Οι συνταγές της Μίκας…Μπακαλιάρος Σκορδαλιά.

  Του Ευαγγελισμού και των Βαΐων, γιορτές που πέφτουν μέσα στη σαρακοστή, επιτρέπεται το ψάρι και τα θαλασσινά. Στα περισσότερα ελληνικά σπίτια την ημέρα του Ευαγγελισμού οι νοικοκυρές κρατώντας την παράδοση ετοιμάζουν μπακαλιάρο παστό τηγανητό και σκορδαλιά για το γιορτινό τραπέζι

 

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ  ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό φιλέτο μπακαλιάρου παστό

8 σκελίδες σκόρδο

1 κουταλάκι κοφτό αλάτι

5-6 βρασμένες πατάτες

½ ποτήρι του κρασιού λεμόνι

1 ποτήρι ζεστό νερό ή ζωμό από ψάρι

1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.   Πως ξαλμυρίζουμε  τον μπακαλιάρο:

   Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια και τον βάζουμε μέσα σε νερό. Το αφήνουμε για 24 ώρες αλλάζοντας το νερό  ανά 4 ώρες. Στην 2η αλλαγή του νερού καθαρίζουμε τον μπακαλιάρο από τα λέπια του.

2.  Πως φτιάχνουμε την σκορδαλιά:

   Σ’ένα γουδί βάζουμε τα σκόρδα μαζί με το αλάτι και τα χτυπάμε να λιώσουν καλά. Όταν είναι έτοιμα προσθέτουμε 2 κουταλιές από το λάδι και ανακατεύουμε λίγο. Βγάζουμε το μίγμα  του σκόρδου και το αφήνουμε στην άκρη. Στο γουδί μας τώρα προσθέτουμε δυο δυο τις ξεφλουδισμένες πατάτες, τις χτυπάμε προσθέτοντας λίγο λάδι και λίγο από το μίγμα του σκόρδου. Όταν τελειώσουμε τη διαδικασία με όλες τις  πατάτες, ρίχνουμε το λεμόνι ,ζεστό νερό ή το ζωμό από το ψάρι. Ανακατεύουμε όλη την ποσότητα της σκορδαλιάς μαζί και προσθέτουμε, αν χρειάζεται ,ακόμα λίγο σκόρδο.

3.  Πως τηγανίζουμε τον μπακαλιάρο:

  1ος τρόπος (παραδοσιακός)

  Βάζουμε το λάδι μας σ’ένα μεγάλο τηγάνι. Όταν ζεσταθεί ρίχνουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου που τα έχουμε αλευρώσει και από τις δυο πλευρές του πολύ καλά. Τηγανίζουμε τον μπακαλιάρο μας σε μέτρια φωτιά και τον γυρίζουμε έτσι ώστε να πάρει χρυσαφί χρώμα από όλες τις πλευρές του. Το βγάζουμε από το τηγάνι και περιχύνουμε με χυμό λεμονιού.

  2ος τρόπος ( με χυλό)

  Σ’ένα μπολ χτυπάμε 2 αυγά με 4 κουταλιές νερό και λίγο αλεύρι ( που φουσκώνει μόνο του) μέχρι να φτιάξουμε ένα χυλό. Στο μίγμα αυτό βουτάμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου και μετά τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Όταν είναι έτοιμα μπορούμε να τα γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 

4.   Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο μας σε μια πιατέλα μαζί με την σκορδαλιά και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.

 

                                                  Καλή επιτυχία & Καλή όρεξη!