Οικεία πρόσωπα στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση

Με την συμμετοχή τριών οικείων (για τους Λευκαδίτες) προσώπων συγκροτήθηκε η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση. Πρόκειται για τον Αντώνη Ρουπακιώτη, τον Ναπολέων Μαραβέγια και την Τατιάνα Καραπαναγιώτη. 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Αντώνιος Ρουπακιώτης

Γεννήθηκε στο Αθάνι Λευκάδας και είναι γιος του Ευάγγελου Ρουπακιώτη. Σπούδασε νομικά και ιδιώτευσε ως δικηγόρος. Υπήρξε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για δύο θητείες καθώς και μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού.

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Ο Ναπολέων Μαραβέγιας γεννήθηκε το 1955 στη Βουδαπέστη και μεγάλωσε στην Κεφαλονιά. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία (Grenoble) με υποτροφία της ΑΤΕ και του Ιδρύματος Ωνάση, όπου απέκτησε το D.E.A. στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Ολοκλήρωση και το Doctorat d’ Etat στην Οικονομική Επιστήμη με Άριστα (1983).
 
Δίδαξε για δύο χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Grenoble (Μακροοικονομική) και αφού εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, προσελήφθη για μικρό διάστημα ως ειδικός συνεργάτης του Υπουργείου Γεωργίας. Στη συνέχεια εργάστηκε για τέσσερα χρόνια (1985-1989) ως ερευνητής στο Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Τ. Γιαννίτση και αντικείμενο τις επιπτώσεις της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στην ελληνική οικονομία.
 
Το 1989 εξελέγη επίκουρος καθηγητής, στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής (1993) και καθηγητής (1997), στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου διδάσκει μέχρι σήμερα Πολιτική Οικονομία, Αγροτική Πολιτική και Οικονομικά της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Επίσης, από το 1989 μέχρι το 1996 υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο του μαθήματος «Θεωρία και Πολιτική της Περιφερειακής Ανάπτυξης».
 
Σήμερα, είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Ευρωπαϊκής Οικονομικής aΟλοκλήρωσης στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. Έχει πάρει μέρος σε δεκάδες επιστημονικά συνέδρια με δημοσιευμένες εισηγήσεις. Έχει κληθεί να δώσει διαλέξεις σε όλα σχεδόν τα ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς και στα ξένα πανεπιστήμια του Montpellier, της Valencia και της Οξφόρδης. Από το 1993 είναι κάτοχος μίας Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Οικονομία, από το σύνολο 4 παρόμοιων εδρών που έχει χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα ελληνικά πανεπιστήμια, ενώ ήταν και Επιστημονικός Υπεύθυνος πολλών ελληνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
 
Παράλληλα είναι:
 
– Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης (1993-1998)
 
– Μέλος Διεθνών Επιστημονικών Δικτύων (RAFAC, NATURA, κ.ά.)
 
– Μέλος Συντακτικών Επιτροπών τριών Επιστημονικών Περιοδικών (Επιθεώρηση Αγροτικής Οικονομίας, Επιθεώρηση Αστικών και Περιφερειακών Μελετών, Επιθεώρηση Αγροτικής Έρευνας)
 
– Μέλος ΔΣ του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ)
 
– Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ
 
Τα πιο πρόσφατα βιβλία που έχει γράψει ή έχει επιμεληθεί είναι :
 
«Στρατηγική για την Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας» Παπαζήσης, Αθήνα 2005, «Οι Διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και τα Ελληνικά Αγροτικά Συμφέροντα» ΕΚΕΜ/Σιδέρης, Αθήνα, 2006, Η Νέα Ευρωπαϊκή Ένωση . Οργάνωση και πολιτικές. 50 χρόνια. Θεμέλιο, Αθήνα 2007 .«Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και Ελλάδα» Διόνικος, Αθήνα 2007. «Η Ελλάδα στην Ε.Ε . Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον».Θεμέλιο, Αθήνα, 2008.«Η Μεσογειακή Γεωργία στη Δίνη της Παγκοσμιοποίησης» Παπαζήσης, Αθήνα, 2009. «Το Πανεπιστήμιο Σήμερα. Όψεις της Κρίσης και Βήματα Προσαρμογής.» Θεμέλιο, Αθήνα, 2010. « Εξευρωπαϊσμός στο Μεσογειακό Χώρο» Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα , 2011

Δισέγγονη του ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη η νέα υπουργός Πολιτισμού

 

Η Τατιάνα Καραπαναγιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα (1971) και είναι κόρη του Λέοντα Καραπαναγιώτη, δημοσιογράφου, και της Ελένης Βαλαωρίτη.

 

Από την πλευρά της μητέρας της κατάγεται από την παλιά οικογένεια Βαλαωρίτη και είναι εγγονή του υπουργού Αριστοτέλη Ι. Βαλαωρίτη, δισέγγονη του πολιτικού & τραπεζικού Ιωάννη Βαλαωρίτη καθώς και δισέγγονη του ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.

 

Φοίτησε στη Σχολή Μωραΐτη και σπούδασε στο Λονδίνο. Εργάζεται ως παραγωγός ταινιών, τηλεοπτικών εκπομπών (Οι Φάκελοι, 2004 – 2008) και ντοκυμαντέρ και έχει διατελέσει πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Σήμερα είναι παραγωγός των τηλεοπτικών εκπομπών «Έρευνα» του Παύλου Τσίμα και «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη. Παράλληλα συνεργάζεται με εκδοτικούς οίκους ως φωτογράφος.

 

Στις βουλευτικές εκλογές του 2009 τοποθετήθηκε σε μη εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Τον Φεβρουάριο του 2012, όμως, κλήθηκε να αντικαταστήσει την Μάγια Τσόκλη που είχε παραιτηθεί με αποτέλεσμα να καταλάβει την βουλευτική έδρα.

 

Η Τατιάνα Καραπαναγιώτη είναι μία εκ των ιδιοκτητών της νήσου Μαδουρή.

(Πηγή: www.lefkadanews.com)