Ανακοίνωση επαγγελματιών Μεγανησίου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ

  Πρόσφατα διαπιστώσαμε με κατάπληξη την δημοσίευση μιας πρόσκλησης «στα μέλη του», του φερόμενου ως «Εμπορικού και Επαγγελματικού Συλλόγου Μεγανησίου». Κατάπληξη διότι ως Μεγανησιώτες και ως επαγγελματίες (ορισμένοι για πολλές δεκαετίες) στο νησί, ουδέποτε λάβαμε γνώση ή πρόσκληση για τη συμμετοχή σε μια τέτοια διεργασία που μας αφορά και απ’ ότι φαίνεται έχει προχωρήσει ερήμην μας.

Οι ζυμώσεις για έναν σύλλογο επαγγελματιών στο Μεγανήσι πάνε πολύ πίσω στον χρόνο, όμως ποτέ δεν είχαν τελεσφορήσει. Σαφέστατα και θεωρούμε ότι η ύπαρξη ενός τέτοιου θεσμικού οργάνου μπορεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κλάδου μας, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη και πρόοδο του νησιού, να διευκολύνει το διάλογο με άλλους εμπλεκόμενους φορείς, να βάλει τάξη και οργάνωση στην επαγγελματική μας καθημερινότητα και να αντιμετωπίσει συλλογικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε. Βάσει αυτών θεωρούμε ότι η συγκρότηση ενός επαγγελματικού συλλόγου είναι όχι απλώς θεμιτή, αλλά και αναγκαία και σε άλλη περίπτωση θα χαιρετίζαμε την όποια πρωτοβουλία και θα συμμετείχαμε ολόψυχα.

Δυστυχώς όμως -και εκφράζουμε την λύπη και τον προβληματισμό μας γι’ αυτό- παρατηρήσαμε ότι η συμμετοχή μας δεν κρίθηκε απαραίτητη από τους εμπνευστές αυτής της πρωτοβουλίας. Γιατί άραγε; Δεν θα έπρεπε η ενημέρωση να είναι όσο πιο ευρεία γινόταν; Υπάρχουν κάποιοι λόγοι αποκλεισμού κάποιων ή όλων εξ ημών; Και αν υπάρχει κάποιου είδους επιλεκτικότητα, ποιά είναι τα κριτήρια γι’ αυτή, ποιος τα θέτει και με ποια δικαιοδοσία; Αν δεν δοθούν πειστικές απαντήσεις, έστω από την «προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή», σε όλα αυτά τα ερωτήματα, θα είμαστε υποχρεωμένοι να συμπεράνουμε ότι υπάρχει κάποια μεθόδευση ή στόχευση που μας υποτιμά σαν επαγγελματίες, είναι αντιδεοντολογική και δεν τιμά ούτε την πολυετή προσφορά μας στο νησί μας, ούτε και αυτή την ίδια την δημοκρατία.

Η δικιά μας στάση ωστόσο δεν επιθυμούμε να είναι διχαστική, αλλά ενωτική. Θεωρούμε ότι ένας σύλλογος είναι τόσο πιο ισχυρός, όσο περισσότερα μέλη έχει και όσο πιο αρμονικά συνεργάζονται αυτά μεταξύ τους. Εκτιμούμε ότι η όλη προσπάθεια θα πρέπει να εδράζεται στη συλλογικότητα και όχι στους διαχωρισμούς ή στην μυστικοπάθεια. Πιστεύουμε ότι οι διαδικασίες δημιουργίας και λειτουργίας ενός επαγγελματικού συλλόγου στο Μεγανήσι θα πρέπει να γίνουν με σεβασμό και σύμπτυξη των απόψεων όλων των επαγγελματιών και με καθαρές δημόσιες και δημοκρατικές διεργασίες.

Ειδάλλως, αυτό που θα δημιουργηθεί θα είναι ένα κακέκτυπο συλλόγου και, αφού θα αντιπροσωπεύει μόνο ένα κομμάτι του συνόλου των ενδιαφερομένων, μοιραία δεν θα μπορεί να εκπροσωπεί τους επαγγελματίες του νησιού στο σύνολό τους, παρά μόνο τους εμπνευστές του.

 

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

– ΣΠΥΡΟΣ ΘΕΙΑΚΟΔΗΜΗΤΡΗΣ

– ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

-ΑΝΤΖΟΥΛΕΤΑ ΚΟΝΙΔΑΡΗ

-ΝΙΚΟΣ ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΣ

-ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΟΛΙΤΗ

-ΦΩΤΗΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ

-ΗΛΙΑΣ ΚΑΒΒΑΔΑΣ

-ΝΙΚΟΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ

-ΕΛΕΝΗ ΜΕΛΟΥ

-ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ

-ΚΩΣΤΑΣ ΒΡΕΤΤΟΣ

-ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΑΛΜΟΥ

-ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΠΑΛΜΟΣ

-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΙΑΚΟΔΗΜΗΤΡΗΣ

-ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ

-ΛΑΚΗΣ ΑΘΑΝΙΤΗΣ

-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΑΡΜΠΗ

-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ

-ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΑΝΤΖΑΡΗ

-ΦΩΤΗΣ ΣΟΛΔΑΤΟΣ

-ΑΝΘΗ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ

-ΠΑΝΟΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ

-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ (ΝΑΤΣΕΛΙΑΣ)

-ΠΑΝΟΣ ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ