Ανακοίνωση – Απάντηση Δημοτικής Παράταξης «Μεγανήσι – Μαζί στο Μέλλον»


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

«ΜΕΓΑΝΗΣΙ-ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»

Το τελευταίο διάστημα κάποιοι στο Μεγανήσι προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα κλίμα εντυπωσιασμού αφενός και αναταραχής αφετέρου, με αφορμή ένα σχόλιο λευκαδίτικου εντύπου, σε επίπεδο κουτσομπολιού, για την δήθεν αλλαγή του καλλικρατικού χάρτη που θα αναιρεί το αυτόνομου του μεγανησιώτικου Δήμου. Τόσο η κυρία Αικ. Καββαδά, επικεφαλής της αντιπολίτευσης, όσο και ο κύριος Θ. Κονιδάρης ανεξάρτητος δημ. σύμβουλος, εξαπέλυσαν μύδρους εναντίον της Δημοτικής Αρχής επικαλούμενοι την εν λόγω φημολογία (αφού δεν εδράζεται ούτε σε κάποια πολιτική εξέλιξη, ούτε καν σε κάποια έγκυρη είδηση). Σε απάντησή τους η δημοτική μας παράταξη έχει να τονίσει τα εξής:

1) Από τον κο Θ.Κονιδάρη έχουμε κατά καιρούς ακούσει πολλούς και φοβερούς χαρακτηρισμούς και δεν εκπλησσόμαστε διόλου. Παρ’ότι ο ίδιος στο άρθρο του παραδέχεται: «αν το σχόλιο της προαναφερόμενης εφημερίδας έχει πραγματική βάση…», το χρησιμοποιεί εντούτοις ως θέσφατο για να αναπτύξει μια δικιά του ρητορική, μάλλον προσωπικής προβολής. Ελπίζουμε πάντως ότι η φράση του: «στερητικό σύνδρομο της εξουσίας», δεν απευθύνεται στη δημοτική μας παράταξη, της οποίας υπήρξε μέλος.

2) Παρ’ ότι στην κα Καββαδά ζητήθηκε εγκαίρως και πολλές φορές από τον Πρόεδρο του ΔΣ να φέρει το θέμα προς συζήτηση και να το εισηγηθεί η ίδια στην ημερήσια διάταξη (κάτι που παραδέχτηκε ανοιχτά στο τελευταίο ΔΣ, αλλά αποφεύγει επιμελώς να αναφέρει στην δήλωση της παράταξής της), προτίμησε να το φέρει ως ψήφισμα προ ημερήσιας διάταξης με την αιτιολογία: «Είναι πολιτική μου επιλογή». Ασφαλώς γνωρίζουν όλοι ότι η διαδικασία που τηρήθηκε στο ΔΣ είναι απολύτως νόμιμη. Η Δημοτική Αρχή ωστόσο αισθάνεται την υποχρέωση να προασπίσει την λειτουργία του ΔΣ και να μην το αφήσει να εκφυλιστεί με συζητήσεις και αναλύσεις επί φημολογιών και μάλιστα έξωθεν εκπορευόμενων και καθοδηγούμενων.

3)Επί της ουσίας, η Δημοτική Αρχή ήταν και παραμένει παρούσα στα δρώμενα του Μεγανησίου. Επιπρόσθετα, ήταν αυτή που είχε την ευθύνη και έδωσε τον αγώνα της για την παραμονή του νησιού ως ανεξάρτητου δήμου στο πλαίσιο του καλλικρατικού σχεδιασμού. Την εποχή που κάποιοι έτρεχαν στην ΤΕΔΚ Λευκάδας για να αποσπάσουν θετικές γνωμοδοτήσεις, που έκαναν ανοικτή πρόταση στον Κάλαμο και τον Καστό για έναν ενιαίο νησιωτικό δήμο, που συνεργάζονταν σ’ αυτήν την κατεύθυνση με άλλα μικρά νησιά Ιονίου και Αιγαίου και που πραγματοποιούσαν διαβήματα (φανερά και αφανή) στην κεντρική πολιτική σκηνή, κάποιοι άλλοι αντίθετα δεν υπήρχαν καν στο Μεγανήσι ή απλά παρακολουθούσαν τις εξελίξεις από μακριά.

4)Το Μεγανήσι του σήμερα δεν είναι καθόλου το ίδιο με αυτό πριν μερικά χρόνια. Όλοι αναγνωρίζουν ότι βρίσκεται σε μια αναπτυξιακή πορεία και δείχνει να αντέχει στην λαίλαπα που μαστίζει την Ελλάδα και την Ευρώπη. Κι αυτό δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, αλλά συνδέεται άρρηκτα με συγκεκριμένες επιλογές και κινήσεις της Δημοτικής Αρχής. Σε μεγάλο βαθμό το θετικό πρόσημο του νησιού έχει να κάνει και με την σχετική αυτονομία του και την εκμετάλλευση των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων, πράγματα για τα οποία πασχίζουμε, την ίδια στιγμή που κάποιοι άλλοι προσπαθούν να βάλουν τρικλοποδιές.

5)Τα φανταστικά σενάρια που αναμοχλεύουν ορισμένοι και οι ευσεβείς πόθοι πολιτικών παραγόντων και παραγοντίσκων εντός και εκτός Μεγανησίου αφήνουν παγερά αδιάφορη την Δημοτική Αρχή και τους Μεγανησιώτες στο σύνολό τους. Αυτό που έχει κληθεί να πράξει η παρούσα, αλλά και οι επόμενες Δημοτικές Αρχές, είναι να παλέψει με πείσμα και συνάμα με νηφαλιότητα για τα μικρά και μεγάλα ζητήματα του τόπου μας, σε ένα ακραίο περιβάλλον υποχρηματοδότησης των ΟΤΑ, δραματικής ύφεσης και κοινωνικής αναταραχής. Οφείλουμε να στηρίξουμε την κοινωνική συνοχή του νησιού μας και όχι να δημιουργούμε τεχνικές πολώσεις με εφήμερες τακτικές εντυπωσιασμού. Η ωρίμανση και υλοποίηση βασικών υποδομών και μεγάλων αναπτυξιακών έργων, τα αρχαιολογικά ευρήματα, η αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών μας και η πολιτιστική μας αναβάθμιση είναι τα θέματα που ζητούν την αφοσίωσή μας. Κάποιοι εργάζονται νυχθημερόν, με αλτρουισμό και με συνέπεια για το Μεγανήσι. Κάποιοι άλλοι έχουν κατά νου μόνο τις (μακρινές) εκλογές στο Μεγανήσι και την προσωπική τους τοποθέτηση σε αυτές. Κι αυτήν τη διαφορά την αντιλαμβάνεται πολύ καθαρά και θα την κρίνει ανάλογα ο Μεγανησιώτικος λαός.

 

Για την παράταξη «Μεγανήσι-Μαζί στο Μέλλον»

Οι σύμβουλοι

Καββαδά Έλλη

Κονιδάρης Άλκης

Κονιδάρης Παναγιώτης

Μάλαμας Σπύρος

Μάντζαρης Τάκης

Πολίτη Βησσαρία

Φερεντίνος Θωμάς

Ο Δήμαρχος

Ζαβιτσάνος Στάθης