Φόρτωσαν «Μονταδούρα»

Αργά το απόγευμα άραξε στο Βαθύ ο » Μάκης -Δημητράκης» που για δεύτερη μέρα φόρτωσε μαρίδα. Κάθε μάτι και ψάρι που σπαρτάραγε ζωντανό αλλά πιασμένο τόσο καλά στο μαριδόδυχτο που χρειάστηκαν πολλά και έμπειρα χέρια για το ξεμαγιάρισμα. Οι καπεταναίοι, ο  Μάκης και ο Τάκης επιστράτευσαν την οικογένεια και το προσωπικό του καικιού και στρώθηκαν στη δουλειά. Πράγμα δύσκολο και χρονοβόρο αφού πρέπει να βγάζεις τα ψαράκια ένα ένα από τα «μάτια¨του διχτυού.

Από τώρα και μέχρι αρχές Απριλίου είναι η εποχή που πολλά ψάρια αναπαράγονται. Μεταξύ αυτών και η μαρίδα. Η γνωστή » μονταδούρα «. Τα ψάρια μαζεύονται μπλούκι και πιάνονται έτσι όλα μαζί στα δίχτυα. Δεν θα τα βρείς σκόρπια. Το ψάρεμα γίνεται με μαριδόδυχτο από τότε που η τράτα έχει απαγορευτεί.

Αμέσως μετά την αναπαραγωγή ο αρσενικός μαρίδος πεθαίνει κι η μαρίδα που πιάνεται είναι αυγομένη.

Τα ψάρια μπαίνουν στα τελάρα και πάνε για πούλημα. Η μαρίδα είναι από τα πιο νόστιμα ψάρια και ειδικά το μαριδάκι, η τηγανιτό η σε ψαρόπιτα.

Καλοπούλητα και καλοφάγωτα.