Στον ΕΟΠΥΥ από Απρίλη και ο Οίκος Ναύτη- Καταλήψεις από τους εργαζόμενους

Πριν μερικές ημέρες η Κυβέρνηση ψήφισε αιφνιδιαστικά την ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ από 1η Μαρτίου χωρίς καμία ενημέρωση των βουλευτών, των ναυτεργατών και των εργαζομένων του, καθώς δεν υπήρχε σχετική αναφορά στο προσχέδιο Νόμου, το οποίο κατατέθηκε-συζητήθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή.

Από τη Δευτέρα λοιπόν οι εργαζόμενοι ξεκινούν καταλήψεις σε όλα τα γραφεία του Οίκου Ναύτου στην Ελλάδα , και την Λευκάδα φυσικά.

Ο εργαζόμενος στον Οίκο Ναύτου στην Λευκάδα, Θωμάς Φερεντίνος, και δημοτικός σύμβουλος Μεγανησίου, μας ενημέρωσε ότι το γραφείο της Λευκάδας εξυπηρετούσε 2.500 περίπου ασφαλισμένους από Λευκάδα, Μεγανήσι, Καστό και Κάλαμο και κανένας δεν έχει ενημερωθεί για το τι πρόκειται να συμβεί…

Είναι απίστευτο σε μια χώρα που η ναυτιλία είναι η βαριά της βιομηχανία η ναυτική οικογένεια να χάνει τον ασφαλιστικό φορέα που της παρείχε κατά αποκλειστικότητα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη , επιδότηση ανεργίας και πρόνοια, τον πρώτο ασφαλιστικά οργανωμένο φορέα του ελληνικού κράτους που από το 1927 εξυπηρετούσε συνεχώς τον Έλληνα ναυτικό και την οικογένειά του.

Οι εργαζόμενοι στον Οίκο Ναύτου ζητούν:

  • Την ανεξάρτητη λειτουργία του Οίκου Ναύτου, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα την προσφορά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην ναυτική οικογένεια.

  • Από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να μας εξηγήσει από που προκύπτουν τα οικονομικά στοιχεία τα οποία ανέφερε στην Βουλή

  • Από τους βουλευτές όλων των κομμάτων να σταματήσουν να δηλώνουν θεατές σε ένα θέατρο του παραλόγου, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αναλογιστούν τι θα απαντήσουν στους ναυτικούς πέρα από το “ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΑΜΕ” και “ ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ” και

  • Κυρίως ζητούμε, την κατανόηση και τη στήριξη των ναυτικών στον αγώνα που κάνουμε για να σώσουμε έστω και την τελευταία στιγμή το ταμείο ΤΟΥΣ καθώς και τις θέσεις εργασίας μας.

(Πηγή: www.lefkadapress.gr)

Να προσθέσω εδώ ότι η ρύθμιση μπήκε στο κατάπτυστο νομοσχέδιο του Υπουργού Υγείας αιφνιδιαστικά, στις 3 το πρωί και χωρίς να έχει προηγηθεί κοινωνικός ή με τον φορέα διάλογος. Όπως ακριβώς έχει συνηθίσει ο κος Λοβέρδος τους Έλληνες δηλαδή: αποδεικνύει πάντα ότι είναι πιο τροϊκανός κι από την ίδια την τρόικα. Οι ασφαλισμένοι του Οίκου Ναύτη θα εξυπηρετούνται από 1η Απριλίου από τις δομές του ΕΟΠΥΥ, που στην Λευκάδα στεγάζονται στο ΙΚΑ. Οι συνταγές τους θα είναι ηλεκτρονικές ή χειρόγραφες ενιαίου τύπου (ΙΚΑ), οι δε εξετάσεις θα γίνονται από μονάδες του ΕΟΠΥΥ, ενώ θα μπορούν να επισκέπτονται και γιατρούς του ΕΟΠΥΥ (στην Λευκάδα οι γιατροί δεν προσχώρησαν στον φορέα, νομίζω μόνο μια περίπτωση υπάρχει). Τέλος, άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τις εκκρεμούσες οφειλές του Ο.Ν. προς προμηθευτές και ασφαλισμένους. Από Δευτέρα πάντως τα γραφεία του Ταμείου θα τελούν υπό κατάληψη.