Πρόταση για δημιουργία Θεματικού Πάρκου για τον περίπλου του Οδυσσέα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Πρόταση για δημιουργία Θεματικού Πάρκου για τον περίπλου του Οδυσσέα

   Πρόταση που αφορά στη δημιουργία ενός «Θεματικού Πάρκου» για τον περίπλου του Οδυσσέα, στην Ιθάκη, έχει προετοιμάσει προς υποβολή σε σχετικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα η Σμαράγδα Σαρδελή, Αντιπεριφερειάρχης Μικρών Νησιών και Νησιωτικής Πολιτικής.

 

Βασική ιδέα ο Οδυσσειακός Νόστος

 

   Η βασική ιδέα που διέπει το εγχείρημα είναι ο Οδυσσειακός Νόστος: μια περιπλάνηση στην «οικουμένη» των ελλήνων θαλασσοπόρων. Οι επισκέπτες καλούνται να προσεγγίσουν την Οδύσσεια ως μια ποιητική γεωγραφία, ως ένα ανθρωπογεωγραφικό έπος, να διαπιστώσουν την σχέση της Οδύσσειας με την ιστορία και ειδικότερα να αναγνωρίσουν ότι στην Οδύσσεια είναι αποτυπωμένος ένας ολόκληρος κόσμος που αναφέρεται στον πολιτισμό, στην κοινωνική οργάνωση και στο σύστημα αξιών της γεωμετρικής εποχής. Να γνωρίσουν σημαντικές περιοχές και τόπους με τους οποίους συνδέθηκε η ζωή των ελλήνων στο πλαίσιο της γεωγραφικής τους εξάπλωσης στον ευρύτερο ελληνικό και μεσογειακό χώρο.

 

   Πέρα από την καθαρή διαμόρφωση του χώρου, η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο αρχιτεκτονικής μελέτης (πλακόστρωτες διαδρομές, φωτισμός κ.λ.π.) η αρχική ιδέα για την δημιουργία του πάρκου είναι τα εκθέματα (αντικείμενα τέχνης και πρωτότυποι χάρτες) να προέλθουν από όλα τα σημεία του περίπλου μέσα από διαδικασίες αδελφοποίησης ορισμένες από τις οποίες έχουν ήδη γίνει με την Ιθάκη όπως π.χ. με την Τζέρμπα της Τυνησίας.

 

   Επομένως η υλοποίηση της ιδέας απαιτεί την επικοινωνία και την ανταλλαγή πολιτισμικού υλικού με όλα τα σημεία του κόσμου τα οποία εμπλέκονται με το ταξίδι του Οδυσσέα. Οι εγκαταστάσεις του πάρκου θα εμπλουτιστούν και με τεχνολογικές δυνατότητες που θα επιτρέπουν στον επισκέπτη να κάνει χρήση και μελέτη των χαρτών του ΝΟΣΤΟΥ, να πληροφορείται σε πολλές γλώσσες κλπ.

 

Σύνδεση και με το Ομηρικό νησί των Φαιάκων

 

   Το θεματικό πάρκο της Ιθάκης μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για έρευνα, για ποιοτική τουριστική ανάπτυξη αλλά ταυτόχρονα και για σύνδεση ακόμα και για την υλοποίηση της ιδέας με την έδρα της Ιόνιας Περιφέρειας την Κέρκυρα , το Ομηρικό νησί των Φαιάκων.

   Το ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΟΔΥΣΣΕΑΣ έχει ως στόχο την ανάδειξη και προβολή των ιστορικών και αρχαιολογικών πόρων της Ιθάκης και την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μέσω πολυμεσικών εφαρμογών καθώς και την προβολή στοιχείων από τη ζωή και το έργο του ΟΔΥΣΣΕΑ. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας και της εικονικής πραγματικότητας (virtual reality) δίνουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα, με τη χρήση ειδικών για την τρισδιάστατη προβολή πολωτικών γυαλιών, να παρακολουθήσει μπροστά του σε πραγματικό χρόνο τη ζωή του Οδυσσέα .

Σήμερα σε όλο τον κόσμο μιλούμε για την ιδέα του Ανοιχτού Μουσείου και την ιδέα του Μουσείου του Χρήστη. Παράλληλα λοιπόν με τις αρχές του κλασικού μουσείου, έργο του οποίου είναι να συλλέγει, να διαφυλάττει, να ερευνά με στόχο να παρουσιάζει, να εκθέτει και να εκπαιδεύει προστίθενται η ιδέα της προβολής, της προώθησης και του χτισίματος ολοκληρωμένης εικόνας και ταυτότητας του Μουσείου.

 

Πιο αναλυτικά η προτεινόμενη πράξη θα αποτελείται από τα κάτωθι υποέργα:

 

Υποέργο 1: Δημιουργία Θεματικού Πάρκου “Οδυσσειακός Νόστος”

 

Το θεματικό Πάρκο “ΟΔΥΣΣΕΙΑΚΟΣ ΝΟΣΤΟΣ” θα είναι ένας πολυχώρος όπου οι επισκέπτες βιώνουν την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό και ταυτόχρονα ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμικής δημιουργίας και έκφρασης. Στους χώρους του θα πραγματοποιείται ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων ανοιχτό σε όλες τις ηλικίες και τα ενδιαφέροντα:

 Διαδραστικές εκθέσεις

 Περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας

 Εκπαιδευτικά προγράμματα

 Συνέδρια

 Θεατρικές παραστάσεις

 Εστία κυβερνοχώρου (Internet Café)

 Προβολή ντοκιμαντέρ

 Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις

 

   Το θεματικό Πάρκο “ΟΔΥΣΣΕΙΑΚΟΣ ΝΟΣΤΟΣ” θα διαθέτει εγκαταστάσεις υψηλής τεχνολογίας, σύγχρονα οπτικοακουστικά και ηχητικά μέσα και συστήματα φωτισμού. Eπιπλέον, θα διαθέτει πλήρως δομημένο καλωδιακό δίκτυο και θα παρέχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω μισθωμένων γραμμών.

 

Συγκεκριμένα, θα διατίθενται οι παρακάτω χώροι εξοπλισμένοι τεχνολογικά:

 Εστία Κυβερνοχώρου

 Αίθουσες πολλαπλών χρήσεων

 Αίθουσες υποδοχής

 Αίθουσες σεμιναρίων και εκπαίδευσης

 Εκθεσιακοί χώροι

 Αίθουσες συνεδρίων

 Χώρος στάθμευσης,

 Χώρος διοίκησης,

 Χώρος παραδοσιακού εστιατορίου – καφέ

 

Υποέργο 2: Δίκτυο τεκμηρίωσης, πληροφόρησης και έρευνας

 

   Η δημιουργία μιας  επιστημονικής βάσης δεδομένων σε θέματα ιστορίας και πολιτισμού και η δημιουργία εκπαιδευτικού multimedia περιεχομένου για θέματα ενημέρωσης,  καθώς και η δυνατότητα προσβασιμότητας και σύνδεσης με διεθνείς μηχανές αναζήτησης, για όλους τους πολίτες που μιλούν ελληνικά. 

 

   Το έργο βασίζεται στην ιδέα των εκπαιδευτικών virtual Ιστορικών μουσείων, ιδιαιτέρως στα παιδιά και στους νέους που μπορούν ή με επισκέψεις πραγματικές στο μουσείο ή με virtual αναζητήσεις μέσω διαδικτύου, τόσο στην ιστοσελίδα του Μουσείου, να μάθουν την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας αλλά και τα διδάγματα που απορρέουν από αυτήν.

 

   Το έργο αφορά την προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού Ψηφιακής Εικονικής Πραγματικότητας με χρήση  τρισδιάστατων ψηφιακών αναπαραστάσεων, την Ψηφιακή Πολυμεσική εφαρμογή CD-ROM και την Ψηφιακή Διαδικτυακή Πύλη μέσω της οποία προβάλλεται το καινοτόμο θεματικό πάρκο.

 

   Πιο αναλυτικά, το Δίκτυο τεκμηρίωσης, πληροφόρησης και έρευνας, θα περιλαμβάνει εξειδικευμένο λογισμικό που θα αναπτυχθεί ειδικά για το έργο αυτό, και θα προβάλλεται σε μεγάλου μεγέθους οθόνη, με ειδικούς προβολείς, σύστημα στερεοφωνικού ήχου, συσκευές διαδραστικής πλοήγησης, ηλεκτρονικούς υπολογιστές κ.α. Η ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα προβολής θα φιλοξενεί ταυτόχρονα 20-30 θεατές.

 

   Ο συνεχής εκσυγχρονισμός της τεχνολογικής υποδομής του πάρκου θα συμβάλλει στην παροχή προηγμένων υπηρεσιών όπως:

 

 Ανάπτυξη και παροχή υποδομών Ανοικτής Πρόσβασης στη γνώση (Ηλεκτρονικά Αποθετήρια και Περιοδικά)

 Ανάπτυξη και λειτουργία ψηφιακών συλλογών (δυνατότητα ψηφιοποίησης και διάθεσης ψηφιακού υλικού υψηλού όγκου)

 Υποστήριξη συλλογικών καταλόγων και διαδικτυακής πύλης  με τη χρήση του συστήματος ΑΒΕΚΤ

 Ηλεκτρονικό αναγνωστήριο και ασύρματο ευρυζωνικό δίκτυο ΕΙΕ

 Φιλοξενία και διατήρηση εφαρμογών επιστημονικής πληροφόρησης και βάσεων δεδομένων

 Υποστήριξη της διαδικτυακής παρουσίας για το σύνολο των δράσεων του φορέα

 Ανάπτυξη εργαλείων διαδικτυακής συνεργασίας για χρήση από το προσωπικό του πάρκου καθώς και συνεργαζόμενους φορείς

 Ανάπτυξη εξειδικευμένου λογισμικού για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων του φορέα.

 

Υποέργο 3: Διοικητική και Γραμματειακή υποστήριξη του έργου

Διενέργεια και αξιολόγηση διαγωνισμού  εξωτερικού αναδόχου για Γραμματειακή και Λογιστική Υποστήριξη του συνόλου του έργου

 

Υποέργο 4: Δράσεις Δημοσιότητας και προβολής του έργου

 

Διενέργεια και αξιολόγηση διαγωνισμού εξωτερικού αναδόχου για δράσεις δημοσιότητας και προβολής του έργου

 

Ωφελούμενοι:

Το Κράτος: περιλαμβάνονται οι άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενοι στην άσκηση Τουριστικής Πολιτικής

Οι ΟΤΑ: Περιλαμβάνονται οι ΟΤΑ Α και Β βαθμού

Ο Ιδιωτικός Τομέας: Θεσμικοί φορείς εκπροσώπησης των επιχειρηματιών στον Τουριστικό τομέα σε τοπικό επίπεδο

Ο Ιδιωτικός Τομέας σε Διεθνές Επίπεδο: Περιλαμβάνονται οι Tour operators, που δραστηριοποιούνται στην χώρα, καθώς και όλες οι Τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν διεθνοποιημένο χαρακτήρα και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (π.χ. Αεροπορικές εταιρείες, Ξενοδοχειακές Αλυσίδες κ.ά.)

Ενώσεις Φορέων, Σωματεία, Οργανώσεις και Ομάδες Πρωτοβουλίας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο: Περιλαμβάνονται Σωματεία Εργαζομένων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, και ενώσεις πολιτών οι οποίες στοχεύουν στην ανάδειξη, την προβολή και την προστασία της τουριστικής ταυτότητας

Επιστημονική Κοινότητα: Περιλαμβάνονται φυσικά πρόσωπα (Επιστήμονες, Ερευνητές, Εκπαιδευτικοί), Επιστημονικά Σωματεία Τουρισμού, Κέντρα και Ινστιτούτα Ερευνών, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Εταιρείες Μελετών κ.α.

Διεθνείς Ενώσεις, Οργανισμοί και Φορείς Τουρισμού: Περιλαμβάνονται Διεθνείς Ενώσεις και Οργανισμοί, οι οποίοι άμεσα ή έμμεσα (με πολιτικές, πρωτοβουλίες, προγράμματα, έρευνα, μελέτη) επηρεάζουν την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

 

Στρατηγικοί στόχοι

 

Η προτεινόμενη δράση εξυπηρετεί τους παρακάτω πολλαπλούς στρατηγικούς στόχους:

•           Τη μεγέθυνση της τουριστικής κατανάλωσης με την αύξηση της κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης.

•           Την οργανική διασύνδεση της τουριστικής καταναλωτικής ζήτησης με την αύξηση της εγχώριας παραγωγής καταναλωτικών προϊόντων και με την ενδυνάμωση των εγχωρίων διακλαδικών σχέσεων, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το ποσοστό των εισαγομένων εισροών που προορίζονται για ικανοποίηση της τουριστικής ζήτησης.

•           Την σύνδεση του τουρισμού με την ανάπτυξη των σύγχρονων τεχνολογιών και την εξειδίκευση των άλλων κλάδων της οικονομίας.

•           Την ποιοτική αναβάθμισης των παρεχομένων τουριστικών υπηρεσιών με τη βελτίωση και ανάπτυξη των υποδομών και ανωδομών και την αξιοποίηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της αρχαιολογικής κληρονομιάς.

•           Την εξασφάλιση υψηλής ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος στη διεθνή αγορά με την αναβάθμιση της τουριστικής ζήτησης, τη διαφοροποίηση της τουριστικής προσφοράς και την κατάστρωση ενός διαφημιστικού προγράμματος κατάλληλα εξειδικευμένου στη δομή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

•           Τη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με την προώθηση νέων μορφών τουρισμού με στόχο την προσέλκυση ζήτησης ειδικών ενδιαφερόντων.

•           Τη διαφοροποίηση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και την αύξηση του θεματικού τουρισμού για την επέκταση και αναβάθμιση της τουριστικής δραστηριότητας.

 

   Συνεπώς, στο πλαίσιο των παραπάνω πολλαπλών στρατηγικών στόχων, απαιτείται εξειδικευμένη τουριστική πολιτική με συγκεκριμένη δομή.

 

 

Ειδικοί στόχοι

 

Με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα επιδιώκεται οι επισκέπτες:

ως προς το γνωστικό αντικείμενο

•           να προσεγγίσουν την Οδύσσεια ως μια ποιητική γεωγραφία και ως ένα ανθρωπογεωγραφικό έπος και να παρακολουθήσουν με αφορμή το νόστο την περιπέτεια ενός αρχετυπικού Έλληνα, που επιβιώνει, επειδή διαθέτει ευφυΐα και τόλμη.

•           να «αναγνώσουν» την εγκιβωτισμένη αφήγηση των περιπετειών του Οδυσσέα και των συντρόφων του – μέσω της αναπαράστασης στο χάρτη της πορείας του οδυσσειακού νόστου.

•           να διαπιστώσουν τη σχέση της Οδύσσειας με την Ιστορία και ειδικότερα να αναγνωρίσουν ότι στην Οδύσσεια είναι αποτυπωμένος ένας ολόκληρος κόσμος που αναφέρεται στον πολιτισμό, στην κοινωνική οργάνωση και στο σύστημα αξιών της γεωμετρικής εποχής.

•           να γνωρίσουν σημαντικές/χαρακτηριστικές περιοχές και τόπους με τους οποίους συνδέθηκε η ζωή των Ελλήνων, ήδη από τα μινωικά και μυκηναϊκά χρόνια, στο πλαίσιο της γεωγραφικής τους εξάπλωσης (εμπορικές/πολιτισμικές επαφές – αποικισμός) στον ευρύτερο ελληνικό και μεσογειακό χώρο

ως προς τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών

•           να προσεγγίσουν ένα ολοκληρωμένο πληροφορικό περιβάλλον γενικής χρήσης που καλλιεργεί σύνθετες δεξιότητες και μαθησιακές τάσεις και επιτρέπει τη διερεύνηση δύσκολων εννοιών

•           να ενεργοποιηθούν όχι μόνο γνωστικά, αλλά και ψυχικά και συναισθηματικά από την παιγνιώδη μορφή της εφαρμογής, καθώς έτσι η εκπαιδευτική διαδικασία εμπλουτίζεται με το στοιχείο της διασκέδασης

ως προς τη εκπαιδευτική διαδικασία

•           να ασκήσουν την ικανότητα προσανατολισμού στο χάρτη και προσδιορισμού της γεωγραφικής θέσης ενός τόπου

•           να αξιοποιούν το χάρτη όχι μόνο ως ένα μέσο για την αναπαράσταση των φαινομένων του παρελθόντος, για να «δουν» δηλαδή την Ιστορία να γράφεται στο χώρο, αλλά και ως ένα μέσο για την ερμηνεία τους

•           να συνεργάζονται μεταξύ τους για την επίτευξη ενός κοινού στόχου αναπτύσσοντας προσωπική και συλλογική ευθύνη ως μέλη μιας ομάδας διαπιστώνοντας έτσι την ανάγκη και τη σημασία της συνεργασίας