Απαγορευμένο και το ηλεκτρονικό τσιγάρο

 

Επιβλαβείς ουσίες εμπεριέχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο, σύμφωνα με τον ΕΟΦ. Με πρόστιμα κινδυνεύουν καταστήματα που το πωλούν. Αναμένεται νέο κύμα αυξήσεων στις τιμές των πακέτων

Και το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπαίνει στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών του αρμόδιου υπουργείου Υγείας, καθώς, όπως τονίζεται σε ανακοίνωσή του ΕΟΦ, το συγκεκριμένο προϊόν εμπεριέχει επιβλαβείς ουσίες για τον οργανισμό.

Έτσι, αναμένεται να ξεκινήσουν από το υπουργείο σύντομα έλεγχοι για τους τρόπους πώλησης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ενώ όσο αφορά στους καταστηματάρχες οι οποίοι και το πωλούν στα μαγαζιά τους, αυτοί πλέον κινδυνεύουν με βαριά χρηματικά πρόστιμα.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος, η απαγόρευση προκύπτει έπειτα από σχετική γνωμοδότηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ενώ υπάρχουν και εισηγήσεις για αύξηση κατά 20% στην τιμή των τσιγάρων, που θα αφορά και την πώληση των στριφτών τσιγάρων, των οποίων η κατανάλωση έχει αυξηθεί καθώς είναι φθηνότερα.

Επίσης, το υπουργείο Υγείας προχωρά και στην απαγόρευση της χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και σε κλειστούς δημόσιους χώρους, αφού θεωρεί ότι αυτό είναι επικίνδυνο για τη δημόσια Υγεία.

Έρχεται νέα αύξηση στην τιμή

Η τιμή των προϊόντων καπνού είναι ένα αποφασιστικό εργαλείο στη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος, είπε ο καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος, προσθέτοντας ότι η βελτίωση που υπάρχει έως σήμερα από την εφαρμογή των αντικαπνιστικών μέτρων δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική, γι’ αυτό θα πρέπει να αρχίσουμε να εξετάζουμε και οικονομικά μέτρα.

Η αύξηση της τιμής ελαττώνει την κατανάλωση, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, είπε ο κ. Κυριόπουλος, εκτιμώντας ότι μια αύξηση της τάξης των 2 ευρώ στην τιμή του πακέτου, θα είχε ως αποτέλεσμα 460.000 λιγότερους καπνιστές, 150.000 λιγότερους νέους που θα ξεκινούσαν το κάπνισμα, και 440 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον φορολογικά έσοδα. Διακόσια δισ. ευρώ είναι το κόστος του καπνίσματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης.

Τη μεγαλύτερη δυνατή αύξηση μέσα στην κρίση δίνει στον εαυτό του ένας καπνιστής που κόβει το τσιγάρο, τόνισε ο κ Μπεχράκης, καθώς χρειάζεται περίπου 80 με 90 ευρώ το μήνα για την αγορά τους, δηλαδή ένα μηνιάτικο περίπου το χρόνο.

Θέμα παιδείας η μείωση των καπνιστών

Πρέπει να βάλουμε φραγμό στην εφηβική ηλικία για να σταματήσει να καπνίζει, είπε ο κ. Μπεχράκης, δίνοντας και το στίγμα του 2ου πανελληνίου συνεδρίου για τον έλεγχο του καπνίσματος που ξεκίνησε σήμερα, με θέμα «Παιδεία, για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα».

«Τοποθετούμε την παιδεία σε κεντρικό σημείο, σε κομβικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος», είπε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι πενήντα χιλιάδες Ελληνόπουλα κάθε χρόνο «προσδένονται στη χρήση του 3ου σκληρού ναρκωτικού μετά από την ηρωίνη και την κοκαΐνη που είναι η νικοτίνη».

Δύο γενιές παιδιών αν εκπαιδεύσουμε να μην καπνίζουν, το κάπνισμα μπορεί να εκριζωθεί, υπογράμμισε ο κ. Μπεχράκης.

Ο στόχος είναι, είπε ο καθηγητής, το 2040 να έχουμε κάτω από 5% καπνίζοντες στην Ευρώπη και αυτό είναι υλοποιήσιμη στόχευση. Πρέπει και η Ελλάδα να προσδεθεί σ’ αυτή τη διαδικασία και πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ως κοινωνία, προκειμένου να σώσουμε τα παιδιά μας από τη διαδικασία του καπνίσματος.

Θετικά στοιχεία τους τελευταίους μήνες

Κοινή εκτίμηση των ειδικών, πάντως, είναι ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, καταγράφηκε μείωση του ποσοστού των συστηματικών καπνιστών κατά 4,1% και κατά 15% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων.

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για τις ηλικίες 18-24 ετών καθώς εκεί παρατηρείται μείωση που φτάνει μέχρι 8% στα πέντε τελευταία χρόνια.

Η προσέλευση των ανθρώπων στα ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος έχει αρχίσει να αυξάνει σημαντικά, αλλά σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο δεν μελετάται, προς το παρόν, η κάλυψη από τα ταμεία των φαρμάκων που χορηγούνται για τη διακοπή του καπνίσματος, ενώ παράλληλα έχει μειωθεί και η ρύπανση στους κλειστούς δημόσιους χώρους, παρά τη μη πιστή τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου.

 Πηγή: News247