και ο Τάσος μας «φυλάνε» από την Σπάρτη και ο Γιώργος από τη Θήβα

Καλή θητεία και υπομονή.  Υπομονή εσείς υπομονή κι εμείς. Ενας Χειμώνας είναι θα περάσει. Και με το μαλακό στις αγγαρείες έτσι άμαθα που είσαστε όλα…

Αυτές ήταν μερικές από τις στιγμές που ζήσαμε εδώ στο Μεγανήσι του Νοέμβρη.

Από εδώ θα  τις μετράμε και θα τις καταγράφουμε  για να  σας μεταφέρουμε έτσι κοντά μας…

Οι επόμενες στιγμές,  του Δεκέμβρη να είναι μόνο γιορτινές και χαρούμενες για όλους μας.

Ως τότε όπως πάντα από εμάς εδώ καληνύχτα και καλό μήνα, με ένα βίντεο για όνειρα … Μεγανησιώτικα