Σήμερα μαύρος ουρανός, σήμερα μαύρη μέρα…

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η ημέρα του Πάθους, του Θανάτου και της Ταφής Του Κυρίου. Κατά έναν «ανεξήγητο» τρόπο την Μεγάλη Παρασκευή σχεδόν κάθε χρόνο, βρέχει, θαρρείς και η φύση συμμετέχει στο πένθος και το βουβό κλάμα κάθε χριστιανού!

Ακόμη και ο πιο αδιάφορος, αν βρεθεί ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής στην εκκλησία, θα νιώσει την επιβλητική θλίψη, την αποκάλυψη της αμαρτίας και του κακού! Την ημέρα αυτή, οι άνθρωποι σταύρωσαν τον Χριστό! Αρχιερείς των Εβραίων, Ρωμαίοι στρατιώτες, ο Πόντιος Πιλάτος, ένα οργισμένο πλήθος που τον έβριζε και τον ταπείνωνε «ζωντανεύει» μέσα στην εκκλησία μπροστά στα μάτια μικρών και μεγάλων, φτωχών και πλούσιων, αγράμματων και μορφωμένων!

Η Μεγάλη Παρασκευή, «καθρέφτης» της κοινωνίας!

Σήμερα, δεν τελείται Θεία Λειτουργία! Όλοι οι πιστοί ζουν τη Μεγάλη Θυσία του Γολγοθά! Η Μεγάλη Παρασκευή είναι – περισσότερο από κάθε άλλη μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας- ο διαχρονικός καθρέφτης της ανθρώπινης κοινωνίας. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, ο άνθρωπος συνεχίζει να επιλέγει το κακό από το καλό, το σκοτάδι από το φως! Είναι αυτή ακριβώς η φύση του ανθρώπου που οδήγησε τον Ιησού στο θάνατο! Κι είναι αυτό το μήνυμα της ημέρας που σφίγγει τις ψυχές των πιστών!

Η Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα της Λύτρωσης!

Αλλά παράλληλα η Μεγάλη Παρασκευή είναι η ημέρα της Λύτρωσης, της απόλυτης Θυσίας του Θεανθρώπου, που προσφέρεται σε Θεό και ανθρώπους. Ο Ιησούς  προσφέρει το θάνατό Του στον πατέρα Του γιατί ξέρει πως μόνο «με το θάνατο θα πατηθεί ο θάνατος». Την ίδια όμως στιγμή ο Χριστός προσφέρει σε εμάς τη σωτηρία, γιατί στην πραγματικότητα  πεθαίνει αντί για μας.

Τη μέρα αυτή, αντιλαμβανόμαστε όλοι πως ο Κύριος πέθανε μαρτυρικά γιατί ταύτισε τον Εαυτό Του μαζί μας. Άρα ο θάνατός Του είναι αγάπη, φιλανθρωπία και συγχώρεση, γι αυτό και αλλάζει αυτόματα η σκοτεινή φύση του θανάτου και γίνεται θρίαμβος της ζωής!

Ακούστε το «Σήμερα μαύρος ουρανός, σήμερα μαύρη μέρα», θρήνος της Μεγάλης Παρασκευής, από τον Χρόνη Αηδονίδη και την Νεκταρία Καραντζή, εδώ:

http://www.madata.gr/epikairotita/social/187169.html

(Πηγή: www.madata.gr)