Πασχαλινό τραπέζι: Τι πρέπει να προσέξουμε

Του Γιώργου Κατηφόρη

Η Σαρακοστή πλησιάζει στο τέλος της και ήδη απέχουμε μια βδομάδα από το Πάσχα. Ακόμα και αν δεν έχουμε επιλέξει να ακολουθήσουμε τη νηστεία για όλη την περίοδο που προβλέπεται από τη θρησκεία μας, θα ήταν ωφέλιμο τουλάχιστον τη Μ. Εβδομάδα να υιοθετήσουμε τις διατροφικές αυτές συστάσεις, ώστε να δώσουμε τη δυνάτοτητα αποτοξίνωσης στον οργανισμό μας.

Όπως, ήδη έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια της νηστείας θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στις διατροφικές μας επιλογές. Ιδιαιτέρως προσεκτικοί, όμως θα πρέπει να είμαστε και στο Πασχαλινό τραπέζι. Η απότομη αλλαγή στη διατροφή μας και η επανένταξη των τροφίμων ζωϊκής προέλευσης στο διαιτολόγιό μας δύναται να προκαλέσει διάφορα προβλήματα.

Η δυσπεψία είναι ίσως από τα πρώτα προβλήματα που πολλοί από εμάς θα νιώσουμε.

Άτομα με προβλήματα στομάχου όπως έλκος ή ιστορικό γαστρίτιδας μπορούν επίσης να βρούνε εξαιρετικά δύσκολο να πέψουν τις παραδοσιακές τροφές του πασχαλινού τραπεζιού. Η περιεκτικότητα σε πουρίνες των νεαρών ζώων που τρώμε στον πασχαλινό οβελία δημιουργεί προβλήματα σε άτομα με υψηλές τιμές ουρικού οξέος. Τέλος, ενοχλήσεις της χολής είναι επίσης πιθανές, ιδιαίτερα σε άτομα με ιστορικό λιθίασης. Η μεγάλη συσσώρευση λίπους και κυρίως η παρουσία ποσοτήτων κορεσμένων λιπών και χοληστερόλης μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της χολής.

Τι θα πρέπει να προσέξουμε;

  • Για να μην προκαλέσουμε δυναμικό σοκ στον οργανισμό μας με αυτή την απότομη μεταβολή στη διατροφή μας, θα πρέπει να την πραγματοποιήσουμε ομαλά και με αργό ρυθμό.
  • Στο βραδινό τραπέζι της Ανάστασης περιοριστείτε μόνο στην κατανάλωση της σούπας και μιας σαλάτας. Η μαγειρίτσα είναι το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και τα φαγητά του Πάσχα. Έτσι, μην καταναλώσετε στο ίδιο γεύμα και το «κόκκινο» αυγό ή έστω μικρή ποσότητα κρέατος, για να μην κάνετε την πέψη σας ακόμα πιο δύσκολη. Συνοδέψτε την μόνο με σαλάτα και ψωμί.
  • Το πρωί της Κυριακής είναι καλό να πάρουμε πρωϊνό, αλλά όχι πολύ πλούσιο. Γάλα, δημητριακά ή μικρή ποσότητα από τα πασχαλινά κουλουράκια ή τσουρέκι μαζί με ένα φρούτο μπορεί να μας χορτάσει μέχρι το μεσημέρι.
  • Στο γεύμα καλό είναι να αποφύγουμε το συνεχές τσιμπολόγημα, που μας δίνει πολλές θερμίδες και να γεμίσουμε ένα πιάτο με λογική ποσότητα από τα φαγητά της ημέρας. Οι υδατάνθρακες με τη μορφή της πατάτας, του ρυζιού ή του ψωμιού πρέπει να κατέχουν σημαντική θέση στο πιάτο μας, αφού είναι πηγή ενέργειας αλλά δίνουν λιγότερη ενέργεια από τα λιπαρά κρέατα του Πάσχα, και αδιάλυτες φυτικές ίνες, που τονώνουν τη λειτουργία του εντέρου. Σ’ αυτό θα βοηθήσει, επίσης, η κατανάλωση αρκετής ποσότητας σαλατικών, που θα μας οδηγήσει και σε πιο γρήγορο κορεσμό.
  • Τέλος το βραδινό μπορεί να είναι είτε μια σαλάτα εποχής με μικρή ποσότητα πρωτεΐνης, είτε ένα γιαούρτι με ψωμί ή φρυγανιά, το οποίο λόγω της ειδικής του σύνθεσης θα διευκολύνει την διαδικασία της πέψης και θα ξεκουράσει το στομάχι μας.

Το παραδοσιακό τραπέζι του ελληνικού Πάσχα περιλαμβάνει:

  • τον οβελία. Στο δίλημμα αρνί ή κατσίκι θα διαλέγαμε σίγουρα το κατσίκι μια και είναι λιγότερο λιπαρό, αν και πιο σκληρό κρέας. Τα 100 γραμμάρια άψητου κρέατος (αρνιού ή κατσικού) δίνουν περίπου 370 θερμίδες, με μεγάλη όμως συμμετοχή σε αυτές από λίπος. Είναι και τα δύο πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και βιταμινών (κυρίως Β), σιδήρου και φωσφόρου.
  • τα κόκκινα αυγά. Κάθε αυγό, μέτριου μεγέθους μας δίνει περίπου 75-80 θερμίδες, Είναι λοιπόν πηγή αρκετής ποσότητας λίπους και χοληστερίνης, και για αυτό θα πρέπει να περιοριστεί η κατανάλωση του.
  • τη μαγειρίτσα. Μία μερίδα μαγειρίτσας μπορεί να μας δώσει μέχρι και 580 θερμίδες, αλλά με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Η χρησιμοποίηση μόνο των ασπραδιών και όχι ολόκληρου του κρόκου, ή μόνο ενός κρόκου μπορεί σαφώς να μειώσει αυτή την ποσότητα. Ακόμα μια εναλλακτική και πιο «υγιεινή» πρόταση θα ήταν η αντικατάσταση του αυγολέμονου με γιαούρτι.
  • συκώτια και εντόσθια, σε διάφορες μορφές. Είναι ασφαλώς το πιο κρίσιμο διατροφικό κομμάτι του παραδοσιακού πασχαλινού τραπεζιού, αφού είναι πολύ υψηλές πηγές χοληστερόλης και λίπους.
  • τα πασχαλινά κουλούρια. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αυγά αλλά και λίπος. Τα 60 γραμμάρια αποδίδουν περίπου 230 θερμίδες.
  • το πασχαλινό τσουρέκι. Είναι επίσης πηγή υδατανθράκων και λίπους. Τα 70 γραμμάρια αποδίδουν περίπου 68 θερμίδες.

Τι κάνουμε μετά την Κυριακή;

Όσο πιο γρήγορα επιστρέψουμε στη συνήθη διατροφή μας, τόσο το καλύτερο. Την επόμενη ημέρα, ίσως θα ήταν καλύτερο να αποφύγουμε να καταναλώσουμε τα περισσεύματα του Πασχαλινού τραπεζιού (από τα οποία θα πρέπει να απαλλαγούμε το συντομότερο δυνατόν) και να υποβάλουμε τον οργανισμό μας σε μία φυσική «αποτοξίνωση», που να περιλαμβάνει και πάλι λαχανικά, λίγο λάδι, ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά (γάλα και γιαούρτι 0-2%), ψωμί και φρούτα, χωρίς κανένα άλλο τρόφιμο ζωικής προέλευσης.

(Πηγή: www.kolivas.de)