Οι συνταγές της Μικας…Τα δικά μας λαδοκούλουρα !

 Η συνταγή αυτή έχει τις ρίζες στις από πολύ παλιά.Οι νοικοκυρές ανακατεύοντας ότι υλικά είχαν στο σπίτι τους όπως λάδι, αλεύρι και τα λιγοστά μπαχαρικά, κατάφερναν να δημιουργήσουν τα γνωστά σε πολλούς από εμάς λαδοκούλουρα, το κουλούρι του γάμου ή την αρτοπλασία καθώς φτιάχνονται όλα από τα ίδια υλικά.



                ΤΑ  ΔΙΚΑ ΜΑΣ  ΛΑΔΟΚΟΥΛΟΥΡΑ


·        ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 5-6 ώρες

·        ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ: 50 λεπτά

·        ΠΟΣΟΤΗΤΑ: 20-25 κουλούρια

ΥΛΙΚΑ

1 ½  κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 ½ ποτήρι του νερού ζάχαρη

1 ½ ποτήρι του νερού λάδι

1 ποτήρι του κρασιού ούζο

1 κ.γ  αλάτι

2 κ.γ  μπέικιν πάουντερ

1 κ.σ μάραθο κοπανισμένο

1 κ.σ κανέλα τριμμένη

½ κ.σ γαρύφαλλο τριμμένο

2 φακελάκια ξερή μαγιά

2 ποτήρια νερό χλιαρό

 

ΕΤΕΛΕΣΗ

   Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε κοσκινισμένο το αλεύρι ,την κανέλλα, τα γαρύφαλλα, τον μάραθο, την ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το ούζο και το λάδι.

   Τρίβουμε με τις παλάμες μας το μίγμα μέχρι να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Ανοίγουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο του μίγματος και ρίχνουμε την μαγιά και το ζεστό νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε την ζύμη μας (ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο χλιαρό νερό).

   Ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια αφράτη ζύμη. Τρίβουμε και αναδιπλώνουμε την ζύμη μέχρι η υφή της να γίνει λεία, γυαλιστερή και να μην κολλάει στα χέρια μας. Στην συνέχεια  ρίχνουμε 1-2 κουταλιές λάδι και αναδιπλώνουμε λίγο ακόμα την ζύμη μας.

   Προετοιμάζουμε το ταψί μας λαδώνοντας το και ρίχνοντας λίγο σουσάμι. Κόβουμε κομμάτια από την ζύμη μας ( περίπου όσο ένας μεγάλος κουραμπιές)και πλάθουμε σε σχήματα (πλεξούδες, στρογγυλά κ.α.).

   Τα τοποθετούμε στο ταψί μας το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς κενά. Όταν τελειώσουμε ρίχνουμε σουσάμι πάνω από όλα τα κουλουράκια και τα σκεπάζουμε με μια πλαστική μεμβράνη και μια πετσέτα. Αφήνουμε το ταψί μας σε ένα ζεστό μέρος για 5-6 ώρες μέχρι να φουσκώσουν (μπορούμε να τα διατηρήσουμε ζεστά βάζοντας τα σε ένα φούρνο που πρώτα τον έχουμε προθερμάνει για 10 λεπτά και στην συνέχεια τον σβήνουμε ή σκεπάζοντας τα με μια κουβέρτα).

     Όταν φουσκώσουν τα κουλουράκια μας, τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο  στους 180 βαθμούς  για 45-50 λεπτά.

Το σίγουρο είναι, ότι είναι μια συνταγή που δύσκολα μπορεί να κρατηθεί ως μυστικό, καθώς θα μοσχοβολήσει όχι μόνο το σπίτι σας αλλά και η γειτονιά!                               Καλή όρεξη & καλή επιτυχία.