Οι συνταγές της Μίκας

Η Μίκα Δάγλα  είναι μια πολυάσχολη σύγχρονη  γυναίκα .

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κατωμέρι. Σε μικρή ηλικία παντρεύτηκε με τον Κώστα Ζαβιτσάνο και την κέρδισε το Σπαρτοχώρι. Εκεί δίπλα στην πεθερά της την κυρά Λευκοθέα που ήταν και η ίδια καταπληκτική μαγείρισσα  έμαθε να μαγειρεύει με αγάπη  και πολύ μεράκι και σύντομα  αυτό έγινε η αγαπημένη της ασχολία .

Εχει δυό παιδιά την Μαρινέττα και τον Χρίστο που σπουδάζουν. Ζει και εργάζεται σαν ιδιωτική υπάλληλος στη Αθήνα και τον ελεύθερο χρόνο της τον περνάει μαγειρεύοντας.

Το βράδυ μετά την δουλειά κλείνεται στην κουζίνα της και δημιουργεί,εκτελώντας κάθε νέα συνταγή που έχει ανακαλύψει πρόσφατα.

Οσοι είχαν την τύχη να κάτσουν στο τραπέζι της ξέρουν ότι είναι υπέροχη μαγείρισσα. Τι master sef και Βέφα … μπροστά της δεν πιάνουν μία!!!

Οι συνταγές της,  είναι πολλές και όλες δοκιμασμένες από την ίδια. Αλλες δικές της και άλλες προσαρμοσμένες ,περιλαμβάνουν κυρίως  παραδοσιακά Μεγανησιώτικα φαγητά και γλυκά, όπως και παράξενα αλλά εύκολα πιάτα με μεζέδες και κάθε λογής εδέσματα από διάφορα μέρη της Ελλάδας και όχι μόνο. Γλυκίσματα, λικέρ, πίτες και σνακς , γευστικές προτάσεις απλά και γρήγορα περιλαμβάνονται στις συνταγές της Μίκας που όνειρό της είναι  να γίνουν βιβλίο. Ενα βιβλίο που θα συνδειάζει γεύση και παράδοση κυρίως με Μεγανησιώτικες συνταγές. Με μυρωδιές της γειτονιάς, της παρέας, της γιαγιάς…

Εμείς θα εκμεταλευτούμε  το μεράκι και το ταλέντο της Μίκας και θα σας παρουσιάζουμε μέσα από την στήλη  Κουζίνα-Μαγειρική τις συνταγές της.

Για αρχή Κοτόπουλο με χυλοπίτες για κυρίως πιάτο, και Κέικ για επιδόρπιο.

Κοτόπουλο Με Χυλοπίτες Στο Φούρνο

ΥΛΙΚΑ   

1 κοτόπουλο

½ κιλό χυλοπίτες                                                              

½ ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι τριμμένο

Αλάτι & πιπέρι

1 σκελίδα σκόρδο

1 ξυλαράκι κανέλα

4 καρφάκια γαρύφαλλο

3 κ.σ ντοματοπολτό

4 ποτήρια νερό

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και αφού το πλύνουμε και το σκουπίσουμε καλά το αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο. Όταν πάρει χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Στην συνέχεια ρίχνουμε τον ντοματοπολτό, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλύψει το κοτόπουλο και το αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου 1 ώρα.

  Όταν είναι έτοιμο, σουρώνουμε το φαγητό (αφαιρώντας έτσι μικρά κόκαλα από το κοτόπουλο) και τοποθετούμε το κοτόπουλο σε μία πιατέλα. Προσθέτουμε στην σάλτσα δύο ποτήρια νερό και όταν πάρει βράση ρίχνουμε τις χυλοπίτες.Μεταφέρουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος τις χυλοπίτες με την σάλτσα και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 30 λεπτά. Στην συνέχεια προσθέτουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε για 15 λεπτά ακόμα.

  Το φαγητό μας είναι έτοιμο!

·        Σερβίρεται ζεστό με τριμμένο κεφαλοτύρι

·        Συνοδεύεται ωραία με μια σαλάτα: λάχανο-καρότο

  Κέικ Με Ρευστή Σοκολάτα

ΥΛΙΚΑ                                                           

 

250 γραμμ. Βούτυρο

2 φλ. Τσαγιού αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)

1 φλ. Τσαγιού ζάχαρη

2 βανίλιες

220 γραμμ. Κουβερτούρα

5 αβγά

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

  Αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στο πάνω κάτω στους 250 βαθμούς.             Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και την κουβερτούρα και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λειώσουν. Όταν το μείγμα μας είναι έτοιμο το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.       

 

  Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν . Στην συνέχεια χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε το 1 φλ. τσαγιού αλεύρι και σιγά-σιγά  το μείγμα της σοκολάτας. Τέλος ρίχνουμε τις βανίλιες και το υπόλοιπο αλεύρι.

 

   Μεταφέρουμε το μείγμα μας σε μια καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ. Το ψήνουμε (σε προθερμασμένο φούρνο) στους 250  βαθμούς για 20 λεπτά. Αν ο φούρνος μας είναι πολύ δυνατός το αφήνουμε μόνο 15 λεπτά στην ίδια θερμοκρασία.

 

  Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε από τον φούρνο , το αφήνουμε να κρυώσει και στην συνέχει το αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα πασπαλίζοντας το με ζάχαρη άχνη.

 

  Το γλυκό μας είναι έτοιμο.

Καλή επιτυχία & Καλή όρεξη.      

Το ΜΤ ευχαριστεί θερμά για την συνεργασία την Μίκα Δάγλα-Ζαβιτσάνου.