Οι ταινίες του Ιανουαρίου από την Κινηματογραφική Λέσχη

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ 08/01/2012

«Ψάχνοντας τον Νέμο» (2003- παιδική)

Η ταινία πήρε Όσκαρ κινουμένων σχεδίων και αποτέλεσε μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία. Το ψαράκι-κλόουν Νέμο είναι γενναίο και ατίθασο, όμως πιάνεται από κάποιους δύτες και καταλήγει σε ένα ενυδρείο. Ο πατέρας του ξεκινάει ένα συνταρακτικό ταξίδι στον ωκεανό, από το κοραλλιογενές φράγμα μέχρι το Σίδνεϊ, για να τον ξαναβρεί.

«Άβαταρ» (2009- περιπέτεια)

Η επική-οικολογική ταινία του Τζέιμς Κάμερον («Τιτανικός») με τους Σαμ Γουόρθινγκτον, Ζόε Σαλντάνα και Σιγκούρνι Γουίβερ. Ένας πλανήτης κρύβει ένα πολύτιμο μέταλλο και οι άνθρωποι (της Γης) στέλνουν στρατό και τεχνικούς για να το εξωρύξουν. Το πρόβλημα είναι ότι στον πλανήτη αυτό ζουν κάποια ανθρωπόμορφα πλάσματα σε αρμονία με την φύση τους, που κινδυνεύουν με εξάλλειψη από την ανθρώπινη παρέμβαση. Ένας στρατιώτης που μεταφέρεται εκεί σε εικονική μορφή (Άβαταρ) ως κατάσκοπος, στο τέλος συντάσσεται με τους ντόπιους, όμως για να σώσει τον πολιτισμό τους πρέπει να ζωντανέψει τους θρύλους τους. Το τεχνολογικό επίτευγμα της Pixar που έσπασε τα ταμεία, ήταν υποψήφιο για 9 Όσκαρ (πήρε 3).

ΣΑΒΒΑΤΟ 14/01/2012

«Slumdog Millionaire» (2008- κοινωνική)

  H ευαίσθητη ταινία του Ντάνι Μπόιλ διαδραματίζεται και γυρίστηκε στην Ινδία και παρουσιάζει την ιστορία ενός νεαρού αμόρφωτου Ινδού από τις φτωχογειτονιές της Βομβάης, ο οποίος εμφανίζεται στην ινδική εκδοχή του τηλεπαιχνιδιού «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος» και ξεπερνά τις προσδοκίες του κοινού, εγείροντας τις υποψίες του τηλεοπτικού οικοδεσπότη και της αστυνομίας. Η ταινία έχει κερδίσει πέντε βραβεία κριτικών (Critics’ Choice Awards), τέσσερις Χρυσές Σφαίρες, επτά βραβεία BAFTA και 8 Oscar (από τα 10 για τα οποία ήταν υποψήφια).

ΣΑΒΒΑΤΟ 21/01/2012

«Η εποχή των παγετώνων» (2002- παιδική)

Η ταινία εκτυλίσσεται στην εποχή των παγετώνων. Ήρωες είναι ο Μάνι, ένα μαλλιαρό μαμούθ και ο Σιντ, ένας γιγάντιος βραδύποδας, που στην πορεία της μετανάστευσής τους προς το νότο, βρίσκουν εγκαταλειμμένο ένα μωρό  και αποφασίζουν να το επιστρέψουν στους γονείς του.

«Η Νήσος» (2009- ελληνική κωμωδία)

Σε ένα ελληνικό νησί η ισορροπία των μυστικών κάποιων κατοίκων με επιρροή απειλείται από μια εκρηκτική διαθήκη. Τη διαθήκη συντάσσει ο άρχοντας του τόπου και προβλέπει το μοίρασμα ενός εκατομμυρίου ευρώ στον πρόεδρο της κοινότητας, τον αστυνομικό διευθυντή, τον ιερέα και τον δάσκαλο, με την προϋπόθεση να διαβαστούν τέσσερις επιστολές που τους αφορούν, δημοσίως, στην πλατεία του χωριού. Οι προύχοντες ανατριχιάζουν στην ιδέα μιας πιθανής διαπόμπευσής τους και τα μυστικά τους ξετυλίγονται μέχρι την τελευταία στιγμή. Παίζουν πολλοί γνωστοί Έλληνες ηθοποιοί.

ΣΑΒΒΑΤΟ 28/01/2012

«Ο Άγγλος Ασθενής» (1996- κοινωνική)

Στις αρχές του 1930, ο «Άγγλος Ασθενής» περιγράφει την ιστορία του κόμη Almasy, ενός Ούγγρου χαρτογράφου, τον οποίο προσέλαβε η Βασιλική Γεωγραφική Εταιρία προκειμένου να χαρτογραφήσει τις τεράστιες εκτάσεις της ερήμου Σαχάρα. Καθώς ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται επί θύραις, ο Almasy εισέρχεται στον κόσμο της αγάπης, της προδοσίας και της πολιτικής, έναν κόσμο που (ξανα)ζωντανεύει με μια σειρά απο flashbacks, καθώς ο Almasy βρίσκεται στο νεκρικό του κρεβάτι, με πολύ σοβαρά εγκαύματα σε όλο του το σώμα, έπειτα απο την συντριβή του αεροπλάνου του. Στην ταινία του Α. Μιγκέλα που σάρωσε τα Όσκαρ εκείνης της χρονιάς (9 συνολικά!) παίζουν οι Ρέιφ Φάινς, Ζυλιέτ Μπινός, Κρίστιν Σκοτ Τόμας, Γουίλιαμ Νταφόε.