Συνεχίζεται το γαϊτανάκι των φημών σχετικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης

Συνεχιζόταν μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή το γαϊτανάκι των φημών που αναπαράγονταν στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία, σχετικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Μετά τις 20.00 το βράδυ της Πέμπτης και ενώ μεταδίδονταν τα δελτία ειδήσεων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, ανέβηκε ο δημοσιογραφικός πυρετός μετά την πληροφορία ότι ο Φώτης Κουβέλης ενδέχεται να ενδώσει στις πιέσεις και να αποδεχθεί, έναντι «ιδεολογικού ανταλλάγματος», να συμμετέχει σε κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, η ίδια πληροφορία επέμενε πως ο «ΣΥΡΙΖΑ είναι έξω από κάθε συμφωνία».

Η πληροφορία αυτή, όπως απεδείχθη εκ των υστέρων, είχε δύο αφετηρίες. Η πρώτη την Ιπποκράτους και το ΠΑΣΟΚ και η δεύτερη την… Κουμουνδούρου. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι, τουλάχιστον εμφανώς, η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς απείχαν κάθε πολιτικής ή επικοινωνιακής δραστηριότητος, προτιμώντας την κομματική εσωστρέφεια.

Περί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ ξεκαθάριζαν για πολλοστή φορά εντός της ημέρας πως:

Α) η Δημοκρατική Αριστερά δεν συμμετέχει σε τριπολική κυβέρνηση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Β) η προοπτική που κυριαρχεί είναι ότι η χώρα βαδίζει προς επαναληπτικές εκλογές
Γ) η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενδεχομένως να κρύβει κάποια έκπληξη, διότι από μόνη της εμπεριέχει το στοιχείο της «αυτονομίας», λόγω της δυνατότητας άσκησης πιέσεων επί προσωπικού επιπέδου, αλλά το ποσοστό να υπάρξει κάποια έκπληξη αγγίζει τη μία ποσοστιαία μονάδα επί τοις εκατό
Δ) αν και μετά τις επόμενες εκλογές προκύψει ανάλογο αδιέξοδο για τον σχηματισμό κυβέρνησης και ο φιλελεύθερος χώρος (Ντόρα – Μάνος) δεν εισέλθει στη Βουλή, ώστε να διαδραματίσει ρόλο σωσιβίου, τότε η ΔΗΜΑΡ πιθανώς να επανεξετάσει τη στάση της με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας».

Την ίδια ώρα, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ ενέτειναν το «πυρετώδες του πράγματος», ανακυκλώνοντας με επιμονή αλλά και εμμονή την πληροφορία πως ευρωπαϊκά και ιθαγενή κέντρα, τραπεζικού, επιχειρηματικού και χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα, ασκούσαν αφόρητες πιέσεις προς τον Φώτη Κουβέλη να αναλάβει, είτε ως πρωθυπουργός είτε διά της στηρίξεως, την ευθύνη για τον σχηματισμό τριπολικής κυβέρνησης.

Τελικά, οι πολιτικές αποφάσεις της ΔΗΜΑΡ, όπως αυτές εκφράστηκαν στη σύσκεψη των κομματικών στελεχών το πρωί της Πέμπτης, ίσχυσαν, παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες. Τουλάχιστον έως τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, η οποία χρονικά τοποθετείται την Κυριακή ή τη Δευτέρα.

Την ένταση βεβαίως τροφοδότησε και δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης από τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA. Η δημοσκόπηση κατέγραψε ενίσχυση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις επαναληπτικές εκλογές, περαιτέρω συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ και ελαφρά (-ότατη) άνοδο της Νέας Δημοκρατίας.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, η Κουμουνδούρου σκλήρυνε τη στάση της, παρά τις εσωτερικές διαφορές (όπως αυτές αναφέρονται στο ρεπορτάζ) που ενέσκηψαν για τη συνολική τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του κεφαλαίου «σχηματισμός κυβέρνησης».

Θετικός ο Σαμαράς στην πρόταση Φ. Κουβέλη

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, λέγοντας ότι «το πολιτικό σκηνικό δυσκολεύει τη δημιουργία βιώσιμης κυβέρνησης, εμείς όμως παλεύουμε γι’ αυτό και υπάρχουν ακόμη ελπίδες».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ακυβερνησίας και τώρα φαίνεται πόσο δύσκολο είναι να προκύψει συνεργασία. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς μίλησε για «θέατρο του παραλόγου», εξηγώντας ότι το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει την πολιτική του μνημονίου και πως από την άλλη πλευρά λαϊκιστές δήλωναν ότι πρέπει να καταγγείλουμε το μνημόνιο.

«Εμείς βρισκόμαστε στη μέση των δύο ακραίων λογικών στον δρόμο του ρεαλισμού, κάποιος πρέπει να μείνει στον δρόμο της λογικής» σημείωσε.

Αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα, υπογράμμισε ότι, παρότι η ΝΔ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη, το αποτέλεσμα δεν την ικανοποιεί, ενώ τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ, κύριος υπεύθυνος για τη σημερινή κατάσταση, γνώρισε αληθινή συντριβή».

Πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση από τη ΔΗΜΑΡ

Τον σχηματισμό κυβέρνησης οικουμενικού χαρακτήρα, της οποίας η θητεία θα λήξει τον Ιούνιο του 2014 και που θα συγκροτηθεί από φερέγγυα πολιτικά κόμματα, πρότεινε ο Φώτης Κουβέλης στον Ευάγγελο Βενιζέλο, κατά τη συνάντησή τους το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο κ. Βενιζέλος θεώρησε την πρόταση του κ. Κουβέλη ως «θετικό οιωνό» και ως «ένα πρώτο βήμα». Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξήγησε πως η κυβέρνηση την οποία προτείνει θα πρέπει να διατηρήσει την Ελλάδα εντός Ευρώπης και ευρώ και να αρχίσει τη διαπραγμάτευση για τη σταδιακή απαγκίστρωση από το Μνημόνιο, στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων.

Το ΠΑΣΟΚ, διά του Ευάγγελου Βενιζέλου, προτείνει -ως γνωστόν- κυβέρνηση εθνικής ενότητας, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί επακριβώς το πώς εννοεί ο πρόεδρος του Κινήματος το προγραμματικό περιεχόμενο μιας τέτοιας κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο της πρότασης του κ. Κουβέλη, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι το ΚΚΕ αρνείται (αρνήθηκε και το απόγευμα της Πέμπτης) να συμμετέχει σε ένα τέτοιο ή κάποιο άλλο εγχείρημα και ζητεί εκλογές. Ο Πάνος Καμμένος αρνήθηκε να συναντήσει τον κ. Βενιζέλο και επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί κατά την τέταρτη φάση, που θα είναι το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η «Χρυσή Αυγή» εκ των πραγμάτων τίθεται εκτός μιας προοπτικής οικουμενικής κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, ο κ. Κουβέλης αναφέρεται σε κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

(Πηγή: Zougla.gr)