Meganisi Times

Πορεία δημάρχων στην Αθήνα για οικονομικά προβλήματα

Δήλωση Δημάρχου Λευκάδας κ. Κώστα Αραβανή

Πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν οι δήμαρχοι της χώρας στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ που αφορούσε αποκλειστικά την «τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Δήμοι».

Η πορεία ξεκίνησε από το ξενοδοχείο που πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση και κατευθύνθηκε μέσω της οδού Σταδίου στο υπουργείο Οικονομικών. Επικεφαλής της πορείας ήταν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, ενώ το παρών έδωσε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι διαδηλωτές δήμαρχοι κατέλαβαν τη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας, ενώ παράλληλα στις διπλανές λωρίδες η κυκλοφορία διεξαγόταν κανονικά.

Στο υπουργείο Οικονομικών, αντιπροσωπία της ΚΕΔΕ συναντήθηκε με τον υπουργό Φίλιππο Σαχινίδη με κύριο αίτημα – που αποτελούσε και κόκκινη γραμμή – να γίνουν άμεσα πράξη οι δεσμεύσεις της κεντρικής κυβέρνησης για απόδοση στους δήμους το 2012 των 450 εκατ. ευρώ που εκ παραδρομής δεν ενεγράφησαν στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Από τη συνάντηση οι δήμαρχοι έφυγαν μερικώς ικανοποιημένοι, καθώς ο Φίλιππος Σαχινίδης δεσμεύτηκε ότι θα αποδοθούν 300 εκατ. ευρώ, τα οποία επισήμανε ότι είναι κατοχυρωμένα.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπία της ΚΕΔΕ κατευθύνθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Τάσο Γιαννίτση.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε στη ρύθμιση για το εκλογικό επίδομα, με τον Τάσο Γιαννίτση να δεσμεύεται ότι τις προσεχείς ημέρες θα εκδοθεί εγκύκλιος που θα ρυθμίζει το πόσοι δημοτικοί υπάλληλοι δικαιούνται το εκλογικό επίδομα.

 

Πηγή: Ημερησία

«Όχι άλλη οικονομική υποβάθμιση των Δήμων». Αυτό ήταν το βασικό σύνθημα των Δημάρχων κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και είχε ως μοναδικό θέμα την συνεχώς επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση των Δήμων.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης οι Δήμαρχοι έθεσαν επί τάπητος θέματα που αφορούν στην ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης και στην ουσιαστική  αποκέντρωση ώστε οι Δήμοι να αποτελέσουν γνήσια δύναμη της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, της  παραγωγικής ανασυγκρότησης και της ανάπτυξης της χώρας.

Αμέσως μετά το πέρας των εργασιών οι σύνεδροι έκαναν πορεία προς τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, όπου  συναντήθηκαν με τις πολιτικές ηγεσίες, στις οποίες επέδωσαν  τα αιτήματά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ, παραμένει ανοικτή η πρόσκληση της ΚΕΔΕ προς τα πολιτικά κόμματα για συνάντηση με τους αρχηγούς τους για να τους ενημερώσουν για τις θέσεις και τα προβλήματα των Δήμων.

Επίσης οι Δήμαρχοι αποφάσισαν αμέσως μετά τις εκλογές να διαβουλευτούν με την νέα κυβέρνηση και να  επανέλθουν με νέα γενική συνέλευση,  όπου και θα αποφασίσουν  για την περαιτέρω στάση τους.

Ακολουθεί η δήλωση του Δημάρχου Λευκάδας και Αντιπροέδρου του Ε.Σ. της ΚΕΔΕ Κώστα Αραβανή

«Εκθέσαμε στον Υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη και κατόπιν στον Υπουργό Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Δήμοι με τη συνεχή μείωση των κονδυλίων από το κεντρικό κράτος. Οι Δήμοι έχουν υποστεί μειώσεις 50% από τους  ΚΑΠ και 55,5% από την ΣΑΤΑ (για έργα) με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η λειτουργία τους. Οι Υπουργοί άκουσαν τα αιτήματα μας και διαβεβαίωσαν ότι θα επανέλθουν αμέσως μετά τις εκλογές και εντός του Μαΐου, γιατί εκτός του ότι η συνεχιζόμενη μείωση των πόρων καθιστά αδύνατη την λειτουργία των Δήμων, υπάρχουν επίσης πολλά θεσμικά αιτήματα τα οποία δεν έχουν οικονομική επιβάρυνση και μπορούν να λυθούν. Τέλος η συνεχιζόμενη μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς να συνοδεύεται από τους αντίστοιχούς πόρους δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στην λειτουργία τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν και να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Είμαστε σε  κατάσταση αναμονής και περιμένουμε άμεσα να δοθεί λύση καθώς οι Δήμοι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι οι μόνοι φορείς που βρίσκονται πιο κοντά στον πολίτη και μπορούν να δώσουν λύση στα πρόβλημα»

Πηγή: LefkadaNews

Exit mobile version