Εμμένει στην απόφαση για 48ωρη απεργία Μ.Τρίτη και Μ.Τετάρτη η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία

Εμμένει στην απόφαση για 48ωρη απεργία τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη η ΠΝΟ Κατά τη σημερινή συνεδρίασή της η Εκτελεστική Επιτροπή των 14 ναυτεργατικών σωματείων αποφάσισε να μη γίνει ψηφοφορία και να προχωρήσει κανονικά στην προαναγγελθείσα απεργιακή κινητοποίηση τη Μεγάλη Εβδομάδα, παρά τις έντονες πιέσεις τουριστικών φορέων, επιμελητηρίων, αλλά και παραγόντων της αγοράς.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, αναφέρεται ότι οι απαντήσεις που δόθηκαν από πλευράς υπουργείου στα αιτήματα της ναυτεργασίας δεν ήταν ικανοποιητικές, με αποτέλεσμα η διοίκησή της να επαναβεβαίωσει την προηγούμενη, «από 2 Απριλίου 2012 απόφασή της, για κήρυξη 48ωρης πανελλαδικής απεργίας των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με έναρξη τη Μ. Τρίτη 10 Απριλίου 2012 και από ώρα 00.01 και λήξη τη Μ. Τετάρτη 11 Απριλίου 2012 και ώρα 24.00».

Στη συνεδρίαση, προστίθεται, «τα Μέλη Διοίκησης της Ομοσπονδίας συζήτησαν διά μακρών το περιεχόμενο των εγγράφων απαντήσεων της υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στα αιτήματα της ΠΝΟ, που δόθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση της Διοίκησης της Ομοσπονδίας με την κ. υπουργό. Σύμφωνα με την αξιολόγηση του περιεχομένου του παραπάνω εγγράφου, κοινή υπήρξε η διαπίστωση της Διοίκησης, ότι οι τοποθετήσεις που έγιναν στα σχετικά αιτήματα της ΠΝΟ, δεν είναι ικανοποιητικές».

Υστατη έκκληση από την Αννα Διαμαντοπούλου

Υστατη έκκληση προς τους εκπροσώπους της ΠΝΟ να «σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» και «να αναλάβουν τις ευθύνες τους», απηύθυνε η Αννα Διαμαντοπούλου, μετά τις σημερινές αποφάσεις της Ομοσπονδίας.

Με δήλωσή της, η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας διαβεβαίωσε ότι τόσο η ίδια, όσο και οι άλλοι υπουργοί είναι «διαθέσιμοι μέχρι και την τελευταία στιγμή για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή απαραίτητη ενέργεια απαιτηθεί για την άρση του αδιεξόδου».

Επισήμανε ακόμη, ότι με της σημερινές της ανακοινώσεις, η ΠΝΟ «κρατά όμηρους τους Έλληνες πολίτες, απειλεί την τουριστική περίοδο και προκαλεί ζημιά στην οικονομία και την εικόνα της χώρας». Παράλληλα διαμήνυσε ότι η Πολιτεία «οφείλει να προστατεύσει όλες τις επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες καθώς και το γενικό συμφέρον» και θα το κάνει, όπως είπε, «με κάθε τρόπο».

Υπενθύμισε μάλιστα ότι τρεις υπουργοί της κυβέρνησης «συζητούσαν επί ώρες με τους εκπροσώπους της ΠΝΟ τα θέματα που τους απασχολούν και έδωσαν, όπως είπε, «για μία ακόμα φορά εγγράφως εγγυήσεις για τις προθέσεις και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης», ενώ για το επίμαχο θέμα του Οίκου του Ναύτου, «αποφασίστηκε να συνεχιστεί η συζήτηση τη Δευτέρα στο γραφείο του Υπουργού Υγείας».

Την Πέμπτη, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την υπουργό Αννα Διαμαντοπούλου, ο γ.γ. της ΠΝΟ Γ. Χαλάς καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δεν δείχνει πρόθεση να δώσει δραστικές λύσεις στα προβλήματα των ναυτεργατών. «Είμαστε μακριά από αυτά που ζητάμε -δραστικές λύσεις στα αιτήματά μας δεν έχουν δοθεί- ωστόσο περιμένουμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να μας δοθούν εγγράφως κάποιες απαντήσεις στα αιτήματά μας», δήλωσε ο κ. Χαλάς.

Η κ. Διαμαντοπούλου αναγνώρισε ότι η ναυτιλία και η ναυτεργασία έχουν μεγάλα και εκρηκτικά προβλήματα και όπως είπε, στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των ναυτεργατικών σωματείων συζητήθηκαν και δόθηκαν εξηγήσεις και λύσεις στα πλαίσια του εφικτού και στα πλαίσια των δυνατοτήτων σε όλα τα μεγάλα προβλήματα των ναυτικών, που αφορούν την υγεία, την ασφάλιση, τη σύνταξη, το ταμείο των ναυτικών, αλλά και προγράμματα που αφορούν την ανεργία και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Ειδικά για τον Οίκο του Ναύτου, ανέφερε ότι θα υπάρξει τρίμηνη μεταβατική περίοδος, προσθέτοντας ότι έχει γίνει επιτροπή στο υπουργείο Υγείας στην οποία συμμετέχει και η ΠΝΟ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι η ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή και ότι δεν υπάρχει θέμα για τους εργαζόμενους.

Αλλά και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης αναφερόμενος στο θέμα του ΝΑΤ είπε ότι δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα και ότι δεν τίθεται κάποια αλλαγή και παράλληλα διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει θέμα μείωσης του εφάπαξ των ναυτικών και ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο σε διάταξη του σχετικού νομοσχεδίου. Σε ερώτημα αν θα προχωρήσει η απογραφή των συνταξιούχων και στο ΝΑΤ ο υπουργός δήλωσε ότι αυτό θα γίνει όπως σε όλα τα ταμεία.

Ακατανόητη χαρακτήρισε η τομεάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, την απόφαση της ΠΝΟ να προχωρήσει τελικά τη Μεγάλη Εβδομάδα στην απεργία που είχε εξαγγείλει.

«Δυστυχώς ούτε και σήμερα δεν επικράτησε η σύνεση και η λογική», σχολίασε η βουλευτής, προειδοποιώντας ότι η 48ωρη απεργία των ναυτεργατών θα δώσει «ένα ακόμα χτύπημα στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό».

«Τα ερωτήματα που τίθενται είναι αμείλικτα. Ως πότε οι Έλληνες πολίτες θα βρίσκονται όμηροι ακραίων συμπεριφορών κάποιων συνδικαλιστών; Ως πότε η Ελληνική Οικονομία και ο τουρισμός θα θυσιάζονται στο βωμό συντεχνιακών διεκδικήσεων;», διερωτήθηκε.

«Τα όρια μεταξύ απεργίας και εκβιασμού, η ΠΝΟ με τους παραλογισμούς της τα καθιστά δυσδιάκριτα. Η άλλη εβδομάδα είναι ιερή για όλους τους Έλληνες. Δεν ενδείκνυται για ασκήσεις ταλαιπωρίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.

«Οι συνδικαλιστές της ΠΝΟ οφείλουν να σκεφτούν υπεύθυνα τις επιπτώσεις που θα έχουν οι κινητοποιήσεις τους στους επαγγελματικούς κλάδους που σχετίζονται με τον τουριστικό και τον αγροτικό κλάδο, αλλά και την μεγάλη ταλαιπωρία που θα επιφέρουν στους πολίτες τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας», δήλωσε ο αρμόδιος τομεάρχης της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λ. Αυγενάκης με αφορμή την απόφαση της ΠΝΟ και κάλεσε το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να εξαντλήσει τα περιθώρια διαλόγου με την ΠΝΟ, προκειμένου να βρεθεί λύση σήμερα. «Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε», συμπλήρωσε, «δεν μπορούν οι επαγγελματικοί κλάδοι να στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου και η Κυβέρνηση να παραμένει απλός θεατής».

Έκκληση για αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων απηύθυνε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, υπενθυμίζοντας οι κινητοποιήσεις μέσα στο Πάσχα θα προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στην αγορά.

«Το ελληνικό εμπόριο ζητεί από την ηγεσία της ΠΝΟ να κατανοήσει ότι το δίκαιο του ενός δεν μπορεί να είναι η καταστροφή του άλλου και καλεί τους Έλληνες ναυτικούς να διερωτηθούν εάν η παρούσα περίοδος που διανύουμε είναι κατάλληλη για να δέσουν τα πλοία στα λιμάνια και να προκαλέσουν ανεπανόρθωτα προβλήματα», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ

Πηγή: Ναυτεμπορική