Ψηφίσματα της Γ.Σ της ΕΛΜΕ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Γ.Σ 02-02-2012 –  ΔΙΟΡΙΣΤΕΟΙ ΕΚΠ/ΚΟΙ – ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

Σύμφωνα με το άρθρο 9 Παρ 2 του ν 3848/10 «οι ενιαίοι πίανακες προσωρινών αναπληρωτών εκπ/κών που ισχύουν κατα τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης παύουν να τροφοδοτούνται με νέα στοιχεία προϋπηρεσάς απο την 1η Ιουλίου 2010»
Πρόκειται για κατάφορη αδικία για αναπληρωτές και ωρομίσθιους που εργάστηκαν ή εργάζονται μετά την 1-7-10. Χάνεται η προϋπηρεσία τους  μετά απο αυτό το χρονικό σημείο ή υπολογίζεται μόνο μετά απο επιτυχία σε μελλοντικό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Παρατηρείται έτσι το φαινόμενο, συνάδελφοι που αποδέχθηκαν το διορισμό τους και πήγαν σε όλες τις άκρες της χώρας να έχουν (πολλές φορές) χαμηλότερη σειρά στον πίνακα απο άλλους που δεν τον αποδέχθηκαν ή δεν έχουν προϋπηρεσία
Απαιτούμε την κατάργηση της παραπάνω διάταξης αφενώς και αφετέρου ζητούμε να υπολογιστεί η προϋπηρεσία αναπληρωτών και ωρομισθίων και μετά την 1-7-2010
Συμπαραστεκόμαστε και διεκδικούμε:
1) Άμεσο διορισμό όλων των διοριστέων
2) Αναγνώριση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών-ωρομισθίων απο 1-7-10 ώς προαπαιτούμενο για την μελλοντική τους πρόσληψη

Η Γ.Σ της ΕΛΜΕ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ  ΤΗΣ Γ.Σ  02-02-2012 – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

Η ΕΛΜΕ Λευκάδας διαμαρτύρεται έντονα για το γεγονός οτι ενω βρισκόμαστε ήδη στο Φεβρουάριο!!!, δεν έχουν έρθει ακόμα τα βιβλία σε μια σειρά μαθημάτων για το Λύκειο και το Γυμνάσιο
Το γεγονός αυτό έρχεται απο μόνο του να διαψεύσει τις μεγαλόστομες εξαγγελίες της Υπουργού Παιδείας, για την «επανάσταση» που θα έφερνε στην Παιδεία.
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να καλύψει άμεσα τα κενά στα σχολικά βιβλία, γεγονός που αποτελεί  στοιχειώδη και αυτονόητη υποχρέωση του.

Η Γ.Σ της ΕΛΜΕ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ  ΤΗΣ Γ.Σ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ
Εμείς οι εκπαιδευτικοί – δημόσιοι υπάλληλοι , παρότι πληρώνουμε ανελλιπώς τις εισφορές μας, μέσα απο τις κρατήσεις που μας γίνονται κάθε μήνα απο τον πενιχρό πια μισθό μας, βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή χωρίς ουσιαστική περίθαλψη στη Λευκάδα.
Η βίαιη ενσωμάτωση διάφορων ταμείων μέσα στον ΕΟΠΥ, χωρις προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού, για να εξυπηρετήσει τόσες χιλιάδες δικαιούχους, έχει αφήσει ουσιαστικά ακάλυπτους τους ασφαλισμένους του Δημοσίου στη Λευκάδα, που και για μια απλή συνταγογράφηση φαρμάκων, ακόμα και σε χρόνιες παθήσεις είναι υποχεωμένοι να πληρώνουν επίσκεψη στους ιδιώτες γιατρούς, καθώς αυτοί δεν έχουν υπογράψει ακόμα σύμβαση με τουν ΕΟΠΥ για το νομό Λευκάδας.
Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την κλοπή ουσιαστικά των ασφαλιστικών μας εισφορών, αφού δεν μας παρέχονται οι οφειλόμενες σε εμάς υπηρεσίες και ζητάμε άμεσα:
1) Να γίνουν  άμεσα οι απαραίτητες προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων από τον ΕΟΠΥ στη Λευκάδα
2) Να στελεχωθεί το Νοσοκομείο Λευκάδας με τον απαραίτητο αριθμό γιατρών διάφορων ειδικοτήτων που λείπουν καθώς και του απαραίτητου νοσηλευτικού προσωπικού για να μπορεί αυτό να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες
3) Να δοθούν αξιοπρεπείς αμοιβές στους γιατρούς ώστε να υπογράψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥ
Σε κάθε περίπτωση θα αγωνιστούμε για δωρεάν δημόσια αι ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η Γ.Σ της ΕΛΜΕ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Γ.Σ 02-02-2012
Όχι στην ποινικοποίηση της Συλλογικής Δράσης

Η ΕΛΜΕ Λευκάδας καταγγέλλει την επιχείρηση ποινικοποίησης της έκφρασης γνώμης και της συνδικαλιστικής δράσης.
Συγκεκριμένα, με αγωγή που κατέθεσε εναντίον της ΟΛΜΕ και της ΕΛΜΕ Σερρών, ο βουλευτής Σερρών του ΛΑΟΣ κ. Ηλίας Πολατίδης, ζητά να καταδικαστούν τα προεδρεία των Δ.Σ.  ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕ γιατί με ανακοίνωσής τους οι Συνδικαλιστικοί Φορείς των εκπαιδευτικών, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απαίτηση του παραπάνω βουλευτή του ΛΑΟΣ και του προέδρου της ΝΕ Σερρών του κόμματός του, ο Διευθυντής του 3ου Γυμνασίου Σερρών να καλέσει ενώπιον τους, την καθηγήτρια της Ιστορίας να δώσει εξηγήσεις για το περιεχόμενο της διδασκαλίας της στο θέμα του ρατσισμού.
Ο παραπάνω βουλευτής κατέθεσε αγωγή που θα εκδικαστεί στο Πρωτοδικείο Σερρών στις 6/02/2012, ζητώντας να καταδικαστούν ο πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ Κώστας Μανιάτης, ο πρώην  Γεν. Γραμματέας του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης και οι τότε Αντιπρόεδρος και Γεν. γραμματέας της ΕΛΜΕ Σερρών, Κων. Ψαθάς και Σταυρούλα Σάββα, αντίστοιχα, σε πρόστιμο 50.000 Ευρώ ο καθένας, προσωπική κράτηση 6 μηνών, γραπτή δήλωση μετάνοιας για τις πράξεις τους κτλ.
Καταγγέλλουμε την παρέμβαση των εκπροσώπων του ΛΑΟΣ στην εκπαιδευτική διαδικασία και την προσπάθειά τους να αμφισβητήσουν την παιδαγωγική αυτονομία των εκπαιδευτικών.

Η Γ.Σ της ΕΛΜΕ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

 

ΨΗΦΙΣΜΑ  ΤΗΣ Γ.Σ  02-02-2012–
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

 Παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας ότι δεν θα γίνουν συγχωνεύσεις τη φετινή χρονιά, με Εγκύκλιό του (10112 /Δ4 – 30/1/2012) με Θέμα «Μεταβολές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικού έτους 2012-2013» προχωρά σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2012-13.
 Η εκπαίδευση λοιπόν είναι και πάλι αντιμέτωπη με την επιλογή του Υπουργείου Παιδείας να κλείσει σχολεία. Για το Υπουργείο Παιδείας του Μνημονίου, η εκπαίδευση αντιμετωπίζεται ως κόστος και οι δαπάνες για την παιδεία ως διαφυγόντα κέρδη για τις τράπεζες.
 Παρά τα όσα προπαγανδιστικά αναφέρονται για βελτίωση της εκπαίδευσης, η μόνη «λογική» που υπαγορεύει τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις είναι η μείωση των δαπανών για την παιδεία. Δε διαφεύγει από κανένα ότι ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπει ακόμη λιγότερα χρήματα για την παιδεία. Εξάλλου, η νέα δανειακή σύμβαση και το PSI συνοδεύονται με νέο κούρεμα για τις κοινωνικές δαπάνες. Το νέο σύμφωνο σταθερότητας της ΕΕ, που αποδέχτηκε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, προβλέπει ―με την προοπτική μάλιστα να κατοχυρωθεί και συνταγματικά― πως τα έσοδα του κράτους θα καλύπτουν κατά απόλυτη προτεραιότητα το χρέος και ό,τι περισσεύει θα πάει για παιδεία, υγεία, μισθούς, συντάξεις κ.ά.
 Λογιστικά και μόνο είναι τα κριτήρια του υπουργείου και όχι παιδαγωγικά. Δεν υπάρχει ούτε μια σελίδα στην επιστημονική βιβλιογραφία που να θεωρεί ότι είναι καλύτερο το σχολείο να μη βρίσκεται στη γειτονιά και το χωριό του μαθητή.
 Αυτές τις μέρες στην περιφέρεια χάνονται διδακτικές ώρες γιατί η κακοκαιρία εμποδίζει τη μετακίνηση των μαθητών από χωριό σε χωριό. Χάθηκαν επίσης φέτος ώρες λόγω του εκρηκτικού προβλήματος του κόστους της μεταφοράς των μαθητών. Το πρόβλημα αυτό οξύνεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι η ευθύνη της μεταφοράς των μαθητών θα περάσει ολοκληρωτικά στους δήμους χωρίς την αντίστοιχη μεταφορά πόρων, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση, ενώ η «λύση» που ύπουλα προωθείται είναι το εισιτήριο που θα επιβαρύνει τελικά τους γονείς. Οι συγχωνεύσεις είναι μια αποτυχημένη πρακτική που οδηγεί σε μαρασμό τα χωριά της ελληνικής υπαίθρου.
 Την ίδια στιγμή στις πόλεις οι συγχωνεύσεις δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες στην ομαλή φοίτηση των παιδιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετακίνηση στο αστικό περιβάλλον έχει συνέπεια είτε οι μαθητές να κινδυνεύουν από τροχαία είτε οι γονείς να ξοδεύουν σε χρόνο και χρήμα για την ασφαλή μεταφορά τους.
 Με τις υπάρχουσες υποδομές όχι μόνο καλούμαστε να ξεχάσουμε τους «25 μαθητές στην τάξη» και τους «10 μαθητές στα εργαστήρια», που επιβάλλονται για παιδαγωγικούς λόγους, αλλά θα γίνει κανόνας σε κάθε τμήμα να στοιβάζονται 30 παιδιά, παιδαγωγικά άγονο και ψυχοφθόρο.
 Πρέπει να επισημανθεί ότι η αναφορά του υπουργείου σε προτάσεις για την ίδρυση σχολείων αν οι δήμοι έχουν τους αναγκαίους πόρους και όχι αν το επιβάλλουν οι μορφωτικές ανάγκες των παιδιών, ανοίγει σκοτεινούς δρόμους. Δεν είναι απλά μια προπαγανδιστική προσπάθεια να θολώσουν τα νερά, ώστε να δίνεται η εντύπωση ότι δεν κλείνουν μόνο σχολεία, αλλά ιδρύονται κιόλας. Είναι γνωστό ότι οι πληθυσμοί των δήμων διαφοροποιούνται κοινωνικά. Δήμοι με κατοίκους υψηλότερων εισοδημάτων αύριο θα μπορούν να εξασφαλίζουν με την επιβολή πρόσθετων φόρων σχολεία για τους κατοίκους τους, ενώ οι αντίστοιχοι στις λαϊκές γειτονιές θα πιέζονται να κλείσουν σχολεία διά των συγχωνεύσεων.
 Η ηγεσία του υπουργείου έχει δώσει αρκετά χτυπήματα στο δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία, με πιο σημαντικό το γεγονός ότι στέρησε φέτος τα βιβλία από τα παιδιά. Η πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ έχει δημιουργήσει μια πραγματική κρίση στην εκπαίδευση με την έλλειψη χρημάτων για πετρέλαιο και αναλώσιμα και με τα σοβαρά προβλήματα στη μεταφορά μαθητών. Είναι καιρός να μπει φραγμός. Όχι άλλες συγχωνεύσεις-κλεισίματα.
 Τέλος μια ακόμη σημαντική πλευρά των προωθούμενων συγχωνεύσεων – καταργήσεων είναι η απώλεια εκατοντάδων ίσως και χιλιάδων οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών. Είναι ξεκάθαρο πως οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, μαζί με το κλείσιμο των υποστηρικτικών δομών εκπαίδευσης (βιβλιοθήκες, συμβουλευτικοί σταθμοί, δομές ΣΕΠ, κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κ.λπ.) χρησιμοποιούνται από τη μνημονιακή πολιτική των κυβερνήσεων προκειμένου να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο ο δημόσιος τομέας και να προωθηθούν απολύσεις εκπαιδευτικών.
 Καταδικάζουμε τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων, όπως και το σύνολο της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Είναι άμεση η ανάγκη σε συντονισμό με τους συλλόγους εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τους συλλόγους γονέων, τα σωματεία, τις λαϊκές συνελεύσεις και τους φορείς των τοπικών κοινωνιών, να κινητοποιηθούμε για να σταματήσει το ξεθεμέλιωμα της δημόσιας εκπαίδευσης.
 Καλούμε τους Διευθυντές Δ.Ε. να μην καταχωρίσουν στο σύστημα καταγραφής του υπουργείου (survey) καμιά πρόταση για συγχώνευση-κλείσιμο σχολείου. 
 Καλούμε τους δήμους της χώρας να επιστρέψουν ως απαράδεκτη τη σχετική εγκύκλιο που υπονομεύει τα μορφωτικά δικαιώματα και τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες.

Η Γ.Σ της ΕΛΜΕ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Γ.Σ  02-02-2012 – ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ

Η ΕΛΜΕ Λευκάδας εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα των εργατών της Ελληνικής Χαλυβουργίας Α.Ε., ενάντια στις απολύσεις και στην προσπάθεια κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων. Ένας αγώνας που ξεπέρασε τις 100 ημέρες και που πρέπει να είναι το φωτεινό παράδειγμα για όλους τους εργαζόμενους!
Οι απολύσεις εργαζόμενων σε όλους τους χώρους δουλειάς του ιδιωτικού τομέα είναι σε καθημερινή βάση. Ετοιμάζονται χιλιάδες απολύσεις και στο Δημόσιο Τομέα.
Ο λαός δέχεται ανελέητη επίθεση για να σωθούν και να αυξηθούν τα κέρδη των μονοπωλίων.
Τώρα είναι η ώρα που πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες να παλέψουν και να αγωνιστούν για τη ζωή τη δική τους και των παιδιών τους. Γιατί ο Έλληνας πρέπει να δείξει την αξιοπρέπειά του και να ξεφύγει από το ραγιαδισμό.
 Όλοι μαζί ενωμένοι και με αγώνα διαρκείας μπορούμε!

 

Η Γ.Σ της ΕΛΜΕ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

(Πηγή: www.lefkadanews.com)