Αντιδράσεις για το πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών στην Λευκάδα

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε χωρίς βιβλία για τους μαθητές όλων των βαθμίδων και θα κλείσει χωρίς βιβλία (γιατί φυσικά ακόμα λείπουν πολλά) αλλά και χωρίς τη μεταφορά των μαθητών στο σχολειό τους! Γι’ αυτή την κατάσταση φταίει η κακή οργάνωση; Ίσως η αμέλεια μερικών; Η λειψή γνώση ή κάποια ενδεχόμενα λάθη; ΟΧΙ όσο κι αν θέλουν να το παρουσιάζουν έτσι.

Αυτή η κατάσταση είναι συνειδητή επιλογή. Να φτιάξουν μια εκπαίδευση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους. Θέλουν μια εκπαίδευση όπου το κράτος δεν θα καταβάλλει παρά το ελάχιστο, οι γονείς θα βάζουν το χέρι στην τσέπη όλο και πιο συχνά και πιο βαθιά και οι ίδιες οι ανάγκες της εκπαίδευσης, των μαθητών και των εκπαιδευτικών θα είναι έρμαιο στις ενισχύσεις του εκάστοτε χορηγού και των «λογικών» απαιτήσεών του. Είναι η εκπαίδευση που επιτάσσει το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή ένωση και τα αστικά κόμματα που την υπηρετούν.

Αυτή η κατάσταση είναι συνειδητή επιλογή διότι δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον και καμιά ευαισθησία σχετικά με τις κοινωνικές παροχές. Υπάρχει αντιθέτως ευρωπαϊκή εντολή που χρόνια τώρα ακολουθείται από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις και από «ενδιάμεσους» άρχοντες (Δήμους, Νομαρχίες κτλ).

Παρά την παρέμβαση γονιών και εκπαιδευτικών στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο όπου συζητήθηκε το θέμα της μεταφοράς των μαθητών δεν φαίνεται να βρίσκεται λύση διότι πλέον κάθε πρόταση – προσπάθεια να ξεκινήσουν και πάλι τα μέσα μεταφοράς δεν είναι «σύννομη»!!! Ως εκεί λοιπόν φτάνει το ενδιαφέρον τους. Και να σκεφτεί κανείς ότι το σύνθημα του υπουργείο είναι «πρώτα ο μαθητής»! Μάλλον εννοούν πρώτα ο μαθητής να πληρώσει την κρίση!

Συνάδελφοι, γονείς, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από όσο το παρουσιάζουν. Το Σεπτέμβρη θα έχουμε σχολεία χωρίς καθόλου βιβλία, χωρίς κρατική, δωρεάν μεταφορά των μαθητών, χωρίς πετρέλαιο, χωρίς ούτε καν τα πλέον απαραίτητα για να ξεκινήσει η σχολική χρονιά. Θα δούμε σχολεία να κλείνουν και εκπαιδευτικούς να απολύονται.

Είναι καθαρά πλέον υπόθεση των εκπαιδευτικών, των γονιών, όλων των εργαζομένων, των ίδιων των μαθητών να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Δεν έχουμε περιθώρια για πισωγυρίσματα ούτε όμως και για αυταπάτες. Η παιδεία των παιδιών του ελληνικού λαού, οι συνθήκες μέσα στα σχολεία δεν είναι θέμα δευτερεύον! Το τοπίο μας το έχουν ήδη περιγράψει με τα μελανότερα χρώματα. Τώρα να αποφασίσουμε το δεχόμαστε ή όχι; Δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να το αρνηθούμε! Δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να διεκδικήσουμε παιδεία προορισμένη για τις λαϊκές ανάγκες.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Να μην υπάρξει ούτε ένα παιδί που θα χάσει έστω και μια μέρα φοίτησης στο σχολείο από τα «εμπόδια» στη μετακίνησή του φέτος και από τη νέα σχολική χρονιά.
  • Άμεση επίλυση του προβλήματος της μεταφοράς των μαθητών με αξιοποίηση όλων των μέσων και του προσωπικού της κρατικής και της τοπικής διοίκησης. Δωρεάν συγκοινωνίες για τους μαθητές.
  • Δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα. για Αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδούς και απ’ ευθείας κρατική χρηματοδότηση.
  • Όχι στην αποκέντρωση και τη μεταφορά κεντρικών αρμοδιοτήτων του κράτους στους δήμους η μεταφορά του μαθητή είναι υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας κι όχι των «τοπικών» αρχόντων και των γονιών.

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τις σχολικές μεταφορές

Λαϊκή συσπείρωση δήμου Λευκάδας

Tα τραγικά αδιέξοδα για το λαό που δημιουργεί η πολιτική της τρόικας και των ελληνικών κυβερνήσεων με τη συμμετοχή ΠΑ.ΣΟ.Κ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ και με την ένοχη στήριξη του συνόλου του αστικού πολιτικού κόσμου χτυπούν τον έναν μετά τον άλλο όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Το πιο πρόσφατο θύμα τους είναι οι μαθητές και οι λαϊκές οικογένειες. Ως συνέπεια της κατακόρυφης μείωσης των κομίστρων για τη μεταφορά των μαθητών στα σχολικά κέντρα πολλά χωριά έμειναν ακάλυπτα με αποτέλεσμα 170 μαθητές να μην μεταφέρονται και να μην πηγαίνουν στο σχολείο οι περισσότεροι. Ανάμεσά τους και πολλοί μαθητές άτομα με ειδικές ανάγκες. Το πρόβλημα είναι εκρηκτικό.

Πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο συζήτησε το θέμα αυτό. Η Λαϊκή Συσπείρωση στη συνεδρίαση αυτή από τη μια αποκάλυψε τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος που είναι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και οι τεράστιες περικοπές πόρων που επέβαλε το κράτος στην εκπαίδευση και ζήτησε την καταδίκη αυτής της πολιτικής και την ένταση των λαϊκών αγώνων για την ανατροπή της και από την άλλη έθεσε πρόταση για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, όλοι μαθητές από την επόμενη κιόλας ημέρα να μεταφέρονται στο σχολείο τους και σε τελική ανάλυση ο δήμος και η περιφέρεια να αναλάβουν το οικονομικό κόστος και την πολιτική ευθύνη, αν το κράτος αντιμετωπίσει το πρόβλημα αρνητικά.

Μα αυτόν τον τρόπο οι δυνάμεις της Λαϊκής Συσπείρωσης αντιλαμβάνονται την ευθύνη τους απέναντι στο λαό και τη νεολαία της Λευκάδας. Δηλώσαμε την ετοιμότητά μας να προωθήσουμε και να υπερασπίσουμε μια τέτοια απόφαση. Με τα πολλά και παρά τις αντιρρήσεις και τις δυσκολίες η πλειοψηφία του δήμου αναγκάστηκε να κινηθεί σε μια τέτοια κατεύθυνση. Τελικά όμως οι προσπάθειες σκόνταψαν στην άρνηση της περιφέρειας να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη μεταφορά με το επιχείρημα ότι νομικά δεν καλύπτεται, αφού δεν έχει ψηφιστεί ακόμη η αντίστοιχη νομική διάταξη. Θεωρούμε την εξέλιξη αυτή απαράδεκτη. Είναι δείγμα της αναλγησίας του κράτους και της ταξικής πολιτικής που εφαρμόζει, αλλά και των τοπικών ηγεσιών και ιδιαίτερα της περιφέρειας να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στο λαό και τη νεολαία.

Η πολιτική του κεφαλαίου και του αστικού πολιτικού κόσμου είναι δεδομένη και δεν έχουν την παραμικρή πρόθεση να την αλλάξουν και να αμβλύνουν τις συνέπειες της απέναντι στο λαό εκτός και αν εξαναγκαστούν από τη λαϊκή οργή και αντίδραση.

Από το Σεπτέμβρη, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οριστικά θα καταργήσουν τη μεταφορά των μαθητών και θα δίνουν ένα ελάχιστο ποσό ως επιχορήγηση σε κάθε γονέα και ας τα βγάλει πέρα μόνος του. Θα σταματήσουν την εκτύπωση και το μοίρασμα των σχολικών βιβλίων στους μαθητές, θα καταργήσουν σχολεία και θα απολύσουν εκπαιδευτικούς, θα δημιουργήσουν υπεράριθμες τάξεις, όπου η μόρφωση θα είναι εξαιρετικά δυσχερής και σε τελική ανάλυση θα διαμορφωθεί ένα άθλιο σχολείο για τους μαθητές και μια κόλαση για τις λαϊκές οικογένειες.

Οι αυταπάτες πλέον δεν επιτρέπονται σε κανέναν, ούτε σε ατομικό επίπεδο και πολύ περισσότερο σε συλλογικό. Οι δρόμοι και οι επιλογές για τον καθένα είναι δύο. Είτε παίρνει θέση και στηρίζει ένα κίνημα ανατροπής αυτής της πολιτικής, είτε τάσσεται με τους δυνάστες του λαού και συμβάλλει στον εξανδραποδισμό του, οπότε δεν θα αποφύγει τη λαϊκή οργή και καταδίκη.

Η Λαϊκή Συσπείρωση απευθύνεται στους γονείς, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, σε ολόκληρο το λαό του νησιού και τους καλεί να αντισταθούμε όλοι σαν ένας άνθρωπος σε αυτή τη λαίλαπα που ζούμε, να διεκδικήσουμε ένα σχολείο σύγχρονο δημόσιο και δωρεάν για τα παιδιά μας, να διεκδικήσουμε μέλλον και προοπτική για όλους, να καταργήσουμε στην πράξη την αντιλαϊκή πολιτική. Στις ερχόμενες εκλογές να αποδώσουμε τα του καίσαρος τω καίσαρι και να πάμε στην κάλπη έχοντας ως κριτήριο τα τεράστια προβλήματα που ο λαός μας βιώνει και τις ευθύνες που κάθε πολιτική δύναμη έχει, η τον αγώνα που έκανε για να αντισταθεί στην πολιτική αυτή και να την αποτρέψει.

Για τη λαϊκή συσπείρωση Οι δημοτικοί σύμβουλοι Γεράσιμος Αραβανής – Γεράσιμος Λιβιτσάνος