Η σκυτάλη στον Παπούλια και στο βάθος εκλογές

Όλες οι προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης ναυάγησαν και αυτό οδηγεί αρχικά στη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και στο βάθος στην νέα προσφυγή στις κάλπες.

Οι αδιέξοδες επαφές των πολιτικών αρχηγών δίνει την σκυτάλη στον Κάρολο Παπούλια, με το ενδεχόμενο για νέες εκλογές να είναι ακόμα πιο κοντά.
ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών αύριο ή την Δευτέρα, ενώ δεν αποκλείεται να έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους προέδρους των κομμάτων. Μάλιστα, πηγές της Προεδρίας επισημαίνουν πως ο κ. Παπούλιας είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος από την δυσκαμψία που έδειξαν οι αρχηγοί.

Εάν το αδιέξοδο παραμείνει, θα αποφασιστεί η διεξαγωγή νέων εκλογών, με πιθανότερη ημερομηνία την 17η Ιουνίου.

Μέχρι τότε, θα οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό είτε προσωπικότητα που θα συμφωνήσουν όλα τα κόμματα, είτε (το επικρατέστερο) τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας.  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να διορίσει ως πρωθυπουργό κάποιον από τους ανώτατους δικαστές, και αυτός θα πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα ως τις επόμενες εκλογές.

Τα περιθώρια στενεύουν καθώς την Πέμπτη συγκαλείται η ολομέλεια της νέας Βουλής, ενώ η χώρα παραμένει ακυβέρνητη σε χρονική περίοδο με κρίσιμα «ραντεβού», όπως π.χ. η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής, αλλά και η σύνοδος του ΝΑΤΟ στην οποία θα κριθεί η ένταξη ή μη των Σκοπίων στη Συμμαχία.

Η νέα αυτή κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει για την πληρωμή ή όχι του ομολόγου αγγλικού δικαίου που λήγει την ερχόμενη εβδομάδα και ακόμη δεν έχει κουρευτεί.

(Πηγή: www.madata.gr)