Ξεκίνησε και στο Μεγανήσι η ανακύκλωση φαρμάκων

Με το σύνθημα: «Συμμετέχω-Προστατεύω την Ατομική κ’ Δημόσια Υγεία», έχει εδώ και λίγο καιρό ξεκινήσει μια διαδικασία επιστροφής και ανακύκλωσης των ληγμένων φαρμάκων. Χτες έφτασε και ο ειδικός πράσινος κάδος στο Μεγανήσι. Το σχετικό φυλλάδιο του Υπουργείου Υγείας προτρέπει:

«ΔΕΝ πετώ πια τα ληγμένα ή εν μέρει χρησιμοποιημένα φάρμακα ή φαρμακευτικά προϊόντα ως οικιακά απορρίμματα στους κάδους της γειτονιάς μου.

ΔΕΝ τα πετώ πια στο νεροχύτη ή στην λεκάνη του σπιτιού μου.

Τα επιστρέφω στο φαρμακείο, όπου συλλέγονται προσωρινά σε ειδικό περιέκτη και παραδίδονται μέσω οργανωμένου δικτύου για ορθολογική καταστροφή στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας υπό την εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων»

Καιρός λοιπόν να πάψουμε να στέλνουμε φαρμακευτικές ουσίες στο υπέδαφος σαν κοινά απορρίμματα. Να σημειώσω ότι οι κάδοι αυτοί έχουν μοιραστεί σε όλα τα φαρμακεία της Ελλάδας που θα είναι και τα σημεία  απόρριψης. Στο Μεγανήσι ο κάδος θα βρίσκεται πάντα έξω από το φαρμακείο και θα μπορεί κανείς να αποθέτει τα άχρηστα φάρμακα καθ’ όλο το 24ωρο. Η συλλογή θα γίνεται κάθε δύο μήνες από ειδικό συνεργείο του ΙΦΕΤ.