Σύσκεψη στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για οικονομικά και διοικητικά θέματα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Σύσκεψη στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για οικονομικά και διοικητικά θέματα

Μείωση των Κ.Α.Π. κατά 15% – Αναπροσαρμόζεται ο Προϋπολογισμός 2012

Καθυστέρηση στην ανάληψη δαπανών – Κανονικά η μισθοδοσία υπαλλήλων

Υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπυρίδωνα Σπύρου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα της Περιφέρειας, στην Κέρκυρα, σύσκεψη με αντικείμενο οικονομικά και διοικητικά θέματα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι αντιπεριφερειάρχες Κέρκυρας, Χρήστος Σκούρτης, Λευκάδας, Θοδωρής Βερύκιος, Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Σωτήρης Κουρής, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Μαλακάσης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Χρήστος Ανθης, ο Αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Νίκος Μηλιώτης, εκπρόσωποι της εταιρείας QNR, καθώς και οικονομικά και διοικητικά στελέχη των αρμοδίων διευθύνσεων των υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Βασικό θέμα της συζήτησης, που αναπτύχθηκε, ήταν η απαιτούμενη αναμόρφωση του Προϋπολογισμού έτους 2012, μετά την κοινοποίηση της απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών για μείωση κατά 15% των κεντρικών Αυτοτελών Πόρων σε όλες τις Περιφέρειες της Χώρας.

Όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη, οι Αντιπεριφερειάρχες, δια των υπηρεσιών τους, θα επιλέξουν και θα προτείνουν αντίστοιχη μείωση δαπανών ανά Περιφερειακή Ενότητα και η τελική εισήγηση θα τεθεί προς συζήτηση στο αμέσως προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο.

Αλλάζει και ο τρόπος κατάρτισης και εφαρμογής του Προϋπολογισμού

Μετά από σειρά υπουργικών αποφάσεων, που αφορούν, εκτός από τη μείωση, τον τρόπο κατάρτισης και εφαρμογής του Προϋπολογισμού, θέμα προκύπτει τόσο στη λειτουργία των υπηρεσιών όσο και στις πληρωμές, οι οποίες αναμένεται να καθυστερήσουν μέχρις ότου γίνουν οι αλλαγές που χρειάζονται.

Η διάκριση δαπανών των προηγούμενων ετών από τον Προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους είναι μια από τις αλλαγές που προτείνονται από το αρμόδιο Υπουργείο, ενώ η αναπροσαρμογή, με βάση τη μείωση, θα δυσκολέψει την άμεση εφαρμογή του Προϋπολογισμού, θα επιφέρει καθυστερήσεις στις πληρωμές, αφού μέχρι την έγκριση του Προϋπολογισμού από το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν επιτρέπεται καμία ανάληψη δαπάνης.

Διευκρινίζεται ότι οι καθυστερήσεις στην ανάληψη δαπάνης δεν αφορά τη μισθοδοσία των υπαλλήλων.

Στόχος η καλύτερη οργάνωση και ο συντονισμός των υπηρεσιών

Επί τάπητος, σε σύσκεψη που ακολούθησε, τέθηκαν ζητήματα που αφορούν διοικητικά θέματα, όπως αυτό της καλύτερης οργάνωσης και συντονισμού των υπηρεσιών της Περιφέρειας είτε σε κεντρικό επίπεδο είτε σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία, την εξυπηρέτηση των πολιτών και την αποτελεσματικότητα στο έργο των υπηρεσιών.

Παρούσα στη σύσκεψη αυτή ήταν η Αγγελική Μαργαρίτη, η οποία ορίστηκε πρόσφατα από τον Περιφερειάρχη ως αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Λειτουργίας της Π.Ι.Ν.