Στιγμές… Απρίλη !

Πιστοί στο ραντεβού μας νάμαστε πάλι εδώ για να μοιραστούμε τις στιγμές του μήνα που πέρασε. Ο Απρίλης μήνας χαρούμενος, γιορτινός αλλά και σε κλίμα προεκλογικής περιόδου ήρθε κι έφυγε γρήγορα δίνοντας σειρά στον Μάη και στο Καλοκαίρι.

.

Ο καιρός χάλια, επηρέασε σε ένα σημείο και την διάθεσή μας που δοκιμάζεται τελευταία από διάφορα. Μια κρύο μια ζέστη, μια γέλιο μία κλάμα…Κάτι σαν σκωτσέζικο ντους…

Εμείς όμως συνεχίζουμε ακάθεκτοι κι όπου βγεί…

Τα απαισιόδοξα μυνήματα και οι δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον , τα προβλήματα και τις σκοτούρες μας ξεχάσαμε για λίγο και ζήσαμε μερικές ξένοιαστες στιγμές παρέα με φίλους τις ημέρες του Πάσχα.

Πάσχα με βροχή και κρύο, που θύμιζε Χριστούγεννα περισσότερο! Με λιγότερο αισθητά κόσμο φέτος που βγήκε για καφέ και ποτό.

Αυτοί που είχαν στις βαλίτσες τους χειμωνιάτικα κυκλοφόρησαν περισσότερο, οι άλλοι ούτε τα λαμπριάτικα δεν έβγαλαν…

Χαρτζιλίκι έβγαλαν τα πιτσιρίκια που αμέσως μετά το σχολείο έφτιαξαν το καλάθι και είπαν το Λάζαρο όπως ορίζει το έθιμο. Ετσι ξεκίνησαν τις πασχαλινές διακοπές τους έχοντας κάνει τις…οικονομίες τους  για δυναμιτάκια  για τρακατρούκες και σκορδάκια…

Και ύστερα συνάντησαν τους φίλους τους που ήρθαν στο νησί να μοιραστούν τις διακοπές τους. Και εμείς οι μεγάλοι περιμέναμε τους δικούς μας φίλους όμως για να κάνουμε ακριβώς το ίδιο.

Η εικόνα…Οι μεγάλοι στα καφέ, τα παιδιά στους δρόμους.

Οι μαμάδες με τα μπουφάν στα υπόστεγα, τα παιδιά με τα κοντομάνικα στη βροχή

Οι μπαμπάδες με τα λαπ-τοπ, τα παιδιά με τα ποδήλατα.

Οι παπούδες στα πεζούλια να κάθονται, οι γιαγιάδες στα σοκκακια να ασπρίζουν και στα σούπερ μάρκετ να ψωνίζουν.

Και κάθε που πέρναγε η πεθερά από το δρόμο η νύφη έκρυβε το τσιγάρο να μην φανεί, και της φώναζε για ξεκάρφωμα

– «Ελα να πιείς καφεδάκι μάνα »

Κι αυτή _ «Οχι παιδί μου φχαριστώ, πάω να πλύνω τη πατσά  και τα άντερα για το βράδυ.»

Κι από μέσα της έβραζε η πεθερά που σιγομουρμούριζε, «νοικοκυρά να σου πετύχει, όλα στο χέρι τα θέλει, θάρτει και θα τα βρεί έτοιμα»

Κι η νύφη με τη σειρά της στις φιλενάδες της:

-«Σιγά μη πάω να πλύνω πατσά, αφού δεν τη τρώω».

Και άρχιζε μετά το θάψιμο της πεθεράς από όλες τις νυφάδες της παρέας.

Στις αντρικές παρέες η κουβέντα ήταν κυρίως για τις περικοπές και την πολιτική. Εν όψη εκλογών, τι άλλο!!!

Και λίγο πρίν τις έξι, η ερώτηση που έπαιζε παντού, κυρίως για τους Βαθυσάνους και τους Κατωμερίτες: – » Τι ώρα έχει εκκλησία;»

Κι ανάλογα έφευγε πρώτος όποιος είχε εκκλησιασμό νωρίτερα. Ο ίδιος παπάς χρόνια τώρα στα δύο χωριά φτιάχνει το πρόγραμμα της ακολουθίας του Πάσχα εναλλάξ για τα δύο χωριά

. Ο Ιούδας , ο Επιτάφιος και η Ανάσταση μέσα στα έθιμα του Πάσχα προσέλκυσαν περισσότερο κόσμο στην εκκλησία.

Το κάψιμο του Ιούδα έγινε και φέτος φαντασμαγορικά και χωρίς βροχή ευτυχώς,τρομάζοντας παιδιά μικρότερης ηλικίας σαν τον Δημήτρη, που δεν έχουν κατανοήσει ακόμα την όλη διαδικασία.

Η θέα της φωτιάς που γίνεται λαμπαρδίκα από το μερτσινόφυλλο, προκαλεί φόβο σε αυτές τις ηλικίες που συνήθως τραβάνε τους γονείς από τα μπατζάκια παρακαλώντας να απομακρυνθούν.

Αλλά ποιός ξεκολάει από το κάγκελο!

Και σιγά σιγά έρχεται η ώρα του αρνιού, του κατσικιού και σε κάποιες περιπτώσεις της μπριζόλας. Σφαγμένο δυο τουλάχιστον μέρες πριν το σφαχτό κρέμεται από ενα γάτζο στο ταβάνι με το κεφάλι πρός τα κάτω, για να στραγγίξει καλά από υγρά και να ψηθεί καλύτερα.

Μέσα σε ένα τσουβάλι που το προστατεύει από τα έντομα. Αυτό κι αν είναι θέαμα…σαν πτώμα με κουκούλα…

Η μέρα του Πάσχα βροχερή και χειμωνιάτικη δεν επέτρεψε σε κανέναν σχεδόν να ψήσει παραδοσιακά κι έτσι οι αμνοί οδηγήθηκαν στο φούρνο.

Οι Αναστασίες και οι Αναστάσηδες αρκετοί, κι οι επισκέψεις στα σπίτια πολλές, κι ευχές ακούγονταν όλη μέρα από όλους.

Και τα βράδυα όμως γεμάτα από νυχτερινές εξόδους παρέα με φίλους και δικούς σου ανθρώπους που δεν έχεις κοντά σου όλο το χρόνο. Λίγο αλλά καλό, γεμάτο κι ευχάριστο διάλειμμα στην ρουτίνα της καθημερινότητας μας.

Ολες οι γιορτές έτσι είναι για μας εδώ στο νησί. Δεν γιορτάζουμε χωρίς εσάς. Κομμάτι από την ζωή του καθενός μας οι φίλοι μας, τα αδέλφια μας οι γνωστοί.

Τέτοιες στιγμές θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας. Κι ας διαφωνήσουμε, ας τσακωθούμε ας έχουμε καιρό να τα πούμε. Στο τέλος θα μοιραστούμε το ίδιο ποτήρι, το ίδιο τραγούδι, τον ίδιο χορό.

Ετσι είναι τα Χριστούγεννα, το Καλοκαίρι, το Πάσχα.

Τις ημέρες του Πάσχα  λειτούργησε και το φιλανθρωπικό παζάρι για το ίδρυμα » Χαρά». Ενα κέντρο για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Παρόλο τις αντίξοες καιρικές και οικονομικές συνθήκες αρκετός  κόσμος ανταποκρίθηκε και χάρισε ένα παραπάνω χαμόγελο σε αυτά τα ιδιαίτερα παιδιά.

Κι ενώ κάποια παιδιά ζούν στο δικό τους κόσμο, άλλα «παιδία παίζει» πάλι με τις γλάστρες…

Χωρίς σχόλια...

Και λίγο κοινωνικό σχολιασμό τώρα…

Χαρούμενες στιγμές για τρία ζευγάρια που ένωσαν τις ζωές τους μέσα στον μήνα που έφυγε. Ενας πολιτικός και δύο θρησκευτικοί γάμοι έγιναν στο νησί.

Ο Κώστας και η Κωνσταντίνα παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο στο Δημαρχείο στις πρώτες μέρες του Απρίλη. Οι νιόπαντροι…

Οι μάρτυρες Νίκος και Χρύσα… Η Αναστασία και ο Δημήτρης παντρεύτηκαν στον Αη-Γιώργη στις 19 Απριλίου με κουμπάρα την Κωνσταντίνα . Η νύφη πέταξε την ανθοδέσμη και η τυχερή Σόφι  την έπιασε. Και στα δικά σου Σοφούλα.

Ο Στάθης και η Ειρήνη παντρεύτηκαν το Σάββατο 28 του μήνα στην Μητρόπολη της Λευκάδας και ο Βασίλης άλλαξε τα στέφανα. Τους γάμoυς συνόδεψε ανάλογο γλέντι  την παραμονή και ανήμερα, με πολύ χορό και το «πιπέρι» να κλέβει την παράσταση.

Να ζήσετε παιδιά και επειδή θέλουμε κι άλλους γάμους να πάρουν σειρά κι άλλοι … Κι επειδή το νησί έχει όμορφα παιδιά, άλλα σε ηλικία γάμου και άλλα μικρότερα, ας ομορφύνουμε τη σελίδα με την παρουσία τους.

Χαρούμενες στιγμές έζησαν και οι νέοι γονείς του Απρίλη. Η Γαλάτεια και η Μαρίζα απέκτησαν το πρώτο τους παιδάκι μέσα στον μήνα, ενώ ο Σπύρος και η Ματίνα βάφτισαν το κοριτσάκι τους την Δευτέρα του Πάσχα, και της έδωσαν το όνομα Ελένη-Αθηνά. Να ζήσουν και να είναι τυχερά.

Τυχεροί και όσοι πρόλαβαν τις καλοκαιρινές μέρες του Απρίλη που τις φύλαγε για το τέλος, κι ενώ το φέρυ έφευγε γεμάτο με τους τελευταίους την Κυριακή του Θωμά, τα πρώτα κότερα έφταναν σε γκρούπ σηματοδοτώντας την έναρξη της θερινής σαιζόν.

 

 

 

 

 

 

 

Και η επιστροφή στο ΚΑΠΗ και στην καθημερινότητα με το τέλος των διακοπών του Πάσχα.

Τα παιδιά επέστρεψαν στα θρανία, οι φίλοι μας έφυγαν και ο καθένας ξαναγύρισε στο πόστο του.

Tην Δευτέρα 23 Απριλίου, ημέρα του Αη-Γιωργιού γιόρταζε το Σπαρτοχώρι. Η περιφορά της εικόνας του αγίου έγινε όπως κάθε χρόνο με την ανάλογη μεγαλοπρέπεια και συγκέντρωσε πλήθος πιστών που προσκύνησαν την χάρη του.

Η γιορτή είναι κινητή και μόνο όταν το Πάσχα πέφτει νωρίτερα από τις 23 του μήνα, όπως φέτος, γιορτάζεται εκείνη τη μέρα. Αλλιώς η γιορτή μεταφέρεται την Δευτέρα του Πάσχα, κι οι Γιώργηδες ξεχνιούνται πολλές φορές μέσα στο γενικό «Χρόνια Πολλά» των ημερών… Ασε που άμα το σπίτι έχει και Τάσο και Γιώργο γίνεται μπέρδεμα με τους επισκέπτες που συνήθως προτιμούν τον Τάσο, λέγοντας «Χρόνια πολλά και για το Γιώργο αύριο» κι έτσι ο Γιώργος μένει παραπονεμένος.

Σαν το δικό μου…

Άρχισαν και οι πρεοεκλογικές συγκεντρώσεις και οι υποψήφιοι μας επισκέπτονται στην προσπάθειά τους να μας πείσουν για καλύτερες μέρες.

Στην κόκκινη πλατεία από την συγκέντρωση του ΚΚΕ.

Οι μέρες σίγουρα θα είναι καλύτερες. Καλοκαίρι έρχεται…30 βαθμούς  έχει σήμερα, και ο ήλιος καίει.

Κι όσο ο ήλιος καίει τόσο ανάβουν και τα αίματα για μερικούς που ενοχλούνται από μουσικές και χρώματα και απαιτούν τάξη και ηθική σαν άλλοι Πόποτες….

Ψυχραιμία παιδιά..μέρες είναι θα περάσουν.

Κι επειδή πολλά πέρασε κι η Τασούλα με μια τυχαία-ατυχές πόζα τις προάλες είπε να ισορροπήσει λίγο τα πράγματα και να φωτογραφηθεί ξανά… Ετσι, για να μην έχει κανένας παράπονο!

Ο Απρίλης εκτός από γιορτές είχε και πολλά γενέθλια.

Ο ένας σελεμπριτυ…

Να ευχηθώ και στους δυό μου φίλους, σελέμπριτυ και οι δύο, να τα χιλιάσουν. Η φιλενάδα μου άνοιξε αλλού τις σαμπάνιες της φέτος, αλλά ο φίλος μου μοιράστηκε μαζί μας το μπουκάλι…

Χρόνια πολλά και  σε όλους όσους γιόρταζαν. Στον Γιώργο, τον Ζώη τον Πάνο, την Ζωή,τη Γιωργία, τον Τάσο, την Νατάσα…

Ετσι σιγά σιγά πέρασε κι αυτός ο μήνας, κι εμείς μοιραστήκαμε μαζί σας όμορφες γιορτινές στιγμές.

Ραντεβού στις Στιγμές του Μάη.

Μέχρι τότε καλή πρωτομαγιά, καλό κουράγιο και καλή αντάμωση!!!

Πρός το παρόν από Μεγανήσι…Καληνύχτα !!!