Συγκίνησαν οι «Ζωές των άλλων»

2η ενημέρωση: BINTEO

Μια όμορφη βραδιά μας χάρισε την Κυριακή 20 Μαϊου ο θίασος του Θεάτρου του Ιονίου, στο πλαίσιο των δράσεων του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου, με την παράσταση «Οι ζωές των άλλων» σε σκηνοθεσία του συμπατριώτη μας Πέτρου Αυγερινού.

  Η ιστορία προέρχεται από την συμπύκνωση τεσσάρων αφηγημάτων του Κ. Θεοτόκη («Αγάπη παράνομη», «Υπόληψη», «Κάϊν», «Η παντρειά της Σταλαχτής»). Αναφέρεται στις συγκρούσεις που αναπτύσσονται σε ένα τυπικό φτωχικό σπιτικό στις αρχές του 20ου αιώνα ανάμεσα σε μια μάνα και στις δυο της κόρες, κυρίως όμως ανάμεσα στις γυναίκες αυτές και τον ασφυκτικό κοινωνικό τους περίγυρο. Έναν περίγυρο που αποτιμά την γυναικεία παρουσία με όρους «τιμής» και αξίας, με όρους δηλαδή υποβάθμισης και ανελευθερίας. Η αποκάλυψη της «παράνομης» ερωτικής σχέσης μιας από τις κόρες γίνεται η αφορμή να ξετυλιχτεί το οικογενειακό και συνάμα το κοινωνικό δράμα των γυναικών. Οι αποκαλύψεις που βαθμιαία ακολουθούν προσδίδουν στο έργο την απαραίτητη δραματουργική κορύφωση.

 

Ο Πέτρος κατόρθωσε να μετατρέψει την αφηγηματική ροή του Θεοτόκη σε σφριγηλή θεατρική πρόζα, διατηρώντας την γλώσσα ανόθευτη και άμεση. Εγκιβωτίζοντας τες στην βασική πλοκή, έδεσε σκηνοθετικά και  με στιβαρό τρόπο τις επί μέρους ιστορίες, ώστε το αποτέλεσμα να δίνει την αίσθηση ενός ενιαίου και όχι σπονδυλωτού έργου. Έτσι διατήρησε την ένταση και έθρεψε την συγκίνηση, πράγμα που είχε εμφανές αντίκτυπο και στο πολυπληθές και εξαιρετικό μεγανησιώτικο κοινό.

Η Δώρα Παπανικολάου (την είχαμε απολαύσει και στο «Γράμμα στον Ορέστη») στον ρόλο της ταλανισμένης μάνας ήταν σαφώς η ηθοποιός που ξεχώρισε με την ερμηνεία της, αφού πλέον βρίσκεται σε μια περίοδο καλλιτεχνικής ωριμότητας. Οι άλλοι δύο ρόλοι, που αποδόθηκαν από τις Δήμητρα Κοντοέ και Μαρία Πασινιού, στάθηκαν επάξια στο ύψος και τις απαιτήσεις της παράστασης.

 

Η σκηνογραφία λιτή αλλά λειτουργική και η πολύ καλή μουσική επένδυση στήριξαν ικανά την δράση στο σανίδι. Το παρατεταμένο χειροκρότημα των θεατών επισφράγισε ένα ακόμα όμορφο κομμάτι της διαδρομής του Θεάτρου του Ιονίου, αλλά και της θεατρικής παράδοσης και κουλτούρας του νησιού μας.

 

Συγχαρητήρια από μας σε όλους τους συντελεστές.