Οι κυριότερες προθεσμίες μέχρι τις εκλογές της 6ης Μάη

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΑΠΡΙΛΗ: Λήγει η προθεσμία των πέντε (5) ημερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για την αποστολή των καταστάσεων των στρατιωτικών κλπ. στον Πρόεδρο Πρωτοδικών της οικείας εκλογικής περιφέρειας.

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 19 ΑΠΡΙΛΗ: Λήγει η προθεσμία των τριών (3) ημερών για την άσκηση ένστασης κατά της εγγραφής στις καταστάσεις των στρατιωτικών κλπ.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΑΠΡΙΛΗ: Λήγουν οι προθεσμίες:

– Των 9 ημερών μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τη δήλωση ονόματος και εμβλήματος κομμάτων στον Πρόεδρο της Βουλής και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

– Των 9 ημερών μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για την επίδοση στον Πρόεδρο της Βουλής και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δήλωσης συνασπισμού περισσοτέρων συνεργαζόμενων κομμάτων.

– Των 9 ημερών μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για την πρόταση υποψηφίων.

– Υποβολής παραίτησης των δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων, αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων κλπ. από την υπηρεσία και τις θέσεις που αποτελούν κώλυμα εκλογιμότητας, σύμφωνα με το άρθρο 56 παράγραφος 1 του Συντάγματος, δηλαδή μέχρι και εννέα (9) ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΑΠΡΙΛΗ: Δέκα (10) ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου που ενεργείται η ανακήρυξη των υποψηφίων από τα αρμόδια δικαστήρια των πρωτοδικών.

24 ΑΠΡΙΛΗ: Λήγει η προθεσμία των δεκατριών (13) ημερών μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για την επίδοση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου των δηλώσεων για την κατάρτιση των συνδυασμών.

25 ΑΠΡΙΛΗ: Δέκατη τέταρτη (14) ημέρα μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου που ενεργείται η ανακήρυξη των συνδυασμών από το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου.

26 ΑΠΡΙΛΗ: Λήγουν οι προθεσμίες

– Των δεκαπέντε (15) ημερών μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για την αποστολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Ελεγκτικό Συνέδριο, τους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και τους Περιφερειάρχες, μέσω του υπουργείου Εσωτερικών, των ονομαστικών καταστάσεων των δικαστικών λειτουργών, υπαλλήλων κλπ., καθώς και των καταλόγων των δικηγόρων και των ασκουμένων δικηγόρων.

– Των δεκαπέντε (15) ημερών μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τον καθορισμό, από τους αντιπεριφερειάρχες της περιφερειακής ενότητας της έδρας των νομών με σχετική απόφασή τους, των εκλογικών τμημάτων και καταστημάτων ψηφοφορίας.

– Των δεκαπέντε (15) ημερών μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για την αποστολή από το υπουργείο Εσωτερικών στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου πινάκων των εκλογικών τμημάτων που συστάθηκαν σ’ όλη την Επικράτεια.

– Των δεκαπέντε (15) ημερών μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για την κλήρωση ή το διορισμό από τα αρμόδια δικαστήρια των μελών των εφορευτικών επιτροπών και των αναπληρωματικών αυτών.

27 ΑΠΡΙΛΗ: Λήγουν οι προθεσμίες:

– Των οκτώ (8) ημερών, πριν από την ψηφοφορία μέσα στην οποία τα κόμματα, οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν στον οικείο αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας της έδρας του νομού, επί αποδείξει, επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων για τις ανάγκες των εκλογικών τμημάτων του οικείου νομού.

– Των οκτώ (8) ημερών, πριν από την ψηφοφορία για την πρόταση υποψηφίων προς συμπλήρωση συνδυασμού σε περίπτωση θανάτου υποψηφίου.

28 ΑΠΡΙΛΗ: Λήγει η προθεσμία για την ανακήρυξη από το αρμόδιο δικαστήριο (Πρωτοδικείο) του υποψήφιου που προτάθηκε για συμπλήρωση συνδυασμού σε περίπτωση θανάτου υποψηφίου.

29 ΑΠΡΙΛΗ: Λήγει η προθεσμία των έξι (6) ημερών, πριν από την ψηφοφορία μέσα στην οποία τα κόμματα, οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν στον οικείο αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας της έδρας του νομού, επί αποδείξει, επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων για τα εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, όμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στη βασική εκλογική περιφέρεια.

30 ΑΠΡΙΛΗ: Λήγουν οι προθεσμίες:

– Των πέντε (5) ημερών, πριν από την ψηφοφορία για τη γνωστοποίηση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου της πρότασης υποψηφίου προς συμπλήρωση συνδυασμού σε περίπτωση θανάτου υποψηφίου.

– Των πέντε (5) ημερών, πριν από την ψηφοφορία για τη γνωστοποίηση με προκήρυξη του αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας της έδρας του νομού στους δήμους του νομού των αποφάσεων καθορισμού των εκλογικών τμημάτων.

– Των πέντε (5) ημερών, πριν από την ψηφοφορία για την ειδοποίηση των διορισθέντων μελών των εφορευτικών επιτροπών με φροντίδα του εισαγγελέα του οικείου πρωτοδικείου.

1 ΜΑΗ: Λήγει η προθεσμία που είναι η πέμπτη ημέρα πριν από την ψηφοφορία για τη γνωστοποίηση με προκήρυξη του οικείου αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας της έδρας του νομού των ανακηρυχθέντων υποψηφίων και συνδυασμών.

2 ΜΑΗ: Λήγει η προθεσμία των τριών (3) ημερών πριν από την ψηφοφορία για τη δημοσίευση του προγράμματος ψηφοφορίας από τις δημοτικές αρχές.

3 ΜΑΗ: Λήγει η προθεσμία των δύο (2) ημερών πριν από την ψηφοφορία για την άφιξη των εφόρων και των τακτικών ή αναπληρωματικών αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής στον τόπο διορισμού τους.

5 ΜΑΗ: Λήγει η προθεσμία που είναι μέχρι και την προηγούμενη ημέρα της ψηφοφορίας μέσα στην οποία είναι δυνατή, με απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας της έδρας του νομού η αλλαγή καταστήματος ψηφοφορίας, εφόσον η χρησιμοποίηση αυτού που αρχικά ορίστηκε δεν είναι δυνατή εξαιτίας ανώτερης βίας.

Πηγή: Λευκαδίτικα Νέα