Στιγμές…του Μάρτη!

Μάρτης μήνας και γεμάτος.

Και τι δεν είχαμε τον Μάρτη που μπήκε κρύος και βροχερός και βγήκε καλοκαιρινός.

Μισός μισός δηλαδή γιατί τις  πρώτες μέρες γδάρτης κανονικός…

Τα κρύα και τα μποφωρ συνέχισαν το σκηνικό του χειμώνα από τις πρώτες κι όλας μέρες. Κι επειδή μας χάλασε την καθαρά Δευτέρα  ο Χρίστος πέταξε τον χαρταετό του με την πρώτη ευκαιρία. Χειροποίητος παραδοσιακός με εφημερίδα παρακαλώ στην ουρά , όπως παλιά.. Οχι πλαστικούρες και αηδίες με πράσινους και κόκκινους αετούς που μόλις τα πέρνανε κολοκαθαίνανε. Το μυστικό είναι στην ουρά παιδί μου. Εφημερίδα και ψαρόκολα.

 

Μπορεί ο χαρταετός να είναι αντρικό σπορ αλλά οι γυναίκες έδωσαν δυναμικόν παρόν στην συνάντηση που είχαν για να γιορτάσουν την μέρα τους. Την μέρα της γυναίκας, στο καφέ της Σίας.

Λυσσάξανε οι άντρες. Μες την ειρωνεία !!! Μεταξύ μας μάλλον τρομοκρατηθήκανε γιατί σου λέει καλά ήτανε κλεισμένες μέσα, άμα καλομάθουνε  στις εξόδους χαθήκαμε. Και που να κάνουνε και σύλλογο… Στον Κωστέτσο για στιρέλα  αγόρια.

Και μετά από το καφέ ακολούθησε κι η εκδρομή στα Γιάννενα. Εκεί λίγο μας τα χάλασε η μουσική αλλά μας πέρασε όταν δοκιμάσαμε Γιαννιώτικα γλυκά και λουκούμια. Ξεχάστηκε η Κωχ στη λουκουμόσκονη και η Χωματά στο μπακλαβά. Ολα μέλι γάλα δηλαδή κι έτσι ο συνοδός-ντι τζει  Πάνος, γύρισε σώος στο νησί.

Ξεχάστηκε η Κωχ στη λουκουμόσκονη και η Χωματά στο μπακλαβά. Ολα μέλι γάλα δηλαδή κι έτσι ο συνοδός-ντι τζει  Πάνος, γύρισε σώος στο νησί.

Αν βέβαια είχε έρθει η Τασούλα που λόγω υποχρεώσεων δεν μας συνόδεψε, θα είχαμε ζωντανή μουσική γιατί αν δεν γνωρίζετε, η γυναίκα έχει χάρισμα….Την επόμενη φορά. Και για να μην στεναχωριέται Θα της αφιερώσω φωτο με παρέα που επίσης την …έκανε τελευταία στιγμή.

Κι αυτή τη φορά σε ανώδυνο φόντο….

«Κι άλλη σούρχεται Τασούλα ετοιμάσου. Σούπερ γιαγιά σε βλέπω»

Σε φόντο ομίχλης το νησί για δυό μέρες … Ορατότης μηδέν. Το είδαμε κι αυτό φέτος το χειμώνα…

Ομίχλη είχε και το βράδυ για τον νεαρό οδηγό και δεν άργησε να συμβεί το κακό. Στα καλά καθούμενα εκεί που οδηγούσε ο άνθρωπος μια άτακτη κολόνα της ΔΕΗ πετάχτηκε ξαφνικά στο δρόμο κι έπεσε στο καπό του αυτοκινήτου του λες κι ήθελε να αυτοκτονήσει.

Τι πήγε να πάθει ο άνθρωπος μες το ίσωμα…Το αυτοκίνητο ελαφρώς στραπατσαρισμένο αλλά απτόητο εξακολουθούσε να παίζει Πλούταρχο  κι η μεθυσμένη κολόνα την σκαπούλαρε με λίγες γρατσουνιές…

΄Ηττα έπαθε όμως και το πλησίον χωριό που το μισό περίπου βυθίστηκε στο σκοτάδι μέχρι την επόμενη μέρα.

Οι φήμες μιλάνε για βελάκια που ξέφυγαν τον  στόχο τους…

Τον στόχο της έχασε η βαρκούλα που γλύστρησε στην γλύστρα και έφυγε από τα έμπειρα χέρια του ναυτικού που χρειάστηκε βοήθεια για να την  μαζέψει από τα πέλαγα….Αχ! τσάμπα τα γαλόνια καπετάνιε….

Τσάμπα άλλαξα και την ώρα στο κινητό μου να προλάβω την αλλαγή μπάς και με πάρει ο ύπνος… Μία ώρα μπροστά εγώ και μία το κινητό από μόνο του, απ’τα χαράματα ξύπνησα για την παρέλαση. Δεν τόχω με την τεχνολογία…Αλλά κι αυτή η αλλαγή ειδικά της θερινής ώρας είναι κάπως…

Ατονάει  να περάσει η μέρα…Για τους πολυάσχολους είναι καλό για αυτούς που δεν έχουν τι να κάνουν είναι πρόβλημα. Μέχρι να φτάσει καλοκαίρι όμως γιατί μετά ποιός μας  πιάνει… Αυτή η εποχή είναι λίγο δύσκολη, κι η φύση προσπαθεί να προσαρμοστεί. Μια ήλιος μια βροχή, ζέστη και κρύο, μια καλοκαιρινά μια χειμωνιάτικα χρώματα.

Και η φετινή παρέλαση ήταν γεμάτη από  χρώματα αφού οι στολές των παιδιών, τα τσολιαδίτικα, έλαμπαν στον ήλιο της 25ης Μαρτίου. Οι πούλιες στα γιλέκα κι οι βελούδινες φούστες λαμπιρίζανε.

Τα μεγαλύτερα παιδιά ντυμένα στα ασπρογάλαζα με γραβατούλα και φουλάρια, παλικαράκια και δεσποινιδούλες , καμάρωναν παραταγμένα. Καμάρωναν κι οι γονείς τα παιδιά τους…Όμορφα νιάτα …

Το μόνο τους παράπονο είναι το φέσι στα κορίτσια κι η φουστανέλα στα αγόρια. Αυτό δεν αλλάζει παιδιά. Ετσι γράφτηκε η ιστορία.

Μια ιστορική αναδρομή παρουσίασαν και στην γιορτούλα που είχαν ετοιμάσει στο σχολείο.

Οι μικροί μαθητές μας θύμισαν με επιτυχία τους ήρωες της επανάστασης και τα κατορθώματα των Ελλήνων κι ύστερα με τις φωνούλες τους μας είπαν τραγούδια της εποχής του 21.

Κι ύστερα ήρθε η απελευθέρωση των φασιανών. Τα παιδιά άφησαν ελεύθερους τους φασιανούς που έφερε ο Σύλλος Κυνηγών στο νησί ενισχύοντας έτσι την χλωρίδα του τόπου. Ολο το σχολείο παρακολούθησε την απελευθέρωση των όμορφων πουλιών που ελπίζουμε να επιβιώσουν και να πολλαπλασιαστούν… αν κάποιοι τα αφήσουν.

Κι ενώ τα παιδιά προστατεύουν τη φύση, κάποιοι άλλοι συνεχίζουν να την καταστρέφουν. Ξαναχτύπησαν λοιπόν κι αυτή τη φορά τα έβαλαν με τις γλάστρες. Μάλλον είναι θέμα χρώματος, μάλλον το πράσινο προκαλεί, ενοχλεί… Αν αλλάζαμε ίσως τα χρώματα παιδιά ; Τι θα λέγατε κάτι σε μαύρο η σε γκρι;

Τέλος εποχής για το καφέ «Διμηνίστρες » στο Κατωμέρι που έκλεισε τα φώτα του δυστυχώς ερημώνοντας την κόκκινη πλατεία. Μετά από χρόνια λειτουγίας το παραδοσιακό καφέ αποχαιρέτησε τους πελάτες του και οι νεαροί  ιδιοκτήτες έστρεψαν αλλού το επαγγελματικό τους ενδιαφέρον. Καλή τύχη παιδιά στο νέο σας  ξεκίνημα…

Ανακαινισμένο ξεκίνησε ξανά  να λειτουργεί και το «Πέτρινο» και  έκανε εγκαίνεια μέσα στο μήνα.

Το παρόν έδωσε και το «μπαλέτο» που στηρίζει όπως είναι γνωστό κάθε κοινωνικό γεγονός με την παρουσία και το κέφι του που όντως είναι μεταδοτικό.

Και μετά το» Πέτρινο» κι άλλα μαγαζιά έκαναν …έναρξη σαιζόν. Ο » Γάτζος» άναψε ψησταριά, ο Ρίκος, ο «Πασάς» η πιτσαρία του Κώστα  και ο «Σταύρος» έστρωσαν τραπέζια. Η Ελένη τοποθέτησε  τα δώρα  στα ράφια, ενώ η Ελενα όπου νάναι ανοίγει. Ωστόσο και όσα είχαν παραμείνει ανοιχτά όλο το χειμώνα αφού έκαναν τις απαραίτητες προετοιμασίες είναι έτοιμα να υποδεχτούν όχι μόνο το Πάσχα αλλά και το καλοκαίρι που έρχεται και μακάρι να είναι γεμάτο όπως και τα τραπέζια τους…

Γεμάτος κι από κοινωνικά γεγονότα ο Μάρτης, είχε τα πάντα.

Δεν θα αναφερθώ στα άσχημα που δυστυχώς υπήρξαν αρκετά,  κι αυτό γιατί δεν υπάρχουν λόγια να πείς σε κανέναν από αυτούς που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους ξαφνικά και πολύ νωρίς.

Η ψυχολογία μας είναι ήδη πολύ άσχημη και με όσα γύρω μας συμβαίνουν αλλά και με την κατάσταση που επικρατεί γενικώς και διαγράφει ένα αβέβαιο και ζοφερό μέλλον τόσο για μας όσο και για τα παιδιά μας. Ας μην βαρύνουμε άλλο το κλίμα και μέρες που είναι ας χαμογελάσουμε κι ας δούμε μόνο τα καλά.

Κοινωνικό κους κους λοιπόν με εγκυμοσύνες γάμους αλλά και χωρισμούς που έλαβαν χώρα τον μήνα που έφυγε.

Στο Δημαρχείο παντρεύτηκε ο Βασίλης και η Χριστίνα λίγο πρίν μπεί στο μαιευτήριο.

Ο ντροπαλός γαμπρός απέφυγε τα φλας αλλά στο τέλος υπέκυψε και ιδού.

Κι εδώ οι μάρτυρες Τάσος και Γιώτα από κοντά στο ζευγάρι που δήλωσαν αιώνια αγάπη.

Κι αυτός ο μάρτυρας είναι για δώσιμο. Η Γιώτα είναι μικρή ακόμη .

Κι ενώ άλλοι παντρεύονται κάποιοι χωρίζουν. Μετά από πολλά χρόνια σχέσης και τα δύο ζευγάρια, αποφάσισαν να τραβήξουν δρόμους χωριστούς. Άγνωστες οι αιτίες, κοινή συναινέσει λέει…Ονόματα δεν λέμε, όποιος κατάλαβε κατάλαβε. Αλλιώς  στο φεις μπούκ.

Και εγκυμοσύνες είχαμε. Άλλες πρόσφατα κι άλλες παλιότερα, μανούλες ετοιμάζονται να γίνουν αρκετές Μεγανησιώτισσες.

Η Μαρία θα ξανακάνει γιαγιά την Τασούλα, ενώ Η Αννα -Μαρία ετοιμάζεται εις διπλούν. Η Ηλέκτρα θα αποκτήσει αδελφάκι, κι η Μάνια με την Χριστίνα τον τρίτο τους γιό.

Η Σοφία είναι στον έκτο μήνα και περιμένει το πρώτο της παιδάκι, όπως  η Εφούλα και η φρεσκοπαντρεμένη Χριστίνα .

Με το καλό κορίτσια και με ένα πόνο κι αν ξέχασα καμία ζητάω συγνώμη για την ελλειπή ενημέρωση. Πάρτε κι ένα τηλέφωνο….

Να αφήσουν ήσυχο τον τηλεφωνικό θάλαμο στην πλατεία στα αλώνια παρακαλούν θερμά οι γείτονες. Κάθε μήνα τον φτιάχνουν και αμέσως μετά ξαναχαλάει. Οι μαστροχαλαστές να ασχοληθούν με τα κινητά τους.

Να ενημερώσω επίσης ότι στην Αίθουσα Πολιτισμού στο Σπαρτοχώρι βρέθηκε κλειδί από σπίτι, στην ημερίδα για τους βιολογικούς. Το κλειδί βρίσκεται στον Δήμο, και όποιος το έχει χάσει να το αναζητήσει εκεί.

(Αυτές ήταν ειδήσεις της τελευταίας στιγμής )

Κλείνοντας να πούμε χρόνια πολλά στους Βαγγέληδες και στις Ευαγγελίες που γιόρταζαν και στα «ψαράκια «του Μάρτη.

Έτοιμοι να υποδεχτούμε το Πάσχα, σας περιμένουμε να τα πούμε από κοντά και να ζήσουμε από κοινού τις στιγμές του Απρίλη  Ετοιμάστε βαλίτσες βγάλτε εισιτήρια, και καλή αντάμωση.

Και για όσους θα μείνουν πίσω, κουράγιο μέρες είναι θα περάσουν. Σας στέλνουμε την αγάπη και την συμπαράστασή μας.

Και το αρνάκι σε κιβώτιο του Νου-Νου, με κόκκινα αυγά, λάχανα  και χλωροτύρι.

Ραντεβού   στις στιγμές του Απρίλη…..

Καλό Πάσχα!!!