Η εκδήλωση προς τιμήν του Λάκη Σάντα

Εκδήλωση-αφιέρωμα τιμής στον Αγωνιστή της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας Απόστολο-Λάκη Σάντα, πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του Ionion Star στην Λευκάδα, το απόγευμα της Παρασκευής 16 Μαρτίου.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η κόρη του Απόστολου Σάντα, Γεωργία Σάντα, ο Σπύρος Βρεττός, Συγγραφέας, Δ.Φ, η  Παρασκευή Κοψιδά – Βρεττού, Διδάκτωρ Φιλολογίας, Σχ. Σύμβουλος Φιλολόγων , ο Αρχιτέκτων Πάνος Σάντας και η φιλόλογος Έφη Πλακουδάκη.

H εκδήλωση αυτή αποτέλεσε την κορύφωση των εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών που είχαν αναληφθεί, αμέσως μετά την είδηση του θανάτου του μεγάλου Λευκαδίτη Αγωνιστή της Αντίστασης κατά των Γερμανών, από το Γραφείο της Σχολικής Συμβούλου Φιλολόγων ν. Λευκάδας, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας και το ΚΕ.ΣΥ.Π. (Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού) Λευκάδας σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων-Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Λευκάδας κ. Βερύκιος, πολίτες της Λευκάδας, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές.

Η εκδήλωση διατήρησε τους χαμηλούς τόνους που θα επιθυμούσε και ο ήρωας,  γιατί μια ηρωική μορφή σαν του Απόστολου Σάντα δεν χωρίζει τους ανθρώπους σε επίσημους και απλούς πολίτες. Με άλλο κριτήριο  χωρίζονται οι άνθρωποι σε αυτούς που έχουν να δώσουν στην κοινωνία και σε αυτούς που παίρνουν από την κοινωνία και αυτό αναδείχτηκε μέσα από το αλληγορικό ρωσικό παραμύθι που το έκανε αφήγημα ο Μάξιμ Γκόργκι με τίτλο «η φλογερή καρδιά του Ντανκό», όπως ανέφερε στο προλόγισμα της βραδιάς η Δρ Παρασκευή Κοψιδά Βρεττού

Ιδιαιτέρως συγκινητικές ήταν οι απαντήσεις των παιδιών, ένα δείγμα εκ των οποίων αναγνώστηκε από την Κα Κόψιδα, σε ερωτηματολόγιο που δόθηκε στους μαθητές όλων των Γυμνασίων-Λυκείων του Νομού Λευκάδας, αναφορικά με την ηρωική πράξη του Απόστολο-Λάκη Σάντα και του Μανώλη Γλέζου.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση για το ποια στοιχεία χαρακτηρίζουν τους δύο αγωνιστές δόθηκαν οι εξής απαντήσεις: Γενναίοι, ανδρείοι, ατρόμητοι, θαρραλέοι, Έλληνες, δίκαιοι, ειλικρινείς, περήφανοι για την χώρα τους, κ.α.

Θα μπορούσαν όπως απάντησαν να λειτουργήσουν ως σημερινά πρότυπα γιατί: ήταν πολύ γενναίοι και ειλικρινείς, γιατί ήταν πάνω από όλα Έλληνες, γιατί  έβαλαν την τιμή της πατρίδας τους πάνω από την ζωή τους, γιατί ίσως μας αφυπνίσουν από τον λήθαργο που ζούμε σήμερα, ναι γιατί θέλουμε να απελευθερωθούμε από τους Γερμανούς, ναι γιατί οι μέρες μας είναι πολύ δύσκολες και θα ήταν ιδιαίτερα εμψυχωτικό να σκέφτομαι τι έκαναν αυτοί οι ήρωες  κ.α

Για το αν θα επιχειρούσαν κάτι ανάλογο η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών απάντησε θετικά και με απόλυτη βεβαιότητα ενώ οι λίγες αρνητικές απαντήσεις που δόθηκαν δικαιολογήθηκαν σαν  μια ειλικρινή κατάθεση αδυναμίας από τα παιδιά.
Αδύναμο εμφανίζεται το σχολείο στην προώθηση και  καλλιέργεια τέτοιων ηθικών-ηρωικών προτύπων, σύμφωνα με τις απαντήσεις των μαθητών. « Το σχολείο το μόνο που προσφέρει είναι ο ανταγωνισμός στους βαθμούς και οι αντιζηλίες. Ούτε το σχολείο ούτε η πολιτεία τιμά αυτούς τους ήρωες που ρίσκαραν τη ζωή τους για την πατρίδα»

Ας ελπίσουμε ότι η νέα γενιά, που φαίνεται να αντιδρά σε αυτά που συμβαίνουν γύρω της και ερήμην της, να μπορέσει με το σθένος της, το οποίο οφείλει τόσο η εκπαίδευση όσο και η πολιτεία να ενισχύσει, να ανατρέψει τα κακώς κείμενα και να συμβάλει στην πρόοδο της πατρίδας μας.

Ακολούθησε στη συνέχεια το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης με τη  βράβευση των μαθητών που έλαβαν μέρος στο μαθητικό διαγωνισμό προς τιμήν του Αγωνιστή Απόστολου Σάντα με θέμα  «Οι κοινωνικοί αγώνες των κατοίκων της Λευκάδας διαχρονικά. Το ηρωικό ήθος».

Το 1o βραβείο απονεμήθηκε στον Κων/νο Ρομποτή  μαθητή της Α τάξης Λυκείου των Λυκειακών τάξεων Βασιλικής και Σαράντη Σάντα μαθητή της Α τάξης του Δεύτερου Λυκείου Λευκάδας.

Το 2ο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα μαθητών της Α τάξης Λυκείου Νυδριού αποτελούμενη από τις Κρίτη Δάφνη, Λεβεντοπούλου Χριστιάνα, Φίλιππα Μιχαήλ και τον Παππά Γεώργιο και στον Στάθη Παστέλη μαθητή Γ  Γυμνάσιου Καρυάς για την ατομική του εργασία.

Το 3ο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα μαθητριών Α τάξης  Λυκείου Νυδριού αποτελούμενη από τις  Λογοθέτη Θεοφανία, Παππά Κλεονίκη και Πριτσίνη Ελένη           και στη μαθήτρια του δεύτερου Γυμνασίου Λευκάδας Κούρτη Αναστασία, για την ατομική της εργασία.

Στους βραβευθέντες απονεμήθηκαν έπαινοι και το βιβλίο του Απόστολου Σάντα : «Μια νύχτα στην Ακρόπολη…Μνήμες από μια σπουδαία εποχή»  που ήταν μια ευγενική  προσφορά του Γυμνασίου-Λυκειακών τάξεων Καρυάς, το οποίο φέρει πλέον το όνομα του σπουδαίου αγωνιστή της Ελευθερίας, Λάκη Σάντα.

Πηγή: LefkadaNews