Η Ποσειδωνία του μεγανησιώτικου βυθού

Συχνά ακούμε να γίνεται λόγος για τις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000 και ότι το Μεγανήσι και η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή γύρω του ανήκουν στο δίκτυο αυτό. Ο κύριος λόγος έχει να κάνει με την βιοποικιλότητα και συγκεκριμένα την ύπαρξη του φυτού Ποσειδωνία (επιστημονικά η μεσογειακή λέγεται Posidonia oceanica, ενώ φύεται και στην Αυστραλία). Και λέμε φυτού, διότι η Ποσειδωνία δεν ανήκει στα φύκια, όπως πολλοί νομίζουν, αλλά στα αγγειόσπερμα, αφού αποτελεί γένος μονοκοτυλήδονων ανθοφόρων φυτών.

Σε αντίθεση βέβαια με τα φυτά που γνωρίζουμε φυτρώνει στον βυθό της θάλασσας και σχηματίζει εκτεταμένα πυκνά υποθαλάσσια λιβάδια σε βάθη από 1μ. μέχρι 35μ. Ιδού και μερικά πρόσθετα στοιχεία από την Βικιπαίδεια:

 «Ο καρπός της επιπλέει και είναι γνωστός στην Ιταλία ως «η ελιά της θάλασσας». Υπόγεια ριζώματα και ρίζες παρέχουν στο φυτό σταθερότητα. Τα φύλλα του φυτού είναι σαν κορδέλες, σε τούφες των 6 ή 7 και φτάνουν σε μήκος το 1,5 μέτρο, ενώ το μέσο πλάτος τους είναι γύρω στο ένα εκατοστό. Είναι χρώματος ανοιχτού πράσινου αλλάζοντας σε καφέ χρώμα με την ηλικία. Ο κύριος εχθρός της Ποσειδωνίας είναι οι ανθρώπινες δραστηριότητες όπως τα παρασυρόμενα δίχτυα βυθού, καθώς και η κατασκευή ξενοδοχείων, λιμανιών κι άλλων υποδομών στις ακτές της Μεσογείου οι οποίες αυξάνουν την ποσότητα ιζήματος που μεταφέρεται στη θάλασσα, αυξάνοντας έτσι την θολότητα του νερού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται το φως που φτάνει στον πυθμένα της θάλασσας, ενώ το ίζημα καλύπτει τα φύλλα της. Τέλος, μεγάλη απειλή για την Ποσειδωνία αποτελούν δύο είδη άλγης, η Caulerpa racemosa και η Caulerpa taxifolia, που έχουν εισβάλλει στην Μεσόγειο και παίρνουν τη θέση της. Το 2006 μια τεράστια αποικία της Posidonia oceanica ανακαλύφθηκε νότια της Ίμπιζα. Με μήκος 8 χλμ και ηλικία πιθανώς 100000 ετών, είναι ίσως μία από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες αποικίες στη Γη».

Τώρα βέβαια, πώς γίνεται και τα ψαροκάικα αποτελούν απειλή για την Ποσειδωνία και τους απαγορεύεται το ψάρεμα, ενώ την ίδια στιγμή δεν αποτελούν εξίσου ή μεγαλύτερη απειλή οι πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου ή οι γιγάντιες ιχθυοκαλλιέργειες που κάποιοι ορέγονται, αυτό ας το κρίνει ο καθένας μόνος του. Να προσθέσουμε μόνο ότι οι χνουδωτές μπαλίτσες που συναντάμε συχνά στις παραλίες μας δεν είναι παρά βλαστοί της Ποσειδωνίας μπλεγμένοι από το κύμα.

 

Κι εδώ ένα ακόμα ρεπορτάζ για το φυτό:

http://www.philenews.com/el-gr/Tv-Odigos/213/93991/i-paraxeni-zoi-ton-livadion-poseidonias-sto-aigaio