Σήμερα η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

 

Σήμερα Πέμπτη 10 στις 11.30 θα πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Ολυμπία η τελετή Αφής της Φλόγας και στις 17 Μαΐου θα παραδοθεί στους Βρετανούς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας γίνεται παραδοσιακά στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και υπεύθυνη για την διεξαγωγή της είναι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.Σύμφωνα με το τελετουργικό, η Αφή πραγματοποιείται στον χώρο του ναού της Ήρας από την Πρωθιερέα, η οποία ζητά τη βοήθεια του θεού του ήλιου Απόλλωνα ώστε να ανάψει η δάδα.

Η Ινώ Μενεγάκη, είναι η 10η κατά σειρά Πρωθιέρεια στην ιστορία του θεσμού από το 1936 μέχρι σήμερα όσον αφορά την αφή της ιερής φλόγας για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η διαδρομή της  Ολυμπιακής Φλόγας

Ο πρώτος Λαμπαδηδρόμος (Σπύρος Γιαννιώτης) θα διασχίσει μια απόσταση 250μ και ακολούθως τη Φλόγα θα παραλάβει ο δεύτερος λαμπαδηδρόμος που θα είναι ο νεαρός Αλέξανδρος Λούκος, Βρετανός με ελληνικές ρίζες, ο οποίος πριν από 7 χρόνια ήταν Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στη Σιγκαπούρη για τη διεκδίκηση των Αγώνων από το Λονδίνο.

Θα ακολουθήσει λαμπαδηδρομία οκτώ ημερών εντός της Ελλάδας, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 17 Μαϊου με την άφιξη της Φλόγας στο Παναθηναϊκό στάδιο όπου το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα παραδοθεί στους Βρετανούς διοργανωτές των Ολυμπιακών αγώνων του 2012.

Η Ολυμπιακή Φλόγα μετά την παράδοσή της στις 17 Μαΐου στους Βρετανούς, θα μεταφερθεί την επομένη (18/5) με ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος στη στρατιωτική βάση Κούλντροουζ, στην Κορνουάλη, απ΄ όπου θα ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο της Λαμπαδηδρομίας.

Επί 70 ημέρες, περίπου 8.000 Λαμπαδηδρόμοι θα μεταφέρουν τη Φλόγα σε ολόκληρη την επικράτεια της Μεγάλης Βρετανίας, πριν αυτή φτάσει στις 27 Ιουλίου στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου για την τελετή έναρξης των Αγώνων. Εκεί θα παραμείνει και θα καίει άσβεστη ως την τελετή λήξης, στις 12 Αυγούστου.

Επίσημοι καλεσμένοι

Στην τελετή της Αφής θα παραστούν ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Λονδίνο 2012», Λόρδος Σεμπάστιαν Κόε, ο Βρετανός υφυπουργός Αθλητισμού και Ολυμπιακών Αγώνων Χιου Ρόμπερτσον και ο Ντέιβιντ Λάντσμαν, Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στη χώρα μας.

Οικοδεσπότες της εκδήλωσης θα είναι ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος με τον πρόεδρο της επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Σπύρο Ζαννιά και άλλα μέλη της Ολομέλειας, μέλη της ΔΟΕ, Έλληνες και Βρετανοί αξιωματούχοι, μέλη της ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής καθώς και εκπρόσωποι των αθλητικών ομοσπονδιών.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων «Λονδίνο 2012»

11:25 – Πέρας προσέλευσης επισήμων
11:30 – Έναρξη Τελετής

– Ανάκρουση Ολυμπιακού Ύμνου – Έπαρση Ολυμπιακής Σημαίας
– Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου του Ηνωμένου Βασιλείου- Έπαρση Σημαίας Ηνωμένου Βασιλείου
– Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας – Έπαρση Ελληνικής Σημαίας
– Απαγγελία αποσπάσματος του ποιήματος «ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ OΛΥΜΠΙΑΣ»
– Χαιρετισμός Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Ευθύμιου Κοτζά
– Χαιρετισμός Προέδρου Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας κ. Σπύρου Ζαννιά
– Χαιρετισμός Προέδρου Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Δρ. Ζακ Ρογκ
– Χαιρετισμός Προέδρου Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρου Καπράλου
– Χαιρετισμός Προέδρου Οργανωτικής Επιτροπής «Λονδίνο 2012», Λόρδου Σεμπάστιαν Κόου
– Προσφορά αναμνηστικού δώρου από τον Πρόεδρο της ΕΟΕ στον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής «Λονδίνο 2012», Λόρδου Σεμπάστιαν Κόου
– Είσοδος επισήμων στο Ναό της Ηρας
11:55 – Τελετουργικό Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στο Ναό της Ήρας
– Είσοδος Πρωθιέρειας και Ιερειών με την Ολυμπιακή Φλόγα στο Αρχαίο Στάδιο
– Παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας από την Πρωθιέρεια στον πρώτο Λαμπαδηδρόμο
12:25 – Αναχώρηση πρώτου Λαμπαδηδρόμου – πέρασμα από το Άλσος Πιερ Ντε Κουμπερτέν

(Πηγή: Zougla.gr)