Εκδήλωση – παρουσίαση αποτελεσμάτων της αρχαιολογικής έρευνας στο Μεγανήσι

 2η ενημέρωση Βίντεο

Με μεγάλη επιτυχία στην κατάμεστη αίθουσα Πολιτισμού στο Σπαρτοχώρι πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της αρχαιολογικής έρευνας στο νησί μας. Ομιλήτριες ήταν οι αρχαιολόγοι κα Νένα Γαλανίδου (καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης και  επικεφαλής της διεπιστημονικής πανεπιστημιακής ομάδας που έκανε την έρευνα) και η κα Ολυμπία Βικάτου, έφορος της ΛΣΤ’ Εφορίας Αρχαιοτήτων (στην οποία υπάγεται και η χωρική ενότητα του Μεγανησίου).

Μετά από μια σύντομη παρουσίαση των βιογραφικών των ομιλητριών και ακολούθως ένα καλωσόρισμα του Δημάρχου Μεγανησίου στο οποίο αναφέρθηκε το πόσο σημαντική επένδυση στον Πολιτισμό έχει γίνει και στα πολλαπλά οφέλη που απορρέουν από αυτήν για το νησί, τους κατοίκους τους, την ιστορία τους.

Πρώτη ομιλήτρια η δρ. Γαλανίδου, η οποία έκανε συνολική παρουσίαση της έρευνας από το ξεκίνημά της έως και σήμερα. Αναφέρθηκε στο σύνολο των ευρημάτων (20.000 παλαιολιθικά εργαλεία, νεολιθικά ευρήματα στην σπηλιά του Κύκλωπα και αλλού, 32 σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ταφικά ευρήματα, κτερίσματα, αγγεία, όστρακα), τα οποία βρίσκονται στην φάση της ανάδειξης και αξιολόγησης, ενώ η έρευνα θα συνεχιστεί και με ανασκαφές. Μίλησε επίσης για την ανάγκη μιας συνολικότερης ανάδειξης των αρχαιοτήτων αυτών που θα μπορούσαν να συμβάλουν και στην από ξηράς και θαλάσσης τουριστική εκμετάλλευσή τους.

Κατόπιν μίλησε (με πάθος και συγκινητικό τρόπο) η Έφορος κα Βικάτου. Αφού ανέδειξε τις δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεραστούν για να πραγματοποιηθεί η έρευνα, κατόπιν έδειξε πολλά σλάιντς με κάποια από τα ευρήματα, μεταξύ αυτών και εικόνες των τάφων, αλλά και τα αγγεία όπως έχουν επανασυντεθεί, καθώς και το ξίφος, αιχμές δοράτων, πόρπες και κοσμήματα από τους ασύλητους τάφους, οικιστικές δομές κά.

Και οι δύο ομιλήτριες εξήραν την πρωτοβουλία και την συμπαράσταση του Δήμου και τέλος παρουσίασαν τους συνεργάτες τους και ευχαρίστησαν όλους όσους βοήθησαν.

Βίντεο και φωτογραφικό υλικό από την παρουσίαση θα αναρτηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.