ΚΕΔΕ: Αποδέχεται τις νέες περικοπές στους δήμους

Ζητά να επιμεριστούν και στην περιφερειακή διοίκηση

Να θολώσει τα νερά και να αποπροσανατολίσει από τις σοβαρές ευθύνες που φέρει, σχετικά με τη στάση της απέναντι στις νέες περικοπές στα οικονομικά των δήμων που προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος του υπουργείου Οικονομικών, επιχειρεί η ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Έτσι, στη διάρκεια χτεσινής συνεδρίασης του ΔΣ αποφάσισε να πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου, όπου θα αναπτυχθεί «ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης» στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, όταν νέες σοβαρές περικοπές προβλέπονται στα έσοδά της για έργα και προσλήψεις και συγκεκριμένα:

Μειώνεται κατά 140 εκατομμύρια ευρώ η ΣΑΤΑ (κονδύλια για έργα). Δεν αποκλείεται στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό του Ιούνη να υπάρξουν και νέες μειώσεις. Η ΚΕΔΕ ζητά τα 50 εκατομμύρια ευρώ να κοπούν από κονδύλια της Περιφερειακής Διοίκησης.

Μειώνονται οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (πρόκειται για θεσμοθετημένους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό) κατά 59 εκατομμύρια (τα 9 προέρχονται από μειώσεις κατά 10% σε μισθούς δημάρχων και αντιδημάρχων και τα 50 εκατομμύρια από τις περικοπές στις δαπάνες για συμβάσεις).

Στις περικοπές αυτές πρέπει να προσθέσουμε και τα 450 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έπρεπε να είχαν εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012 και απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα εγγραφούν ούτε στον αναθεωρημένο του Ιούνη. Αυτό τουλάχιστον προέκυψε από τη συνάντηση που είχαν προχτές το βράδυ το προεδρείο της ΚΕΔΕ με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, εξελίξεις που συντομεύουν τις εκτιμήσεις ότι οι δήμοι δε θα μπορούν να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες και μισθοδοσία υπαλλήλων.

Η ΚΕΔΕ δεν ζητά να μην υπάρχουν περικοπές, αλλά η μείωση των αναπτυξιακών πόρων (ΣΑΤΑ) «να γίνει με ισόρροπο επιμερισμό μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης», δηλαδή να επιβαρυνθεί και η περιφερειακή διοίκηση. Δεν έλειψαν και οι… πυροβολισμοί για κινητοποιήσεις και παράδοση των κλειδιών των δήμων.

(Πηγή: www.kolivas.de  via  Ριζοσπάστης)