Συνάντηση Πολιτιστικών Φορεών της Π.Ι.Ν.

Πραγματοποιήθηκε η «Συνάντηση Πολιτιστικών Φορέων» που έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας, το Σάββατο 04/02/2012 στις 11:00 πμ, που διοργάνωσε η ΠΕΔΙΝ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων).

Την εκδήλωση χαιρέτησαν με επιστολή τους ο πρόεδρος της ΠΕΔΙΝ και δήμαρχος Κερκύρας κ. Τρεπεκλής Ιωάννης, ο οποίος δεν παρευρέθηκε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ο αντιδήμαρχος Ζακύνθου κ Λαδικός Διονύσιος που απουσίασε εξαιτίας της έκδοσης απαγορευτικού απόπλου και ο Δήμαρχος Παξών κ Μπογδάνος Σπύρος ο οποίος επικαλέστηκε λόγους υγείας.

Χαιρετισμούς απεύθυναν στη συνέχεια ο Δήμαρχος Λευκάδας , Πρόεδρος του Πνευματικού κέντρου και μέλος της ΠΕΔΙΝ  κ. Αραβανής Κων/νος, ο Δήμαρχος του Μεγανησίου και μέλος της ΠΕΔΙΝ κ. Ζαβιτσάνος Ευστάθιος και ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού κέντρου και εντεταλμένος σε θέματα τουρισμού-πολιτισμού κ. Γαζής Αναστάσιος. Την διοργάνωση της εκδήλωσης  ανέλαβε το παράρτημα της ΠΕΔΙΝ στην Λευκάδα  με τον κ Πετούση Αθανάσιο.

Από τα υπόλοιπα Επτάνησα παρευρέθηκαν στη συνάντηση μόνο εκπρόσωποι συλλόγων από το νησί της Κέρκυρας, η οποίοι πρόλαβαν να ταξιδέψουν λίγη ώρα πριν την έκδοση  απαγορευτικού απόπλου εξαιτίας της ενίσχυσης των ισχυρών ανέμων.

Στη συνάντηση επισημάνθηκε από τον κ. Ζαβιτσάνο Ευστάθιο η ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού ιστού μέσω της δημιουργίας ενός πολιτιστικού Περιφερειακού δικτύου, ενώ έθεσε επί τάπητος σημαντικά ζητήματα, όπως η συμμετοχή φορέων, οι σκοποί και οι δράσεις, οι τρόποι χρηματοδότησης και η δημιουργίας διοίκησης, που αφορούν στη δημιουργία του.

Πριν την κατάθεση των προτάσεων των παρευρισκόμενων στην εκδήλωση, προηγήθηκε η ανάγνωση της εισήγησης του Αντιδημάρχου Ζακύνθου κ. Λαδικού Διονύσιου, μέσω της οποίας, εξέφραζε μεταξύ άλλων την επιθυμία του για τον σχεδιασμό ενός φόρουμ πολιτισμού με κάθετες δράσεις που θα ενισχύει και θα προβάλλει την πολιτιστική ταυτότητα των Επτανήσων.

Στην εισήγηση του ο κ. Πανδής Σπύρος πρόεδρος Δημοτικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου  στην Κέρκυρα, που αντικείμενο του έχει τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και το περιβάλλον, ανέφερε ότι η συνεργασία όλων, ανεξαρτήτου «χρώματος» και παρατάξεων αποτελεί προϋπόθεση για την ανάδειξη της Επτανησιακής κουλτούρας, ενώ έκρινε αναγκαία την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, με τη μορφή χρηματοδοτήσεων.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε επισταμένα στην έλλειψη χρηματοδότησης, από πλευράς της Κεντρικής εξουσίας, πολιτιστικών δράσεων του νομού Κερκύρας, με πρόσφατο παράδειγμα την απόρριψη αιτήματος που αφορούσε στην πρόσληψη ανταποδοτικού χαρακτήρα μουσικών στα τέσσερα ωδεία, τις τρεις φιλαρμονικές και τις τρεις χορωδίες του δέκατου Νομού της Ελλάδας, της Κέρκυρας που έχει παράδοση στην μουσική, όπως είπε, τη στιγμή που εγκρίθηκε το αντίστοιχο αίτημα του Νομού Δράμας.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό πρότεινε «να εξηγήσουμε στον κ. Νικιτιάδη ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο Κως και Ρόδος. Νησιά δεν έχει μόνο το Αιγαίο, έχει και το Ιόνιο»

Έκανε λόγο στη συνέχεια για τη σημασία της χρηματοδότησης των πολιτιστικών δράσεων προτείνοντας  επιπλέον την προβολή του πολιτιστικού προϊόντος  στις τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού από τα μέλη της ΕΤΙΝ  και τη δημιουργία Τέλους τουρισμού-πολιτισμού, πρόταση που απορρίφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Κέρκυρας γιατί όπως είπε διάφοροι επιχειρηματίες άσκησαν κάθε μέσο πίεσης- για τους δικούς τους λόγους τους οποίους σέβεται- προς στους δημοτικούς συμβούλους ώστε να μην ψηφιστεί.

Ο Δήμαρχος Λευκάδας συμφώνησε με τα λεγόμενα των ομιλητών και κυρίως με την θέση του κ. Πανδή για καθολική συνεργασία ανεξαρτήτων πολιτικών πεποιθήσεων,  και αφού ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους απεχώρησε λόγω προγραμματισμένης συνάντησης.

Ο κ. Γαζής, στην εισήγηση του χαιρέτησε την πρωτοβουλία της ΠΕΔΙΝ για αυτήν την γόνιμη συνάντηση και επισήμανε ότι για την πραγματοποίηση αυτής της σπουδαίας προσπάθειας είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων και η χρηματοδότηση του φορέα που θα αναλάβει αυτό το εγχείρημα, το οποίο όμως, όπως είπε, δεν πρέπει να καταργήσει την δραστηριότητα που έχουν τα Πνευματικά κέντρα και οι Δήμοι στο σύνολο της Περιφέρειας.

Στην συνεχεία ο κ. Δουβίτσας Αντώνης διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΙΝ και πρόεδρος του πολιτιστικού σωματείου Πήγασος, κατέθεσε τους προβληματισμούς του, αναφορικά με τη δημιουργία αυτού του συλλογικού φορέα, ο οποίος οφείλει όπως είπε, να είναι ευέλικτος, Η ΕΤΙΝ ανέφερε ότι είναι ένας ευέλικτος φορέας όπου μπορεί να χειριστεί το πολιτιστικό προϊόν καθώς οι χρηματοδοτήσεις περνάνε μέσα από την ΕΤΙΝ. Όσον αφόρα στην τουριστική προβολή του νησιού σε εκθέσεις του εξωτερικού, ανέφερε ότι η ΕΤΙΝ υλοποιεί έργα της περιφέρειας, δίχως να μπορεί να κάνει τίποτα με δική της θέληση, ενώ χαρακτήρισε ελλιπή την μέχρι τώρα τουριστική προβολή του νησιού σε εκθέσεις του εξωτερικού, η οποία πρέπει όπως είπε να αλλάξει.

Ακολούθως ο κ. Κάρτας Δημήτρης πρόεδρος του πολιτιστικού- αθλητικού ομίλου Κερκύρας «ο Λαοδάμας» και πρόεδρος της φιλαρμονικής εταιρίας Λευκίμμης, είπε ότι πολιτιστικά θέματα απουσιάζουν εδώ και  ότι ένα χρόνο από τις συνεδριάσεις τόσο των Δημοτικών (της Κέρκυρας) όσο και των Περιφερειακών συμβουλίων Ανέφερε ότι η απορροφητικότητα των κοινοτικών προγραμμάτων στα Επτάνησα είναι η μικρότερη σε όλη την Ελλάδα τη στιγμή που από τα 120 δις που υπάρχουν στις Ελληνικές τράπεζες τα 12 δις προέρχονται από τα Επτάνησα.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για έλλειψη διαπεριφερειακής σύνδεσης καθώς και για την σημασία δημιουργίας ενός  ενιαίου διαπεριφερειακού πολιτιστικού φορέα. Ανέφερε ότι τα Επτάνησα πάσχουν από έλλειψη διαπεριφερειακής συνείδησης. φέρνοντας σαν παράδειγμα το φεστιβάλ Φολκόρ της Λευκάδας,  το οποίο, όπως είπε είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα, εκτός από τα Επτάνησα, καθώς δεν έχει μέχρι τώρα προσκληθεί κανένα χορευτικό συγκρότημα από τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου. Μέρος της ευθύνης για αυτή την έλλειψη σύνδεσης, σύμφωνα με τον ίδιο, αναλογεί και στις  μέχρι τώρα Περιφέρειες που επικεντρώνονταν στην διεκδίκηση της χρηματοδότησης των έργων υποδομής. Πρότεινε επίσης την δημιουργία της εβδομάδας επτανησιακού πολιτισμού που θα περιλαμβάνει πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων .

Την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου πολιτιστικού φορέα, με την ενεργή συμμετοχή των τοπικών πολιτιστικών φορέων επεσήμαναν  οι υπόλοιποι ομιλητές, όπως η κα Ρούσσου πρόεδρος του Ορφέα, ο κ. Κηρολήβανος Πανταζής πρόεδρος του ΔΣ της φιλαρμονικής εταιρίας Λευκάδας, ενώ κα Γρηγόρη Ερμιόνη, καθηγήτρια φυσικής αγωγής και δασκάλα παραδοσιακών χορών του ομίλου Πήγασσος, εστίασε στην  προώθηση της Επτανησιακής πολιτιστικής κουλτούρας στα σχολεία και στη δημιουργία σχολικού διαπεριφερειακού τουρισμού, ο κ. Βεργίνης Θανάσης πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Τσουκαλάδων, ζήτησε να δοθεί η απαραίτητη προσοχή και η ανάλογη χρηματοδότηση και στους συλλόγους των τοπικών κοινοτήτων, ενώ είναι είπε ότι είναι αντίθετος με την επιβολή πολιτιστικού Τέλους το οποίο θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό των πολιτών και ο  κ. Μαραγκός Σπύρος εκπρόσωπος του αθλητικού σωματείου Φίλανδρος,  μίλησε για τη σημασία της ενίσχυσης του πνεύματος του εθελοντισμού στις πολιτιστικές συλλογικές δράσεις.

(Πηγή: www.lefkadanews.com)