Περιφορά των Επιταφίων στην πόλη της Λευκάδας

Μουντός και μελαγχολικός, με ψιλοβρόχι κατά διαστήματα, ήταν ο καιρός σήμερα το απόγευμα, αρκετός ο κόσμος, ντόπιοι «απόδημοι» και εκδρομείς, που μπήκε απ’ ό,τι φαίνεται το τελευταίο 48ωρο στο νησί μας, αν συμπεράνουμε από την χθερινοβραδυνή κοσμοσυρροή κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης περιφοράς των Επιταφίων στην πόλη της Λευκάδας.

Περάσαμε νωρίτερα και από τους πέντε συνολικά ενοριακούς ναούς της πόλης -Μητρόπολη, Άγιος Μηνάς, Άγιος Νικόλαος, Άγιοι Ανάργυροι και Παναγία των Ξένων- για να δούμε, πριν καν αρχίσει η προσέλευση του κόσμου, τους στολισμένους επιταφίους των ενοριών. Κάποιοι ήταν πράγματι απλόχερα στολισμένοι, κάποιοι άλλοι πιο λιτά, αλλά παρ’ όλα ταύτα, είχαν όλοι τη δικιά τους ομορφιά και χάρη.

Στην περιφορά δεν διακρίναμε κάποια ιεραρχική τάξη, ανάκατα μάλλον έγινε, με τον Επιτάφιο της Μητρόπολης να βγαίνει, με τη συνοδεία της μπάντας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Λευκάδας, τελευταίος, ενώ η λιτανευτική πομπή, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη κ. Θεόφιλο, συνοδευόταν από τις αρχές της πόλης και πλήθος κόσμου. Η πομπή ακολούθησε το δρόμο του νοσοκομείου και πορεύθηκε από τον Άγιο Μηνά κατά μήκος της Κεντρικής Αγοράς με κατάληξη την Κεντρική Πλατεία.

(Πηγή: www.kolivas.de)