Το χρέος και το χρέος της Αριστεράς- του Χ. Παπαδόπουλου

TO XΡEOΣ KAI TO XΡEOΣ THΣ AΡIΣTEΡAΣ

Βρισκόμαστε στην περίοδο ενός χρηματιστικού, τραπεζικού ολοκληρωτισμού. 
Υπερεθνικά όργανα των τραπεζών και του Δ.Ν.Τ συναποφασίζουν με τους κυρίαρχους της Ευρωζώνης για το μέλλον της και το μέλλον τής χώρας μας ,καταπατώντας κάθε έννοια δημοκρατίας.  Μέρκελ ,Σαρκοζύ και Νταλάρα αποφάσισαν και ανακοίνωσαν στους κομπάρσους πρωθυπουργούς τη συμφωνία της  27 Οκτωβρίου για το «κούρεμα» του χρέους (PSI).
Η Ελλάδα γίνεται για άλλη μια φορά πεδίο δοκιμών. Στα βουνά της δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά οι βόμβες ναπάλμ στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Πολλά χρόνια μετά κατέκαψαν συστηματικά τα εδάφη του Βιετνάμ.
Σήμερα γίνονται δοκιμές εργασιακών και κοινωνικών ναπάλμ. Στόχος τους ,ξεκινώντας από τη χώρα μας, είναι η «κινεζοποίηση» της Ευρωζώνης.
H κατάργηση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, κατακτήσεων του προηγούμενου αιώνα , είναι  η βασική τους κατεύθυνση.
Ο 13ος και 14ος μισθός ,τα ασφαλιστικά δικαιώματα και οι συντάξεις κατεδαφίζονται ,ξεπουλιούνται οι δημόσιες επιχειρήσεις και ο πλούτος της χώρας μας.
Δημιουργούν τις συνθήκες συντεταγμένης χρεωκοπίας αναπτυγμένης χώρας ,όπως η Ελλάδα, που το ΑΕΠ της το 2009 ήταν μέσα στις 30 πρώτες από 180 χώρες παγκοσμίως.
Νέοι φορείς  εξουσίας  στον καπιταλισμό καζίνο ,γίνονται οι οίκοι αξιολόγησης ,που υποβαθμίζουν οικονομικά συνεχώς χώρες και λειτουργούν ως ιερατείο των αγορών, προεξοφλώντας χρεωκοπίες και χειραγωγώντας τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις για λογαριασμό του χρηματιστικού κεφαλαίου και των τραπεζών.
Μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Παπανδρέου ,αντί να προχωρήσει η χώρα σε εκλογές, με  κοινοβουλευτικό πραξικόπημα , έφεραν  την δοτή κυβέρνηση Παπαδήμου , χωρίς να έχει ψηφιστεί από το λαό, χωρίς καμιά λαϊκή νομιμοποίησή της για τα μέτρα και τις συμφωνίες που ετοιμάζεται να πάρει, μια κυβέρνηση που επέβαλαν οι δανειστές και η τρόικα .
Δύο τρόικες που συνεργάζονται  διαλύουν τη χώρα. Η τρόικα του εξωτερικού (ΔΝΤ. ΕΚΤ ΕΕ) και η τρόικα του εσωτερικού μαύρου Μετώπου(ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ).
Τώρα ο Νταλάρα ως εκπρόσωπος των τραπεζών κλείνει τη συμφωνία του «κουρέματος» (PSI) με κυβέρνηση.  Ενεργεί ως εκπρόσωπος βεβαίως και των συμφερόντων  των Ελληνικών Τραπεζών.
Κανείς όμως δεν εκπροσωπεί τα  ασφαλιστικά Ταμεία της χώρας μας,     στα οποία συμπεριφέρονται όπως στους ιδιώτες  και κινδυνεύουν να χάσουν  πάνω από 11 ΔΙΣ  Eυρώ , δημιουργώντας έτσι συνθήκες κατάρρευσής τους .
Η τρόικα επιβάλλει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσα από το κράτος παρέχοντας δις ευρώ ,χωρίς το δημόσιο και επομένως ο Ελληνικός λαός, που τους δίνει τα χρήματα να έχει μετοχές με δικαίωμα ψήφου, και, άρα συμμετοχής στη  διοίκησή τους και με την υποχρέωση να τις ξαναπουλήσει το δημόσιο στους σημερινούς ιδιοκτήτες, όταν θα μπορούν να τις αγοράσουν.
Σώζουν για άλλη μια φορά, με δάνεια που θα πληρώνει ο Ελληνικός λαός, τις τράπεζες ,βουλιάζουν οικονομικά αυτό το λαό ,χωρίς να μπορεί να παρέμβει στη διοίκησή τους!
Το κράτος θριαμβολογεί για τις συλλήψεις  ντόπιων τοκογλύφων, ενώ έχει παραδώσει τη χώρα βορά στους διεθνείς τοκογλύφους.
Με το άρθρο 7 του πολυνομοσχεδίου ,που πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή προετοιμάζεται το Ταμείο που θα εξασφαλίσει  το ξεπούλημα της χώρας, μέσα από τη νέα δανειακή σύμβαση.
Το πρόβλημα της Ευρωζώνης όμως είναι συστημικό.
Η Ευρωζώνη, όπως δομήθηκε με ένα σκληρό ιεραρχικό νόμισμα  μέσα από τον μονεταριστικό νεοφιλελευθερισμό ,που γίνεται κάθε μέρα πιο επιθετικός, κάνει συνεχώς το βορρά πλουσιότερο και λεηλατεί την Περιφέρεια και το Νότο (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ιρλανδία).
Οι προτάσεις της Γερμανίας για το διορισμό Επιτρόπου-Κυβερνήτη με βέτο στον προϋπολογισμό της χώρας μας ή με το λεγόμενο «χρυσό κανόνα», σύμφωνα με τον οποίο ,πρώτα θα πληρώνονται οι πιστωτές και ό,τι μένει θα διατίθεται για τη χώρα μας ,με παράλληλη αυτόματη επιβολή κυρώσεων όταν θα υπάρχουν αποκλίσεις στόχων, καταργεί κάθε έννοια ανεξαρτησίας για τη χώρα μας και τις άλλες χώρες τής Ευρωζώνης.
Επιβεβαιώνει την θέση ότι είμαστε  πεδίο δοκιμών, αφού είναι σίγουρο ότι ,εάν επιβληθεί στη χώρα μας ,θα ακολουθήσουν και οι άλλες χώρες της Περιφέρειας τής Ευρωζώνης ,(Πορτογαλία, Ιρλανδία) και όλη η Ευρώπη θα μετατραπεί σε μια δημοσιονομική φυλακή με αρχιφύλακα και αρχιτοκογλύφο τη Γερμανία.
¨Έχουμε μπει σε περιδίνηση ελεύθερης πτώσης. Με το πρόγραμμά τους ομολογούν ότι  ,στην καλύτερη περίπτωση ,το 2020 το χρέος θα είναι 120% του ΑΕΠ όσο  το 2009 ,αφού όμως θα έχει λεηλατηθεί η χώρα και οι πολίτες.
Δυστυχώς δεν υπάρχουν διεθνικά Αριστερά κινήματα σήμερα στην Ευρώπη, που να μπορούν να δείξουν άλλους δρόμους και να τους επιβάλουν.
Η Ευρωπαϊκή Αριστερά  σήμερα μπορεί να διαμαρτύρεται , αλλά όχι να κινητοποιεί αποφασιστικά τους εργαζόμενους της Ευρώπης που θίγονται  .
Στην Ελλάδα η Αριστερά για  λόγους συγκυρίας  έχει σήμερα τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη.
Η μεγάλη αντίφαση αυτό το διάστημα στη χώρα μας είναι : Από τη μια η χωρίς προηγούμενο ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων μετά τη μεταπολίτευση και από την άλλη η αδυναμία της Αριστεράς να τους δώσει διέξοδο σε πολιτικό επίπεδο. Απέναντι στο Μαύρο Μέτωπο της τρικομματικής συγκυβέρνησης , δεν υπάρχει αυτή την ώρα ένα αντίπαλο  Μέτωπο με επικεφαλής την Αριστερά ,που θα ανοίξει άλλους δρόμους για τη χώρα.
Οι δυνάμεις της Αριστεράς που είναι ριζικά αντίθετες με την παρούσα κατάσταση πραγμάτων ,τρόικα ,μνημόνια, συγκυβέρνηση, λένε η κάθε μια το τραγούδι της ,τις δικές της θέσεις, ενώ είναι φανερό ότι χρειαζόμαστε χορωδία και μαέστρο, δηλαδή πρόγραμμα.
Χρειάζεται από όλους η πολιτική βούληση γι αυτό και η συμφωνία για το πού θα τοποθετηθεί ο πήχης του προγράμματος.
To πρόγραμμα είναι φανερό ότι   δεν μπορεί να είναι μόνο  ο αντιμνημονιακός αγώνας, αφού πρόσφατα ακόμα και ο Σημίτης είναι ενάντια στο μνημόνιο.
Σήμερα θα πρέπει να ακουστεί : ¨Ένα βροντερό όχι στη συμφωνία του PSI,του νέου μνημονίου, της νέας δανειακής σύμβασης, της νέας Ευρωσυνθήκης, ώστε να πέσει η κυβέρνηση Παπαδήμου και να φύγουν τρόικα και μνημόνια.
Αυτές είναι θέσεις που μπορούν να στηρίξουν όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς.
Η χώρα μας δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο σε αυτό το δρόμο .Πρέπει να   διαγραφεί το χρέος, να εθνικοποιηθούν οι τράπεζες, να περάσουν στο δημόσιο έλεγχο επιχειρήσεις εθνικής σημασίας
Παράλληλα χρειάζεται ανάπτυξη της χώρας σε άλλη κατεύθυνση, προς όφελος των εργαζομένων, ώστε να μπορεί να τρέφει το λαό της με ντόπια αγροτικά προϊόντα , να ανασυγκροτήσει την καταστραμμένη παραγωγική της βάση, να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της χώρας μας στην ενέργεια κ.λ.π.
Είναι σαφές ότι για αυτά απαιτείται σύγκρουση με την Ευρωζώνη, καμιά θυσία για το ευρώ.
Είναι σαφές ότι δεν μπορεί να συνεχίσουμε να πληρώνουμε τους πιστωτές τοκογλύφους.
Για να πάρει ανάσα η χώρα  πρέπει να γίνει διακοπή πληρωμών στους τοκογλύφους, αρχής γενομένης από το ομόλογο των 14,5 δίς του Μαρτίου.
Από τις συμφωνίες που ετοιμάζεται να αποδεχθεί η κυβέρνηση Παπαδήμου  θα κριθεί το μέλλον της χώρας για τα επόμενα 20-30 χρόνια.
Το PSI και η νέα μνημονιακή σύμβαση δεν μπορούν να προχωρήσουν, αν δεν αποφασίσει για αυτά ο λαός μέσα από δημοψήφισμα.
Δεν μπορούν αυτοί που ξεπούλησαν τη χώρα να τη σώσουν.
Σήμερα η κοινή δράση και η συμπαράταξη της Αριστεράς είναι αναγκαιότητα. Είναι φανερό ότι δεν πάει άλλο. Η ανάγκη αυτή διαπερνάει σήμερα οριζόντια την πλειοψηφία  των μελών και των οπαδών των κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων της Αριστεράς.
Η κοινή δράση ,συνεργασία και συμπαράταξη της Αριστεράς, που θα έπρεπε να γίνει χθές ,δεν υπάρχει σήμερα.
Η αναγκαιότητα των καιρών  δεν είναι ο πήχης της καλύτερης εκπροσώπησης στο κοινοβούλιο μέσω  των εκλογών, όποτε γίνουν. ¨Όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς αναμετριούνται με το κύριο, που είναι ο εξανδραποδισμός της χώρας και αν θα μπορέσουν να τον αποτρέψουν. Αναμετριούνται με το καθήκον της δημιουργίας ενός Μετώπου με επικεφαλής την Αριστερά ,ενάντια στο υπάρχον Μαύρο Μέτωπο ,που θα αγωνιστεί και θα συσπειρώσει την πλειοψηφία του λαού. Μακριά από κάθε «κεντροαριστερό» σενάριο ή άλλη παραλλαγή του.
Ο καιρός συμπυκνώνεται εκ των πραγμάτων σε πολύ μικρό διάστημα, λίγων μηνών.
Με μια έννοια είναι κρισιμότερη η περίοδος πριν τις εκλογές, για  τις  δυνάμεις  που παλεύουν τα μνημόνια , τις τρόικες και  τη συγκυβέρνηση,
γιατί μπορεί  συνολικά η Αριστερά να μπει ουσιαστικά  στο περιθώριο , για  απροσδιόριστο διάστημα, αν τώρα δεν μπορέσει να αλλάξει την κατάσταση.
Με βάση τις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα ,όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς θα έχουν αύξηση στις επόμενες εκλογές ,σαν αποτέλεσμα της κατάρρευσης του δικομματικού πολιτικού συστήματος, και μεγαλύτερες κοινοβουλευτικές δυνάμεις. ¨Όλες  μαζί όμως μπορεί να οδηγηθούν στο περιθώριο των εξελίξεων μετά τις εκλογές, είτε από τον εκλογικό νόμο ,είτε  από μια συνέχιση της συγκυβέρνησης του Μαύρου Μετώπου με διαφορετικούς εσωτερικούς συσχετισμούς, εφ ’όσον δεν προσπάθησαν έγκαιρα για τη δημιουργία ενός Μετώπου σωτηρίας της χώρας και των εργαζομένων.
Αυτή η Ευρωζώνη, όπως δομήθηκε, ή διαλύεται ή ανατρέπεται ,για να ανοίξουν νέοι δρόμοι για τους εργαζόμενους και τους λαούς της Ευρώπης.
Η πάλη στη χώρα μας για να φύγουν μνημόνια ,κυβέρνηση, τρόικα είναι  η καλύτερη διεθνιστική μας συμβολή για τους άλλους λαούς της Ευρώπης.
Αυτά τα ζητήματα η Αριστερά δεν μπορεί να τα εκχωρεί σε κανένα ,γι αυτό χρειάζεται κυβέρνηση της Αριστεράς ,για να τα υλοποιήσει και να οδηγήσει τη χώρα σε νέους δρόμους με κατεύθυνση το σοσιαλισμό, στηριγμένη σε μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία σε ένα ρωμαλέο μαζικό κίνημα.
Αν δεν το κάνει έγκαιρα τότε μπορεί να αναδειχτούν άλλες δυνάμεις, όπως φαίνεται με το παράδειγμα της ανόδου της ακροδεξιάς στη Γαλλία.

3/2/2012
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 
Π.Σ.Ε  ΣΥΡΙΖΑ

(Πηγή: www.lefkadanews.com)