Οι «Ζωές των άλλων» στο Μεγανήσι στις 20 Μάη !

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Το ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ μετά από σειρά πετυχημένων παραστάσεων του έργου «Ζωές των άλλων», σε Κέρκυρα, Λευκάδα, Ζάκυνθο, Αθήνα και κατόπιν προσκλήσεως του Πολιτιστικού Κέντρου Μεγανησίου, επαναλαμβάνει το έργο για μία μοναδική παράσταση την Κυριακή 20 Μαΐου στην Αίθουσα Πολιτισμού (Γυμνάσιο-Λύκειο) στο Σπαρτοχώρι. Πρόκειται για μια πρωτότυπη θεατρική σύνθεση του Πέτρου Αυγερινού, στηριγμένη στα διηγήματα του Ντίνου Θεοτόκη: «αγάπη παράνομη», «υπόληψη», «Κάϊν», «η παντρειά της Σταλαχτής».

Ο μύθος απλός, καθημερινός. Μια μάνα αναθρέφει τις δυο της κόρες (η μία νόθα) κόρες «της παντρειάς». Ο πατέρας λείπει. Και οι γυναίκες δουλεύουν στα χωράφια αδιαμαρτύρητα με τη γη. Ολόγυρά τους ορθώνεται μια κοινωνία περίκλειστη (μια αδιαπέραστη κρούστα), με τις σιωπές, με τις ενοχές της, με τις φοβίες και με τα κρίματά της -ανέχεια, φτώχεια και έντονες κοινωνικές, ταξικές διαφορές. Αλλά και τιμή. Και υπόληψη. Μέχρι που έρχεται ο έρωτας. Κι όλα ανατρέπονται.

Ζούμε ο καθένας τη ζωή του.

Αλλά, είμαστε βέβαιοι ότι ζούμε τις δικές μας ζωές;

Η ανασκευή των ιστοριών του Ντίνου Θεοτόκη και η ανασύνθεσή τους σε ενιαίο έργο, στόχο έχει να φωτίσει την ηρωίδα γυναίκα όπως αυτή αναδύεται από το συνολικό πεζογραφικό του έργο, είτε ως μαρτυρική ηρωίδα είτε παραμένοντας στη σκιά, στο κατώφλι του 20ου αιώνα όταν ακόμα η Ελληνίδα σήκωνε αγόγγυστα όλο το βάρος της Ιστορίας προτού την όποια απαρχή χειραφέτησης.

Πέτρου Αυγερινού: «Ζωές των άλλων»

 

Παίρνουν μέρος:

ΔΙΑΜΑΝΤΩ: Δώρα Παπανικολάου

ΜΠΗΛΙΩ: Δήμητρα Κοντοέ

ΜΑΡΙΑ: Μαρία Πασινιού

Σκηνοθεσία – Σκηνογραφία: Πέτρος Αυγερινός

Κοστούμια: Δώρα Παπανικολάου

Φωτισμοί: Ιάσων Χάμιλτον Φάουλ

Βοηθός σκηνοθέτη: Θώμη Καρύδη

Κυριακή 20 Μαΐου, ώρα 8:30 μ.μ.

Αίθουσα Πολιτισμού (Γυμνάσιο-Λύκειο) στο Σπαρτοχώρι

Είσοδος Ελεύθερη

Στην είσοδο θα διατίθενται:

α: Το έντυπο πρόγραμμα της παράστασης, με πλούσιο υλικό για το έργο, τον Ντίνο Θεοτόκη και την εποχή του (3,00 Ε)

β: Οι νέες εκδόσεις του Θεάτρου του Ιονίου: Δώρας Παπανικολάου «Ο καιρός της σταφίδας», μυθιστόρημα (12,00 Ε) και Πέτρου Αυγερινού «Η Φαύστα στην Κέρκυρα», ιλαροκωμωδία (12,00 Ε).

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ (www.theatrotouioniou.gr)