Προκήρυξη μελέτης Υπουργείου Υποδομών «Ολοκλήρωση Ιόνιας Οδού (Δυτικός Άξονας) από τέλος παραχώρησης έως Κακαβιά»

Την προκήρυξη εντός των επομένων ημερών της μελέτης «Ολοκλήρωση Ιόνιας Οδού (Δυτικός Άξονας) από τέλος παραχώρησης έως Κακαβιά», συνολικού προϋπολογισμού 3,77 εκατ. Ευρώ, ανακοίνωσε ο υφυπουργός υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης .

Το υπό μελέτη οδικό έργο του τμήματος της Ιόνιας Οδού από το τέλος Παραχώρησης έως την Κακαβιά, αποτελεί το βόρειο τμήμα της Ιόνιας Οδού, με αφετηρία τη συμβολή με την Εγνατία Οδό και κατάληξη στο Μεθοριακό Σταθμό Κακαβιάς (που είναι η κύρια πύλη σύνδεσης της Ελλάδας με την Αλβανία) και με την κατασκευή του προσδοκάται η συμπλήρωση των κατασκευαζόμενων μεγάλων οδικών αξόνων  στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου, ενώ έρχεται να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα των φορέων της περιοχής εδώ και αρκετά χρόνια.

Το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών των μελετητών θα γίνει στις 22 Μαΐου και η μελέτη θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ, με τον υφυπουργό Υποδομών Γ. Μαγκριώτη να  δηλώνει  ότι «η ολοκλήρωση του έργου θα ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση μετακινήσεων από και προς την Αλβανία, ενώ σε συνδυασμό με τα άλλα μεγάλα έργα στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας (Ρίο – Αντίρριο, Ιόνια Οδός, Εγνατία Οδός, λιμάνι Ηγουμενίτσας κλπ.), θα συμβάλλει στην ουσιαστική αναβάθμιση της μεταφορικής υποδομής. Πρόσθεσε δε ότι η κατασκευή του υπό μελέτη οδικού τμήματος Ιωάννινα – Κακαβιά, επιλύει βασικά προβλήματα κυκλοφορίας σε νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο και απαλλάσσει την ευρύτερη περιοχή από τις φορτίσεις και οχλήσεις των υπερτοπικών κινήσεων.

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης εμφανίστηκε πέρα από επικριτικός απέναντι στον κ. Μαγκριώτη και δύσπιστος, σημειώνοντας πως το ποσό που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο αφορά μέχρι το Καλπάκι και τους κόμβους που χρειάζονται. «Μάλλον ο κ. Μαγκριώτης δεν ξέρει ότι η Κακαβιά δεν τελειώνει  στο Καλπάκι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, εξηγώντας ότι από την πλευρά της Περιφέρειας καταβάλλονται προσπάθειες για να ωριμάσει η υπό εκπόνηση μελέτη που προβλέπει τρίιχνο δρόμο από το Καλπάκι και μετά, για να μπορέσει να δημοπρατηθεί.

Όσο για το αίτημα αλλαγής της χάραξης της Ιόνιας οδού στο Λεκανοπέδιο με αφορμή και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων να στηρίξει τον αγώνα της συντονιστικής επιτροπής των κατοίκων προς αυτή της κατεύθυνση ο κ. Καχριμάνης δεν άφησε και πολλά περιθώρια για αισιοδοξία, ως προς της επίτευξη αυτού του στόχου. «Είναι εύκολο να αποδέχεσαι  ομόφωνα ένα πράγμα αλλά είναι πιο δύσκολο να το κατασκευάζεις».

Πηγή: Παλμός της Ηπείρου