Δημιουργία δικτύου Μετεωρολογικών Σταθμών στα Ιόνια νησιά και Ιταλία

Η εναρκτήρια συνάντηση στο πλαίσιο του προγράμματος Demsniisi, στο οποίο leader είναι το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, έγινε σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι εταίροι από την Ιταλία και συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο του Σαλέντο και από την επαρχία του Λέτσε. Στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπεται η δημιουργία Δικτύου Μετεωρολογικών Σταθμών στα Ιόνια νησιά και στην Ιταλία.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Σκούρτης, στη αρχική του τοποθέτηση και αναφερόμενος στο περιεχόμενο του προγράμματος, είπε:

«Το πρόγραμμα DEMSNIISI είναι πολύ σημαντικό για την Περιφέρειά μας, γιατί εκτός από τον προφανή επιστημονικό και ερευνητικό του χαρακτήρα, έχει πολύ σημαντικές αναπτυξιακές συνιστώσες.
Πρώτα απ’ όλα θα ενισχυθεί η Περιφέρειά μας με 9 επιπλέον μετεωρολογικούς σταθμούς, τη στιγμή που σήμερα υπάρχουν σε όλο το Ιόνιο μόνο οι 4 σταθμοί της ΕΜΥ και με αυτό τον τρόπο θα γίνεται -σε πραγματικό χρόνο- παρακολούθηση, καταγραφή και ανάλυση των πιο σημαντικών μετεωρολογικών, κλιματικών και ατμοσφαιρικών παραμέτρων.

Τα αποτελέσματα θα δημοσιεύονται άμεσα και θα είναι διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο, μέσω διαδικτύου. Ευελπιστούμε ότι η ιστοσελίδα που θα διαμορφωθεί για το σκοπό αυτό, θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο και για την ανάπτυξη του ναυτικού και ιστιοπλοϊκού τουρισμού αφού θα μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να έχει σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση και πρόβλεψη για τα ανεμολογικά και μετεωρολογικά δεδομένα των νησιών μας».

Πρακτική σημασία για όλους η ανάλυση των δεδομένων

«Η ανάλυση αυτών των επιστημονικών δεδομένων», ανέφερε ο κ. Σκούρτης, «έχει ευρύτερη πρακτική σημασία, αφού θα γνωρίζουμε πλέον στο Ιόνιο, λεπτομερώς και κατά συνεχή τρόπο, την επικινδυνότητα της Ηλιακής ακτινοβολίας (για εμάς, τα παιδιά μας και τους τουρίστες μας), την παροχή φυσικού νερού (στην οποία στηρίζεται η τουριστική βιομηχανία, η γεωργία και η καθημερινότητά μας), την παροχή Ηλιακής ενέργειας (που είναι ένα από τα ελάχιστα φυσικά δώρα σε αφθονία, που σα χώρα δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να εκμεταλλευτούμε παρά την προ ετών διαφαινόμενη οικονομική κρίση), και τέλος την συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα που αναπνέουμε (και ο οποίος εκτός από την Σαχάρα τροφοδοτείται με σωματίδια από τοπικές πηγές καύσης μέχρι και τον Ιταλικό βιομηχανικό Βορρά). Την πληροφορία αυτή δε, είναι προφανούς σημασίας να διαθέτουν οι ίδιοι οι φορείς του Ιονίου για το Ιόνιο και όχι τρίτοι –εξωτερικοί − φορείς (όπως άλλα πανεπιστήμια ή ιδρύματα)».

Προβλέπονται και εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές Γυμνασίων – Λυκείων

«Το πρόγραμμα», κατέληξε ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, «προβλέπει ακόμα παράπλευρες εκπαιδευτικές δράσεις με τμήματα της Β/ θμιας εκπαίδευσης τόσο στα νησιά μας όσο και στην Απουλία, για τα θέματα Μετεωρολογίας, Κλιματικής Δυναμικής, και Περιβάλλοντος και τον τρόπο με τον οποίο αυτά συνδέονται με τις βασικές επιστήμες (Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία) που διδάσκονται οι μαθητές στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, αλλά και με εξειδικευμένες και εκτεταμένες αναφορές στον χώρο του Ιονίου».

Πηγή: Λευκαδίτικα Νέα