Ανακοίνωση – ψήφισμα Δημοτικής παράταξης Δήμου Μεγανησίου «Πρώτα το Μεγανήσι»

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ

«ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΝΗΣΙ»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΨΗΦΙΣΜΑ

Μεγανήσι 14 /12/2011

Πρωτοφανούς και απαράδεκτης αντιμετώπισης από τον δήμαρχο και τον πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου Μεγανησίου έτυχε η πρόθεσή μου ως δημοτικής συμβούλου και επικεφαλής της αντιπολίτευσης, να θέσω στη 14η συνεδρίαση (10/11/2011) του δημοτικού συμβουλίου Μεγανησίου ψήφισμα, περί μη μελλοντικής συνένωσης του δήμου μας με το δήμο Λευκάδας, για έγκρισή του από το σώμα.

Την τελευταία περίοδο αναπαράγονται διαρκώς σενάρια και συζητήσεις στο νομό μας από πολιτικά στελέχη όλων των κομμάτων για το ενδεχόμενο πριν από τις προσεχείς δημοτικές εκλογές ο δήμος Μεγανησίου να συνενωθεί με το δήμο Λευκάδας. Θέλω να πιστεύω ότι όλες αυτές οι συζητήσεις, παρασκηνιακές και μη, είναι ευσεβείς πόθοι που συνάδουν με τις φιλοδοξίες κάποιων στελεχών, τα οποία θέλουν να ηγηθούν του ψηφοδελτίου ενός ενιαίου μεγάλου δήμου και έχουν ανάγκη τους ψηφοφόρους του Μεγανησίου, τους οποίους θεωρούν δεδομένους (έτσι τουλάχιστον πιστεύουν).

Τυχόν επιχείρημα ότι δεν μπορούμε να απαντάμε σε φημολογίες δεν είναι ρεαλιστικό, γιατί μπορεί να μη λέγεται επίσημα ή δημόσια, αυτοί όμως που το συντηρούν και το τροφοδοτούν μπορούν με υπόγειες κινήσεις και διαδικασίες express να μας οδηγήσουν προ τετελεσμένου γεγονότος πριν από τις επόμενες εκλογές.

Σε μια τέτοια εξέλιξη το Μεγανήσι θα είναι ο αδύναμος κρίκος, ο οποίος δεν θα αντέξει την πίεση της τελευταίας στιγμής, δεν θα έχει το χρόνο και τη δύναμη να αντιδράσει και θα οδηγηθεί σε παράρτημα και μάλιστα «φτωχό» της Λευκάδας.

Η ανησυχία μου, που από την αρχή της θητείας μας με έκανε συχνά να τονίζω την ανάγκη για περιφρούρηση της αυτοτέλειας του νησιού μας, επιβεβαιώθηκε. Κλιμακώθηκε δε με την παντελή σιωπή του δημάρχου, όταν σε συγκέντρωση ετεροδημοτών στην Αθήνα για την κατάρτιση του επιχειρησιακού προγράμματος του δήμου την 20/11/2011 , του ζήτησα να δεσμευτεί ενώπιον των παρόντων Μεγανησιωτών ότι σε καμία περίπτωση δεν θα συνδράμει προς την κατεύθυνση της συνένωσης. Όχι μόνο δεν δεσμεύτηκε, απαξίωσε και να το σχολιάσει.

Η αγωνία για το μέλλον του νησιού μας , που θεωρούσα ότι είναι αγωνία όλων μας, με οδήγησε στο να προτείνω την υιοθέτηση από το δημοτικό συμβούλιο ενός ψηφίσματος, από το οποίο θα προέκυπτε κοινή και ξεκάθαρη θέση όλων των εκλεγμένων εκπροσώπων κατά οποιασδήποτε μεθόδευσης για την κατάργηση της αυτοτέλειας του δήμου μας. Μέχρι την ανακοίνωση της πρόθεσής μου να καταθέσω σχετικό ψήφισμα θεωρούσα δεδομένη τη θέση όλων μας απέναντι στο ενδεχόμενο αυτό. Θεωρούσα δεδομένο και αυτονόητο ότι η στάση όλων των εκλεγμένων καθορίζεται κυρίαρχα από τη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών, από αρχές και ήθος, απόλυτα διαχωρισμένη από συμφέροντα. Οτι βρισκόμαστε στις θέσεις αυτές με λαϊκή εντολή για να υπηρετούμε με τον πιο τίμιο τρόπο το συμφέρον του νησιού και των δημοτών του.

Αντί γι΄ αυτό αντιμετώπισα έκπληκτη μια «πραξικοπηματικά» απαγορευτική συμπεριφορά από το δήμαρχο και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, η οποία δεν μου επέτρεψε ούτε καν να θέσω υπόψη του σώματος το ψήφισμα. Ταυτόχρονα δε καταστρατήγησαν και τις νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις. Στόχος τους να αποτρέψουν πιθανή έγκριση του ψηφίσματος. Σημειώνεται ότι στο παρελθόν όσα ψηφίσματα τέθηκαν από άλλους δημοτικούς συμβούλους προς έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο έτυχαν της προβλεπόμενης από τις διατάξεις αντιμετώπισης. Κανένα δε δεν προκάλεσε τέτοιον εκνευρισμό και ανησυχία στους επικεφαλής της πλειοψηφίας , γεγονός που προκαλεί πολλά ερωτηματικά και σαφέστατα επιβεβαιώνει τις φημολογίες για συμμετοχή τους στο σκοτεινό σκηνικό που κάποιοι επιχειρούν να στήσουν στο νομό.

Καταγγέλλω ως άκρως αντιδημοκρατική, διαδικαστικά παραβατική και επιλεκτική τη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Επιτέλους κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι το δημοτικό συμβούλιο και ο δήμος Μεγανησίου δεν είναι τσιφλίκι τους ούτε επιχείρησή τους. Οι Μεγανησιώτες δεν τους εξέλεξαν για να ασκούν εξουσία επιλεκτικά, με διακρίσεις και με γνώμονα το προσωπικό τους συμφέρον ή το συμφέρον των φίλων τους, πολιτικών και μη. Δεν έχουν το δικαίωμα να καταργούν και να απαξιώνουν τις δημοκρατικές διαδικασίες, χρησιμοποιώντας το δημοτικό συμβούλιο ως πεδίο ανταπόδοσης πολιτικών και εκλογικών τους υποχρεώσεων σε βάρος του Μεγανησιού.

Η σημερινή δημοτική αρχή απέδειξε με τη συγκεκριμένη στάση της για ακόμη μια φορά ότι η επόμενη μέρα για το Μεγανήσι δεν την αφορά. Επιβεβαίωσε με τον πιο ηχηρό τρόπο τις φημολογίες για συμμετοχή της στην προσπάθεια τόσο της πολιτικής εκμετάλλευσης των Μεγανησιωτών όσο και της υποβάθμισης του τόπου σε όλα τα επίπεδα . Τόσο πολύ φοβάται ή τόσο πολύ είναι δέσμια των υποχρεώσεων που έχει απέναντι στους πολιτικούς άρχοντες του νομού που επιδιώκουν και επιθυμούν τη συνένωση γιατί έτσι θεωρούν πιο εύκολη την εκλογή τους, ώστε να συμμετέχει στο ξεπούλημα του νησιού;

Μετά από αυτή την εξέλιξη φίλοι Μεγανησιώτες η αγωνία μας και θεωρώ και η δική σας γίνεται μεγαλύτερη. Πρέπει οι πολίτες στο σύνολό τους να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας ώστε να αποτρέψουμε όλους εκείνους που απεργάζονται σχέδια σε βάρος του νησιού ερήμην μας και συνεχίζουν να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας.

Θέτω λοιπόν σε πρώτη φάση υπόψη όλων σας το κείμενο του ψηφίσματος, όπως διαμορφώθηκε μετά από την πρωτοφανή στάση των επικεφαλής της πλειοψηφίας, δεδομένου ότι πλέον εκφράζει μόνο τους συμβούλους της παράταξής μας. Η αντιδημοκρατική και επιλεκτική συμπεριφορά του δημάρχου και προέδρου του δημοτικού συμβουλίου αφαίρεσαν τη δυνατότητα από άλλους συμβούλους να τοποθετηθούν πάνω σε αυτό.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Πρώτα το Μεγανήσι» εκφράζοντας τη βούληση μεγάλου μέρους των πολιτών του νησιού, αποφασίζουν σήμερα 10/12/2011 τα ακόλουθα: Ο Δήμος Μεγανησίου να παραμείνει αυτόνομος όπως ορίζει ο Καλλικράτης. Η γεωγραφική ιδιαιτερότητα του νησιού δεν επιτρέπει τη συνένωσή του με τη γειτονική Λευκάδα γιατί θα αποκόψει δραστικά την αναπτυξιακή του πορεία των τελευταίων ετών και θα δημιουργήσει έντονες διοικητικές δυσλειτουργίες με θύματα τους πολίτες.

Ζητάμε από την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι ο Καλλικράτης θα ισχύσει έτσι όπως ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Οποιαδήποτε αλλαγή του διοικητικού χάρτη της χώρας αναφορικά με το Μεγανήσι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων του νησιού μας θα μας βρει εντελώς αντίθετους και δεν θα συμμετάσχουμε μελλοντικά σε εκλογική διαδικασία με τέτοια χαρακτηριστικά.

Το ψήφισμα θα σταλεί στο ΥΠ.ΕΣ, Π.Ι.Ν., βουλευτή Λευκάδας, πολιτικά κόμματα (παραρτήματα νομού) ,δήμο Λευκάδας, δημοτικές παρατάξεις Λευκάδας, Δήμο Μεγανησίου, σύλλογο Μεγανησιωτών «Ο ΜΕΝΤΗΣ», «Κίνηση ενεργών πολιτών Μεγανησίου», επαγγελματικούς συλλόγους Μεγανησίου και άλλους αρμόδιους και ενδιαφερόμενους φορείς.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Πρώτα το Μεγανήσι», ελεύθεροι από εξαρτήσεις και δεσμεύσεις, με μοναδικό στόχο ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας και τους δημότες του, θα συνεχίζουμε να παλεύουμε ενάντια σε κάθε μεθόδευση που υπηρετεί προσωπικά και αδιαφανή συμφέροντα. Τιμώντας την ψήφο του Μεγανησιώτικου λαού, χωρίς εκπτώσεις στις αρχές, το ήθος και τις αξίες μας, θα συνεχίσουμε μαζί σας τη συλλογική προσπάθεια δίνοντας έτσι απάντηση σε αντιδημοκρατικές πρακτικές που στρέφονται κατά των θεσμών και του δικαιώματος να καθορίσουμε μόνοι μας το μέλλον μας.

Κατερίνα Σ. Καββαδά

δημοτική σύμβουλος

επικεφαλής δημοτικής παράταξης

«Πρώτα το Μεγανήσι»

Πηγή:  Δημοτική παράταξη Δήμου Μεγανησίου «Πρώτα το Μεγανήσι»