Katy Katopodis: Ένα πορτραίτο της Μεγανησιώτισσας δημοσιογράφου

Στο διαδίκτυο βρήκαμε ένα ακόμα μικρό αφιέρωμα για την Μεγανησιώτισσα Κατερίνα Κατωπόδη που εργάζεται ως δημοσιογράφος και εκφωνήτρια ειδήσεων στην Νότια Αφρική. Η καταγωγή της είναι από το Βαθύ, το οποίο και επισκέπτεται κάποια καλοκαίρια μαζί με την οικογένειά της.

Η μετάφραση είναι δική μας:

Της  Tanya Pampalone

Katy Katopodis – Radio Personality, Motivational Speaker and Mc – Johannesburg: 

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Gauteng.

«Αγαπώ υπερβολικά το Γιοχάνεσμπουργκ και νομίζω ότι θα ήμουν ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο αν είχα μεγαλώσει κάπου αλλού. Ωστόσο είμαι απόλυτα παθιασμένη με τον ωκεανό και ελπίζω κάποια μέρα να ζω δίπλα στην θάλασσα. Συνεργάζομαι με την Primedia από το 1996 και με τον 702 [τον ραδιοφωνικό σταθμό] από το 1997 και αγάπησα κάθε στιγμή εκεί. Δουλεύω με την καλύτερη ειδησεογραφική ομάδα στην Νότια Αφρική. Πέρα από την καταπληκτική δουλειά μου, η οικογένειά μου είναι όλη μου η ζωή. Είμαστε πολύ δεμένοι και μου αρέσει πραγματικά να περνάω πολύ χρόνο μαζί τους. Το διάβασμα, η μαγειρική –για να μην πω το φαγητό (η σοκολάτα είναι η αδυναμία μου)-, οι φίλοι, η γιόγκα και το σπίτι μου είναι απλά κάποια από τα πάθη μου όταν δεν εργάζομαι ή δεν είμαι με την οικογένεια».

«Αν αυτή δεν γνωρίζει κάτι σχετικά, είναι επειδή δεν συνέβη ακόμα»

-Η Κέιτυ είναι μια από τις πιο αξιόπιστες δημοσιογράφους της Ν. Αφρικής.

-Η Κέιτυ έχει την ικανότητα να μυρίζεται την αληθινή ιστορία πίσω από την ιστορία.

-Η Κέιτυ λατρεύει να κάνει την διαφορά.

-Την ακούμε να παρουσιάζει την εκπομπή Eyewitness News στο Talk Radio 702 και στο 567 Cape Talk

-Έχει εμφανιστεί σε πολλά περιοδικά, μεταξύ των οποίων το «The Media» και το «The Daily Maverick», για να αναφέρουμε ορισμένα.

-Την αγαπάμε γιατί δεν φοβάται να θέσει τις σκληρές ερωτήσεις.
 

Τα μεγάλα ταλέντα της Κέιτυ:

*Όταν δεν βρίσκεται πίσω από το γραφείο ειδήσεων, η Κέιτυ εμφανίζει την χιουμοριστική πτυχή της.

* Είναι εκφωνήτρια που συνεγείρει. Η Κέιτυ μιλάει με ζέση σχετικά με την κακοποίηση των γυναικών, την ισότητα και δείχνει με σπουδαίο τρόπο το πώς εξισορροπούνται ο θηλασμός με τις έκτακτες ειδήσεις.

*Είναι εξαιρετική για όσους θέλουν να γνωρίζουν τι κάνει τους δημοσιογράφους «τσιμπούρια» και για το πώς αυτό λειτουργεί ειδησεογραφικά.

*Η Κέιτυ πασχίζει για την αλήθεια, πατάει πάντα στα πόδια της και δεν σταματά μέχρι να πάρει απαντήσεις είτε στο ραδιόφωνο είτε στην τηλεόραση.  

Η Κέιτυ Κατωπόδη ανήκει στην μικρή ομάδα συντακτών που καθορίζει την ατζέντα της ειδησεογραφίας της χώρας. Ως αρχισυντάκτρια της ομάδας του Eyewitness News που διατρέχει όλους τους σταθμούς ιδιοκτησίας της Primedia, καθώς και το πρόσφατα ιδρυθέν Eyewitness News website, είναι επικεφαλής ορισμένων από τους καλύτερους ρεπόρτερ της χώρας, παρακολουθώντας κάθε έκτακτη είδηση, τόσο εδώ, όσο και στο εξωτερικό, και συμπληρώνοντας τα κενά για τους υπόλοιπους από μας.

Η Κατωπόδη ξεκίνησε την καριέρα της στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ελληνικής Κοινότητας στο Bedfordview και προσελήφθη από την Primedia το 1996. Από τότε έχει πάρει συνέντευξη από όλους, από τον Μουαμάρ Καντάφι, μέχρι τον Μπιλ Κλίντον και ήταν η τελευταία που πήρε συνέντευξη από τον ήρωα του ANC Walter Sisulu πριν τον θάνατό του. Αλλά ήταν η σύγκρουσή της με το Φόρουμ Μαύρων Δημοσιογράφων (FBJ) που έκανε την ίδια την Κατωπόδη είδηση. Τον Απρίλη του περασμένου έτους η Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων δικαίωσε την προσφυγή της κατά του FBJ για την πραγματοποίηση μιας ειδησεογραφικής ενημέρωσης μόνο με Αφρικανούς, με τον Πρόεδρο του ANC  Jacob Zuma. Οι πιθανότητες λένε ότι δεν θα είναι η τελευταία φορά που η Κατωπόδη θα γίνει πρωτοσέλιδο.

Το αγγλικό κείμενο εδώ. Άλλες συνεντεύξεις της εδώ κι εδώ.